Quantcast

Palanga taps pučiamųjų sostine

Šiais metais pirmą kartą istorijoje ne tik didžiausiame Lietuvos kurorte – Palangoje, bet ir Baltijos šalyse įvyks Europos pučiamųjų varinių instrumentų orkestrų čempionatas. Į išskirtinį renginį atvyksta apie 1 tūkst. dalyvių iš skirtingų Europos šalių. Jie varžysis dėl nugalėtojų titulo. Čempionatą karūnuos koncertas, kur ir paaiškės nugalėtojai.

Tradicija – 40 metų

Balandžio 27–gegužės 5 d. Palangoje vyksta renginys – Europos brasbendų čempionatas, kurį organizavo Europos varinių pučiamųjų instrumentų orkestrų asociacija kartu su Palangos meru Šarūnu Vaitkumi bei kitais partneriais.

Nuo 1978 m. toks prestižinis renginys Europoje organizuojamas kasmet, išskyrus COVID-19 pandemijos laikotarpį, kai orkestrų čempionatas turėjo įvykti būtent Lietuvoje, tačiau neįvyko.

Pasak Europos varinių pučiamųjų instrumentų orkestrų asociacijos prezidento Ulfo Rosenbergo, šio renginio tikslas – keliaujant po Europą supažindinti kitus su pučiamųjų varinių instrumentų kultūra.

Aukštą muzikos lygį visoje Europoje demonstruojantys orkestrai iš tikrųjų nėra profesionalūs muzikantai, tačiau, kaip teigė U. Rosenbergas, visi pasiruošę nustebinti klausytojus.

„Ne kartą matėme, kokį įspūdį žiūrovams palieka šis renginys, todėl norime, kad ir Lietuvos gyventojai turėtų galimybę išgirsti varinių pučiamųjų instrumentų skambesį“, – kalbėjo U. Rosenbergas.

Praėjome ilgą kelią tam, kad toks prestižinis reginys įvyktų būtent pas mus.

Apdovanojimus įteiks šeštadienį

Į Palangą atvyko 23 Europos brasbendų asociacijos šalių narių orkestrai iš Norvegijos, Anglijos, Velso, Šiaurės Airijos, Prancūzijos, Šveicarijos, Vokietijos, Italijos, Austrijos, Belgijos, Danijos, Olandijos, Švedijos. Be abejo, dalyvauja ir lietuviai.

Dėl geriausiųjų titulo orkestrai Europos brasbendų čempionate varžysis trijose kategorijose: aukščiausioje – Čempionų, į kurią dalyviai pateko įveikę nacionalines atrankas, taip pat – Iššūkio bei Jaunimo orkestrų kategorijose.

Pagrindiniai čempionato dalyvių pasirodymai vyks gegužės 3–4 d.

O šeštadienio vakarą, Palangos koncertų salėje įvyks gala koncertas, kurio metu bus ir apdovanojimų ceremonija.

Šarūnas Vaitkus. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Renginys – istorinis

Čempionate dalyvaus trys mūsų šalies orkestrai.

„Tikimės, kad sužavėsime klausytojus ir pritrauksime daugiau jaunųjų muzikantų į mūsų gretas“, – sakė Lietuvos varinių pučiamųjų instrumentų orkestrų asociacijos įkūrėjas Remigijus Vilys.

Anot jo, Lietuvos gyventojai ir muzikantai galės stebėti istorinį įvykį.

Pasak kurorto mero Š. Vaitkaus, kad čempionatas įvyktų būtent Palangoje, buvo intensyviai dirbama nuo 2013 m.

„Praėjome ilgą kelią tam, kad toks prestižinis reginys įvyktų būtent pas mus“, – pabrėžė Š. Vaitkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Vaitkau tyliai vagi Klaipėdos idėjas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių