Quantcast

Atidarius į Žemę sugrįžusią NASA kapsulę rasta tikėtinų asteroido nuolaužų

  • Teksto dydis:

Po septynerius metus trukusio laukimo NASA mokslininkai antradienį pagaliau atidarė kosminę kapsulę, pargabenusią į Žemę didžiausią per tyrinėjimų istoriją asteroido mėginį.

Atidarę pirmą zondo „OSIRIS-REx“ mėginių sugrąžinimo kapsulės dangtį mokslininkai surado juodų dulkių ir nuolaužų, nurodė JAV kosmoso agentūra, kol kas nepatvirtindama, kad tai tikrai asteroido medžiaga.

Nekantraujama ištirti pagrindinę mėginio dalį – ji bus paimta išardžius kapsulę.

2016 metais paleistas „OSIRIS-REx“ nusileido ant asteroido Benu (Bennu) ir nuo jo uolėto paviršaus paėmė maždaug 250 gramų dulkių.

Net ir toks mažas kiekis turėtų padėti geriau suprasti, kokie asteroidai galėtų kelti pavojų Žemei, nurodė NASA.

Kapsulė po 6,21 mlrd. km kelionės, įveikusi pavojingą paskutinį etapą per Žemės atmosferą, sekmadienį nusileido vakarinės Jutos valstijos dykumoje.

Po pirmuoju dangčiu rastos dulkės ten tikriausiai atsirado dėl problemų imant mėginį. NASA nurodė, kad galiausiai tos problemos buvo išspręstos.

Dangtis buvo atidarytas hermetiškoje kameroje Johnsono (Džonsono) kosmoso centre Hjustone Teksaso valstijoje.

Spalio 11 dieną planuojama spaudos konferencija ir jos metu ketinama pristatyti visuomenei pagrindinę mėginio dalį.

Mokslininkai mano, kad asteroido analizė taip pat padės geriau suprasti, kaip susiformavo Saulės sistema ir kaip Žemė tapo tinkama gyvybei.

Didžioji mėginio dalis bus užkonservuota ir palikta tirti ateities kartoms. Maždaug ketvirtadalis mėginio bus iškart panaudota eksperimentams, be to, nedidelė dalis bus nusiųsta misijos partnerėms Japonijai ir Kanadai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žemę naikina

Žemę naikina portretas
patys jos gyventojai. Asteroidai nespės, save susinaikinsime patys.

Anonimas

Anonimas portretas
Amerikos fasistai per NASA sugalvojo nauja kosmine afera. HOLIVODAS gaus daug milijonu doleriu.

Aišk.

Aišk. portretas
Neatrasite kitos gyvenamos planetos ,bereikalo mėtomi pinigai į nieką . Žemę reikia apvalyti nuo užterštumo ,nustoti drumsti ramybę skrendant i mėnulį.Palikti reikia ramybės būsenoje, tada susitvarkys ledynai,oras bus pagal žemės juostas.Klimatas stabilizuosis.Kitos išeities nėra.Arba grese sunaikinimas pačiu save.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių