Quantcast

Koraliniai rifai patiria stresą

Floridos koralinius rifus tyrinėjantys mokslininkai sunerimę dėl šių vandens gyvių, nes dėl rekordiškai aukštos temperatūros koralai sparčiai blunka, nors šiuo metų laiku jie dar turėtų būti gyvybingi ir spalvingi.

Taip atsitiko, nes vidutinė vandens temperatūra aštuonias savaites iš eilės įprastą maksimumą viršijo maždaug vienu laipsniu Celsijaus.

Koraliniai rifai sudaryti iš mažyčių, tarpusavyje besijungiančių organizmų. Rifus „nuspalvina“ dumbliai, kurie gyvena juose ir yra koralų maistas.

Kai vandens temperatūra pakyla, koralas išstumia dumblius, todėl rifai atrodo nublukę.

Tai esą nereiškia, kad negyvybingi, tačiau jie badauja ir tampa mažiau atsparūs ligoms.

Koralai ėmė blykšti prieš kelias savaites ir per kelias dienas prarado visą savo spalvą.

To niekada nebuvo fiksuota iki rugpjūčio pradžios. Blukimas piką paprastai pasiekdavo rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjį.

Šįkart tai nutiko mėnesiu ar pusantro anksčiau nei įprastai.

Vandens paviršiaus temperatūra prie koralinių rifų aštuonias savaites iš eilės laikėsi vidutiniškai apie 33 laipsnius Celsijaus, o tai viršija įprastą liepos mėnesio normos vidurkį.

Kaip bus likusią vasarą, esą sunku prognozuoti.

Vandens temperatūra ir toliau gali kilti, o tai gali sukelti atogrąžų audras ar uraganus, kurie veikiausiai sumaišys vandenį ir jį atvėsins.

Slopinti saulės spindulius ir sumažinti saulės temperatūrą gali ir iš Sacharos dykumos sukeltas dulkių debesis, judantis per Atlanto vandenyną ir paprastai nusėdantis virš Floridos.

Per pastaruosius 50 metų, anot mokslininkų, dėl klimato kaitos ir kitų veiksnių Floridos pakrančių vandenyse prarasta iki 90 proc. koralų.

Koralai svarbūs ne tik jūrų gyviams, bet ir žmonėms. Koraliniai rifai yra natūralus gamtinis buferis nuo uraganų ir audrų.

Taip pat jie svarbūs ir ekonominiu požiūriu, nes siejami su turizmu, mėgėjiška žvejyba, nardymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip...kas vandenyje

Taip...kas vandenyje portretas
Kas vandenyje jie visi gyviai yra gyvi,visos zoles ir tt gyvi organizmai. Mates dokumentiniu filmu apie juras,vandenynus ,kad tai gyvi ir ju tai gyvenimas.Tiek daug vandenynuose gyvena,visokybiu nezinomybiu. Bet ir yra protingi,saugosi nuo priesu,slepiasi arba sustingsta ,kad nepamatytu ir tt. Labai idomu

Anonimas

Anonimas portretas
Koraliniai rifai patiria stresą? Aš irgi..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių