Quantcast

Dovana Klaipėdai – žvilgsnis į istoriją

Keliolika metų Švedijoje, Karlskrunoje gyvenanti klaipėdietė Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus (MLIM) mecenatė Marina Kulčinskaja Klaipėdos krašto muziejus papildys dar vienu rinkiniu, kuriame – istorinės, autentiškos nuotraukos, atvirukai, kiti eksponatai.

Atvirukuose vaizduojama Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo laikų Klaipėda – neretušuota, autentiška, tikra. Kai kurių jų nugarėlėse – įrašai, žymintys tam tikrus įvykius, datas, asmenybes.

„Buvo atnešta visa šūsnis atvirukų, nuotraukų, įsigytų aukcionuose, kuriuose M. Kulčinskaja nuolatos dalyvauja ir ieško visų vaizdų, fotografijų, atvirukų, kurie sietini su Klaipėda ir jos istorija“, – teigė su muziejaus mecenate susitikęs uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas.

Susitikimo metu moteris atviravo, kad Klaipėda ją užaugino ir, nepaisant to, kad gyvena ne joje, yra įsitikinusi, kad būtent šis miestas jai suteikė labai daug gėrio.

Mero nuomone, atstumas, norint atlikti gerą darbą, skirtą Klaipėdai, neturi reikšmės, nes svarbiausia – nuoširdus, nesuvaidintas atsidavimas miestui.

„Palinkėjau jai kuo daugiau sveikatos, ištvermės, kantrybės, kruopštumo ir kad neišblėstų entuziazmo kibirkštėlė. Manau, Klaipėda turės surasti deramą formą padėkoti šiai moteriai už ilgametę, kilnią jos veiklą“, – pažymėjo uostamiesčio meras.

M. Kulčinskaja su MLIM bendradarbiauja apie dešimt metų, o tokie jos sukaupti rinkiniai muziejininkams – tarsi lobis.

Nors pats muziejus jų įsigyti negali, planuoja M. Kulčinskajos atsivežtus rinkinius parodyti ir klaipėdiečiams.

„Net sunku patikėti, kai prieš tavo akis atsiveria tikra Klaipėdos istorija, neretušuota, nepagražinta, nesukurta, o tokia, kokia ji iš tikrųjų yra, kokią ją matė to meto žmonės“, – pastebėjo V. Grubliauskas.

Kodėl vis atsiranda aukcionuose parduodamų su Klaipėdos istorija susijusių fotografijų ar kitų eksponatų? Manoma, kad veikiausiai jie tapo nebereikalingi mirus jų saugotojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lora

Lora portretas
Skaitykit ponios knygą apie Švedija ir sužinosit autorės nelabai gerą nuomonę apie šią šalį.

Ką gi,

Ką gi, portretas
dabar tikrai neliko kuo daugiau didžiuotis ir domėtis tik praėjusia istorija. Kadangi šiuo metu nieko garbingo bei įsimintino šalies Lietuvos gyvenime neliko..P.S. Galėtų ponia iš Karlskronos (čia pavadinimas lietuviškai) daugiau ir nuodugniau papasakot lietuviams kaip ten dirba savivalda. Tikrai būtų ko pasimokyt ar bent jau sužinot kaip galima vietose geriau tvarkytis
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių