Quantcast

Artėjant Velykoms V. Skaisgirė pasidalijo stalo puošybos idėjomis ir gardžiu receptu

  • Teksto dydis:

TV laidų vedėja ir prodiuserė Vaida Skaisgirė virtuvėje jaučiasi tarsi žuvis vandeny. Jai tai magiška vieta, kurioje moteris nebijo nei eksperimentuoti, nei ieškoti naujų skonių.

Artėjant vienai gražiausių pavasario švenčių, šv. Velykoms, Vaida pasidalino receptais bei stalo serviravimo ir dekoravimo idėjomis, kuriomis žada nustebinti savo artimiausius šeimos narius.

Žinoma moteris įsitikinusi, jog maisto gamyba turėtų būti kaip ritualas, o ne vien tik pareiga. Gaminant reikia jausti malonumą, neskubėti, atsipalaiduoti, kartais net eksperimentuoti ir po to džiaugtis valgymo ritualu su tais, kam buvo gaminama.

„Maisto gaminimas man yra didelė aistra. Ją atradau dar būdama paauglė ir tai tapo tarsi savotiška kūryba, atsipalaidavimu po sunkių darbų. Mėgstu gaminti, ieškoti, eksperimentuoti. O kaip gera matyti, kaip žmonės mėgaujasi tuo, ką pagaminu!“, – teigia Vaida.

Vaida pasakoja, jog prieš kiekvienas didžiąsias šventes ji ieško idėjų ir minčių, kaip sukurti jaukią ir šventišką atmosferą tiek namuose, tiek ant šventinio stalo, kuris, susirinkus visiems artimiesiems, būna išties didelis.

„Velykos man visada asocijuojasi su bundančia gamta, atsinaujinimu, kuomet atitrūkus nuo darbų gali kuriam laikui atsipalaiduoti ir pasimėgauti šiltėjančiomis dienomis. Tiek per Velykas, tiek per Kalėdas šeimoje turime nelaužomą tradiciją susiburti prie didelio stalo ir jaukiai atšvęsti šias šventes. Neretai pati pasisiūlau tą stalą ne tik suruošti, bet ir papuošti, dekoruoti. Man patinka stebinti artimuosius, man svarbi estetika. Kalbant apie kulinariją, dažnai cituoju savo mylimo šefo Ruslano Bolgovo žodžius – maistas turi būti apgaulingai paprastas, jaudinamai skanus ir nepriekaištingai patiektas“, – sako Vaida.

Moteris atskleidžia, kad šv. Velykos jos šeimoje yra itin svarbi šventė. „Kalėdos ir Velykos nuo mažumės man yra itin svarbios šventės. Nuo vaikystės tėvai diegė šeimos artumo ir ryšio puoselėjimo svarbą, nepamiršdavo pabrėžti tikrosios tokių švenčių reikšmės, tad jos man su tuo ir asocijuojasi – noru būti kartu su šeima, jaukiai drauge leisti laiką, pamąstyti, padiskutuoti“, – pasakoja V. Skaisgirė.

Kartais į svečius užsuka tiek draugų ir artimųjų, kad ne visiems užtenka lėkščių iš vienodos serijos, todėl niekada nebijau maišyti ir derinti tarpusavyje skirtingų spalvų ar formų indus.

Artėjančių šv. Velykų proga indų salone „Žana“, įsikūrusiame prekybos centre CUP, žinoma moteris sukūrė savo velykinio stalo dekorą. Stalo dekorui šįmet Vaida pasirinko indus iš naujos pavasario kolekcijos – kaip ir drabužių madoje, taip ir indų dekore šiais metais karaliauja žemės ir gamtos spalvos, kurios puikiai atspindi Velykų nuotaiką. Anot moters, indai turėtų būti pastelinių spalvų, rusvų, pilkšvų, žalsvų ar kitokių atspalvių, lengvai randamų gamtoje.

„Kartais į svečius užsuka tiek draugų ir artimųjų, kad ne visiems užtenka lėkščių iš vienodos serijos, todėl niekada nebijau maišyti ir derinti tarpusavyje skirtingų spalvų ar formų indus. Tą pataria ir indų salono konsultantės, pristatančios naujausias stalo dekoro tendencijas. Net kėdės prie stalo nebūna vienodos ir tai tik suteikia žaismingumo“, –  šypsosi Vaida.

Salono konsultantės V. Skaisgirei patarė stalo įrankius derinti prie turimų lėkščių, nesvarbu ar tai bus plieniniai įrankiai, ar su medžio rankenėlėmis. Lygiai taip pat antram gyvenimui galima atgaivinti ir senus, nuo močiutės laikų likusius įrankius, kurie suteiks Velykų stalui jaukaus nostalgiškumo bei puikiai atitiks šių dienų tendencija laikomus „stone wash“ įrankius, kurie specialiomis technologijomis yra padaromi matiniais, tarsi amžiaus nugludintais.

„Kad velykinis stalas atspindėtų bundančią gamtą, siūlau naudoti lininę staltiesę ar ant baltos staltiesės užtiesti lininius stalo kilimėlius. Jog visi indai susijungtų į bendrą visumą, Velykų stalo dekorui renkuosi tai, ką galima rasti gamtoje – samanas, medžių šakeles, „kačiukus“, akmenukus ar pirmąsias pavasarines gėles. Fantazijai vietos daug, tereikia ją išlaisvinti. Viską komponuoti galima paprastose vazose, saldaininėse ar net ant padėklų, o sukurti stalui žaismingumui, tarp žalumos visada paslepiu keletą kiškučio figūrėlių“, –patarimais dalinosi Vaida.

Receptas Velykų stalui

Pasidalinus šventinio stalo dekoravimo idėjomis, Vaida atskleidė ir savo firminio patiekalo receptą, kuriuo žada palepinti artimuosius.

„Nors antis daugeliui asocijuojasi su kalėdiniu stalu, mano firminė apelsininė antis stalą puošia ne tik per žiemos šventes, bet ir šv. Velykų metu. Patikėkite, antis nepaliks abejingų!“, – sako V. Skaisgirė.

„Tačiau komplimentų sulaukia ne tik mano garsioji antis, bet ir įvairūs „starteriai“, kuriuos patiekiu prieš pagrindinį patiekalą. Tarp mėgstamiausių pirmų patiekalų – varškės ir sūrio spurgytės, aštuonkojo salotos, keptas pikantiškas varškės sūris, lašišos tartaras, silkės kapotinis, krevetės su mangų salsa, kalmarų iešmeliai ir kiti užkandžiai“, –pasakoja moteris.

Apelsininė antis

Patiekalui pagaminti reikės:

Antis

1 kg apelsinų

3 šaukštų medaus

Šaukšto alyvuogių aliejaus 

Česnako skiltelės

Raudonėliai

Muskatas

Druska

Juodieji pipirai

Švieži čiobreliai

Gaminimas. Antį įtrinkite česnako skiltelėmis, druska ir pipirais ir palikite antį šaldytuve nakčiai. Indelyje pasiruoškite marinatą: ištirpdykite medų, atvėsinkite, įspauskite pusę apelsino, įdėkite prieskonius. Apelsiną susipjaustykite skiltelėmis. Marinate „išmaudykite“ antį, į vidų pridėkite apelsino skiltelių, kelias skilteles bei šviežią čiobrelį dėkite ant anties viršaus. Antį dėkite į kepimo maišą ir kepkite apie 2-2,5val. 200 laipsnių kaitroje. Antį tiekite su keptomis bulvėmis ar kitų mėgstamu garnyru.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • „Spalvotas betonas“: iš betono galime pagaminti bet ką
    „Spalvotas betonas“: iš betono galime pagaminti bet ką

    „Pradėjome nuo grindų liejimo, o dabar iš betono galime padaryti beveik bet ką. Dar nebuvo taip, kad klientui pasakytume negalintys įgyvendinti jo užsakymo“, – sako mažosios bendrijos „Spalvotas betonas“ gamybos vadov...

    1
  • Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose
    Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose

    Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Nebūtina turėti viso sodo ar daržo – įskiepyti meilę šviežioms gėrybėms g...

    1
  • Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika
    Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika

    Remiantis kasmečio tyrimo apie gyvenimą namuose duomenimis, 28 proc. Lietuvos gyventojų namai nuteikia siekti sėkmės gyvenime. Todėl labai svarbu suprasti, kaip galime pagerinti savo namų aplinką, kad juose jaustumės lyg šventovėje, teikianči...

    1
  • Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?
    Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?

    Tyrimai ir tendencijos rodo – erdvės, kuriose gyvename, mažėja. Nepaisant to, daugeliui reikalinga patogi, estetiška, funkcionali ir talpi virtuvė. Nesvarbu, gyvenate mažame bute ar maisto gaminimu norite mėgautis nedideliame užmiesčio sod...

    2
  • Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą
    Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą

    Šiuolaikiniai statybų ir aplinkos tvarkymo sektoriaus dalyviai vis dažniau atsigręžia į praeitį, ieškodami natūralumo ir organikos. Natūralios statybos atgimimą neabejotinai paskatino ES žaliasis kursas. Pastatų statyba, jų ir juos su...

    2
  • Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
    Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys

    Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...

  • Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
    Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai

    Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...

  • Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
    Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?

    Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...

  • Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
    Valgomojo baldai: mados ir tendencijos

    Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...

  • Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai
    Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai

    Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...

    12
Daugiau straipsnių