Quantcast

Rūšiuojame maisto atliekas: kaip tam rasti vietos?

  • Teksto dydis:

Nuo 2024 m. sausio Lietuvos gyventojai privalo rūšiuoti maisto atliekas atskirai nuo bendrųjų. Ir nors daugelis jau moka rūšiuoti stiklą, popierių ar plastiką, rasti namuose vietos dar vienos rūšies atliekoms gali tapti šiokiu tokiu iššūkiu.

Sprendimai pagal poreikius

Interjero dizainerė Morta Bučinskiene pataria, kur ir kaip rūšiuoti, net jei atrodo, kad namuose tam stinga vietos.

„Kalbant apie maisto atliekų rūšiavimą, gali kilti įvairių klausimų: kur padėti dar vieną šiukšliadėžę, kaip išvengti nemalonių kvapų ir dėmių, ar bus patogu nešti sukauptas atliekas į konteinerį arba komposto vietą ir pan. Atsižvelgus į poreikius, tikrai galima rasti sprendimą už prieinamą kainą, o kartais tereikia iš naujo pažvelgti į tai, ką jau turite namuose“, – pabrėžia M. Bučinskienė.

Ji primena, kad kompostuoti galima įvairias maisto ir virtuvės atliekas: patiekalų likučius, vaisių ir daržovių žieveles, žuvų kaulus, kavos ir arbatos tirščius, arbatos maišelius ir popierinius filtrus. Prie tokių atliekų priskiriami kambariniai augalai ir jų dalys, nuvytusios gėlės, sustingę riebalai, kiaušinių dėžutės, popieriniai virtuvės rankšluosčiai ir servetėlės.

Galimybės: gyvenantiems nuosavuose namuose ir nesusiduriantiems su erdvės stoka rūšiavimo sprendimų įvairovė – didesnė. / „Ikea“ nuotr.

Įvertinkite turimą erdvę

Svarstantiems, kaip namuose rasti vietos dar vienai atliekų rūšiavimo dėžei, interjero dizainerė siūlo pirmiausia įvertinti, kiek erdvės tam galėtumėte skirti.

„Patogiausia tokias atliekas rūšiuoti nedidelėje sandarioje šiukšliadėžėje su dangčiu. Laikykite ją taip, kad būtų lengva pasiekti. Tuomet galėsite stebėti situaciją ir šiukšles išnešti dažniau (kas antrą dieną ar kasdien), išvengdami nemalonaus kvapo ir muselių. Puikus pasirinkimas – mažos talpos šiukšliadėžė, kurią patogu tvirtinti prie virtuvinės spintelės durų. Į tokios šiukšliadėžės vidų įdėję suyrantį 10–15 litrų maišelį, kaskart išnešę šiukšles galėsite jos net neplauti. O gaivai palaikyti tiks net ir pačios atliekos, pavyzdžiui, į šiukšliadėžę išmestos citrusinių vaisių žievelės“, – sako M. Bučinskienė.

Atsižvelgus į poreikius, tikrai galima rasti sprendimą už prieinamą kainą, o kartais tereikia iš naujo pažvelgti į tai, ką jau turite namuose.

Interjero dizainerė primena auksinę vietos taupymo taisyklę. „Aukšti, siauri baldai ir kiti daiktų laikymo sprendimai labai praverčia, jei namuose trūksta vietos. Tas pats galioja ir kalbant apie atliekų rūšiavimą – aukšta šiukšliadėžė ar krepšys su rankenomis lengvai tilps prieškambario nišoje ar virtuvės pašonėje ir visada atrodys tvarkingai. O nenaudojant jį bus paprasta sulankstyti ir tiesiog laikyti spintelėje. Siaurose vietose pravers šiukšliadėžės su dviem skyriais, o kiek erdvesniuose namuose – dėžės, kurias galima statyti vieną ant kitos. Tokiose patogu rūšiuoti atliekas, kurių nereikia išnešti dažnai“, – sako interjero dizainerė.

Gyvenantiems nuosavuose namuose ir nesusiduriantiems su erdvės stoka interjero dizainerė siūlo atkreipti dėmesį į rūšiavimo sprendimų įvairovę ir rinktis ne pagal dydį, o pagal savo norus ir poreikius.

Pasirinkimas: mažos talpos šiukšliadėžę patogu tvirtinti prie virtuvinės spintelės durų. / „Ikea“ nuotr.

Rūšiavimas kaip žaidimas

Neretai žmonės baiminasi pokyčių namuose, nes mano, kad tai pareikalaus didelių investicijų. Interjero dizainerė tikina, kad, norint patogiai rūšiuoti atliekas namuose, išlaidauti nebūtina.

„Apsisprendę, kur laikysite biologiškai skaidžias atliekas, galite pagalvoti ir apie kitų šiukšlių rūšiavimą, – rekomenduoja žinovė. – Pavyzdžiui, kartoninė dėžė, likusi nuo didesnio pirkinio, ar ant durų pakabintas krepšys bus puiki vieta plastiko pakuotėms, o viena ant kitos sustatomos dėžės – popieriui, kartonui ar skardinėms rūšiuoti. Atliekų rūšiavimo dėžę gali atstoti ir skalbinių krepšys su rankenomis. Kad rūšiuoti būtų paprasčiau, visas dėžes galima išradingai pažymėti, ant kiekvienos priklijuojant lipduką su užrašu ar piešinėliu, paaiškinančiu, ką ir kur mesti. Tuomet rūšiuodami atliekas nesuklys net patys mažiausi šeimos nariai ir į namus užsukę svečiai.“

Svarbu pagalvoti ne tik apie atliekų rūšiavimą, bet ir apie maisto tausojimą. „Parduotuvėje stenkitės rinktis produktus be pakuočių ir atsisakyti papildomų plastiko maišelių, o grįžę į namus maisto produktus iš karto padėkite į jiems skirtą vietą spintelėje ar šaldytuve. Laikomi atvirai, produktai ilgiau išliks švieži nei maišeliuose, o jūs visada matysite, ko dar turite, ir pagal tai galėsite planuoti valgiaraštį, užuot pamiršę ir išmetę sugedusį maistą. Jei matote, kad kažko suvalgyti nespėsite, užšaldykite – taip pratęsite produktų galiojimo laiką ir galėsite iš jų gaminti vėliau“, – pataria M. Bučinskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Selis

Selis portretas
Gerbiamoji Bučinskiene ,jūs tikriausei neskaitot spaudos , siulot išnešt kasdiena ,o kiek kainuos mašelei dar negirdėjot , paklauskit prekibininkų tada rašinėkit nesampnes.

Werner

Werner portretas
Neturi jokio supratimo kaip tas atliekas surinkti tai kam jas rūšiuoti?Anglijoje jas paima su kibirėliais be jokių maišelių ir pastato į tą vietą kitą kibirėlį .Dar ir galima užsisakyti konteinerių išplovimą ką padaro vietoje prie namo ..Čia debilų išradimas presuoti su bendrom šiukšlėm ..Tik formalumas kaip visa šita valdžia ..

Regina

Regina portretas
O kodel negali pastatyti atskirus konteinerius šalia esančių ? Kur galėtume mesti be spec oranžinio maišiuko?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių