- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kaip ir kiekvieną rudens šeštadienio rytą linksmai nusiteikę charizmatiškieji virtuvės profesionalai žiūrovus pakvies gardžių vėlyvųjų pusryčių. Laidoje nestigs ir užkrečiančio juoko, ir smagių Gian Lucos lietuvių kalbos naujadarų.
Šį kartą temperamentingasis italas primins žiūrovams apie nepelnytai pamirštas ropines daržoves bei pasiūlys netikėtą sprendimą, kaip jas paruošti, kad valgytų net vaikai. Taigi, puiki ir maistinga vėlyvųjų pusryčių idėja – šiltos ropių salotos su omletu. Tiek spalvinė gama, tiek šefų pasimėgavimas patiekalu turėtų įtikinti visus žiūrovus išbandyti.
Saldžiojoje laidos dalyje Ali pademonstruos, kaip išsikepti įspūdingo dydžio makaronsus ir pavadins juos „makaronada“. Matyt garsųjį konditerį televizinė partnerystė su Gian Luca taip pat pradeda įtakoti naujų lietuviškų žodžių sudarinėjime. Taigi, lazdyno riešutų „makaronada“ su plikytu kremu ir šviežiomis avietėmis turėtų taip pat nepalikti abejingų.
Kokios daržovės Italijoje buvo naudojamos vienuolynuose, kaip vaistai, bei kitos kulinarinės ir konditerinės istorijos – šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“! per TV3!
Šiltos ropinių daržovių salotos su omletu
Salotoms reikės:
• 1 pakelio įvairių salotų lapų mišinio
• 1 kaliaropės
• 1 pasternoko šaknies
• Žiupsnelio persilado prieskonių
• Ypač tyro alyvuogių aliejaus
• Šlakelio juodojo bazaminio acto
Omletui reikės:
• 5-6 kiaušinių
• Saujelės tarkuoto parmezano sūrio
• Ypač tyro alyvuogių aliejaus
• Žiupsnelio druskos
• Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Nulupti ropines daržoves ir supjaustyti labai plonais griežinėliais. Keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų, įberti žiupsnelį persilado prieskonių ir apkepinti daržovių griežinėlius iš abiejų pusių. Iškepusius dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių.
Kiaušinius išplakti su druska, pipirais ir tarkuotu parmezano sūriu. Ant to pačio aliejaus, kur kepė ropinės daržovės, iškepti omletą. Kepti ant silpnos kaitros ir nemaišyti. Iškepusį omletą padalinti į 4 porcijas.
Lėkštėse serviruoti sluoksniais: apačioje išdėlioti keptas ropines daržovės, tada dėti omleto gabaliukus ir ant viršaus – salotų lapus. Pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir juoduoju balzaminiu actu.
Skanaus!
Lazdyno riešutų „makaronada“ su šviežiomis avietėmis
Sausainiams reikės:
• 4 kiaušinių baltymų
• 15 g cukraus
• 125 g lazdyno riešutų su odele
• 225 g cukraus pudros
• 15 g miltų
Plikytam kremui reikės:
• 200 ml pieno
• 2 kiaušinių trynių
• 30 g cukraus
• 20 g kukurūzų krakmolo
• 1 arb. š. cukraus pudros su vanilės sėklytėmis
• 15 g sviesto
• 50 g natūralios lazdyno riešutų pastos
Papuošimui reikės:
• Šviežių aviečių
• Žiupsnelio cukraus pudros
Į elektrinį smulkintuvą suberti miltus, cukraus pudrą ir lazdyno riešutus. Viską sumalti iki miltų konsistencijos.
Kiaušinių baltymus išplakti kartu su cukrumi iki standžių putų. Į baltymų masę po truputį berti sumaltus birius produktus ir iš lėto maišyti iki vientisos masės. Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį ir jo pagalba ant kepimo popieriumi išklotos skardos formuoti vienodo skersmens (stiklinės dydžio), apskritimo formos sausainius. Kepti 15 minučių iki 140°C įkaitinoje orkaitėje.
Iškepusius išimti iš skardos, kad gerai atvėstų.
Trynius išplakti kartu cukrumi ir kukurūzų krakmolu.
Prikaistuvyje užvirti pieną ir po truputį pilti jį į trynių masę bei nuolat plakti. Gautą masę grąžinti atgal į prikaistuvį, sumažinti kaitrą, įdėti sviestą, įberti vanilinės cukraus pudros ir maišyti, kol ištirps bei kremo masė taps blizgi. Nukelti nuo kaitros, supilti į dubenį ir uždengti paviršių maistine plėvele. Padėti į šaldytuvą, kad visiškai atvėstų.
Atvėsusį kremą sumaišyti su natūralia lazdyno riešutų pasta iki vientisos masės. Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį.
Sausainius padalinti į dvi lygias dalis ir vienos dalies sausainius išdėlioti viršumi į apačią. Ant jų ties krašteliu išdėlioti apskritimu avietes. Aviečių viduriuką konditerinio maišelio pagalba užpildyti kremu. Pabarstyti cukraus pudra ir uždengti likusiomis sausainių puselėmis be aviečių.
Skanaus!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)1
Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...