Quantcast

Romantiški skaitymai – po scena

Kasmet, belaukiant „Poezijos pavasario“, susiburiama „Pož(i)eminiams skaitymams“. Tai – tradicinis renginys, kiekvienais metais nukeliantis vis į kitą požemių erdvę – bažnyčios kriptą, rūmų, dvaro, forto ar kito statinio rūsius – ir sutraukiantis talentingus skirtingų kartų poetus bei prozininkus. Šiemet pirmąkart šie skaitymai surengti po Žvejų rūmų scena.

Tradicinis renginys „Pož(i)eminiai skaitymai“, kuris vyksta nuo 2010 m., šįkart žmones pakvietė į ypatingą vietą: Klaipėdos Žvejų rūmų požemius.

„Pož(i)eminiai skaitymai“ paprastai organizuojami po žiemos, belaukiant „Poezijos pavasario“.

„Šio renginio idėja yra labai studentiška: aš ir keli mano kolegos, lietuvių filologijos studentai, sugalvojome, kad reikia naujo renginio, kuris apimtų ir poeziją, ir prozą. Mums kilo mintis, kad skaityti reikėtų leistis kur nors po žeme, į nematytas vietas, taip atrandant ir miesto požemius“, – kalbėjo renginio organizatorius Saulius Vasiliauskas.

Pasak jo, pirmieji skaitymai įvyko Vilniuje, Šv. Ignoto bažnyčios požemiuose. Tąkart susirinko per 200 klausytojų.

Žmonės buvo susidomėję šiuo renginiu, tad paskui skaitymai vykdavo ne tik Vilniaus mieste, bet ir Kaune, 8-ojo forto požemiuose, Kybartų traukinių stoties rūsiuose, o šiemet – uostamiestyje.

„Į renginį yra kviečiami ir jaunieji rašytojai, ir vyresnės kartos kūrėjai. Taip siekiama pristatyti kartų, tradicijų, rašymo stiliaus ir balsų tembro skirtumus“, – pasakojo S. Vasiliauskas.

Renginyje skambėjo ne tik profesionalių ir žymių Lietuvos rašytojų, bet ir jaunųjų plunksnos meistrų, tik pradedančių savo kūrybinį gyvenimo kelią, darbai.

Unikalioje erdvėje romantišką nuotaiką palaikė ir muzikinė atmosfera, kurią padėjo sukurti kompozitorius Andrius Šiurys ir saksofonistas Gregory Horoneko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių