Quantcast

Tegul Velykos ateina į švara kvepiančius namus

  • Teksto dydis:

Prieš Velykas imsimės tvarkyti namus – norisi sukurti jaukią ir šventinę aplinką. Kad šventes pasitiktume be streso, nereikėtų delsti iki paskutinės minutės. Namų organizavimo specialistė pataria, kaip padaryti generalinę tvarką ir kam teikti prioritetus.

Nuo ko pradėti?

„Blizgančios tvarkos“ įkūrėja ir namų organizavimo žinovė Vestina Varnė primena, kad pavasaris – tinkamiausias laikas generalinei tvarkai, tad prieš Velykas reikėtų sutvarkyti visus namus. Jei tam trūksta laiko, svarbiausia pasirūpinti pagrindinėmis patalpomis – virtuve, valgomuoju, svetainės erdve ir vonios kambariu.

„Pirmiausia nuvalykite visus paviršius, taip pat ir stalus, kriaukles, orkaitę, šaldytuvą, tualetą, kitus namų apyvokos daiktus, o toliau pereikite prie grindų plovimo ir langų valymo. Tuomet galime imtis ir  malonesnių darbų: pasiruošti ir išvalyti indus, kuriuos naudosime svečiams susirinkus, pasirūpinti, kad namuose būtų jauku. Siūlau įsigyti žydinčių gėlių puokštę“, – sako V. Varnė.

Ji pabrėžia, kad, prieš pradedant tvarkytis, pirmiausia reikėtų pasirūpinti guminėmis pirštinėmis, kad apsaugotume odą, o tvarkymąsi  palengvina universalus valiklis, tinkantis daugumai paviršių.

„Nereikėtų pamiršti ir grindų ploviklio, pritaikyto būtent jūsų grindų tipui, langų valymo priemonių ir, žinoma, įvairių šluosčių, kempinėlių, tinkamų skirtingiems paviršiams valyti. Jei yra įsisenėjusių dėmių, rekomenduočiau rinktis specializuotas valymo priemones, kad būtų lengviau jas pašalinti. Turint universalių priemonių, pritaikytų visoms namų zonoms, tvarkytis tampa daug lengviau. Be to, motyvacijos tvarkytis neturėtų pakeisti faktas, kad tai gali būti gan nuobodus procesas: laiką galima išnaudoti įsijungus mėgstamą tinklalaidę, garso knygą ar tiesiog mėgstamą muziką“, – pataria namų organizavimo žinovė.

Vestina Varnė / Asmeninio archyvo nuotr.

Švarūs kilimai ir kampai

Namų tvarkymasis apima daugelį sričių, o bene nemaloniausia – kilimų, įvairių kambarių kampų ir kitų sunkiai pasiekiamų vietų valymas. Tad V. Varnė pataria nelaukti artėjančių švenčių ir kilimus valyti reguliariai, įvairiems namų kampams švarinti iš anksto apsirūpinti tinkamomis priemonėmis.

Siūlau pradėti nuo nereikalingų daiktų revizijos ir atsikratyti visko, kas nereikalinga.

„Rekomenduoju kilimus valyti bent kelis kartus per metus ir periodiškai bent jau prasiurbti dulkes. Kai ateina pavasaris, būtinai išneškite mažesnius kilimėlius į lauką ir išmuškite visas dulkes. Jei yra dėmių, naudokite specialius kilimų valiklius. Aš renkuosi putų valiklius, kurie puikiai pašalina bet kokius nešvarumus“, – sako namų organizavimo žinovė.

Ji pataria gerai išvalyti kampus, atokias vietas po baldais – čia itin kaupiasi dulkės ir kiti nešvarumai. „Tokioms vietoms siūlyčiau įsigyti ilgų šluosčių, kad būtų patogiau prieiti prie jų“, – sako V. Varnė ir priduria, kad jei dulkių siurblys turi siauresnių antgalių, jie puikiai tiks pasiekti kai kuriuos siauresnius namų kampus.

Būtina: prieš pradedant tvarkytis, pirmiausia reikėtų pasirūpinti guminėmis pirštinėmis, kad apsaugotume savo odą. / freepik.com nuotr.

Padės darbų planas

Specialistė akcentuoja, kad planuoti namų valymą – gera mintis, mat tai padeda organizuoti tvarkymosi užduotis, efektyviai paskirstyti laiką ir sumažinti stresą išskaidant darbo krūvį į lengvai įveikiamus etapus. Ji pataria planavimą pradėti nuo darbų sąrašo ir prioritetų paskirstymo.

„Rekomenduoju susidaryti tvarkymo darbų sąrašą pagal atskiras zonas ar smulkesnes užduotis. Pasirinkite prioritetus ir pasidalykite užduotimis su visa šeima. Organizuotai atliekant darbus visada sumažėja stresas,  sutaupoma daug laiko. Be to, visada siūlau pradėti nuo nereikalingų daiktų revizijos, atsikratyti visko, kas nereikalinga. Tai svarbiausia ir kartu sudėtingiausia. Daugelis mūsų mėgsta kaupti nereikalingus daiktus ir vengia juos išmesti, bet, atsikračius nereikalingų daiktų, tvarkytis daug lengviau“, – įsitikinusi V. Varnė.

Priežiūra: net ir reguliariai siurbiamus kilimus pavasarį reikėtų išnešti į lauką ir išmušti dulkes. / freepik.com nuotr.


Actas gelbėja ne visada

Actas liaupsinamas kaip didysis gelbėtojas norint be vargo palaikyti idealią švarą namuose. Iš tiesų jis gali padėti įvairiose situacijose, pavyzdžiui, šveičiant vonią ar valant kanalizacijos vamzdžius, nukalkinant virdulį, tačiau kai kuriais atvejais jo geriau nenaudoti.

* Granitas, marmuras, travertinas ir kalkakmenis yra populiarios medžiagos namų grindims ir stalviršiams. Tačiau jei norite gražia jų išvaizda džiaugtis daug metų, jokiu būdu negalima jų valyti actu. Actas yra rūgštis, kuri gali labai pažeisti natūralaus akmens paviršius ir net padaryti juose skylučių. Geriausia tokius paviršius valyti specialiai tam skirtomis priemonėmis arba karštu vandeniu su muilu ir nedideliu kiekiu arbatmedžio aliejaus.

* Dažnai nučiupinėjamus elektronikos prietaisų (televizoriaus, kompiuterio, išmaniojo telefono) paviršius norisi kuo švariau nuvalyti ir dezinfekuoti. Tačiau nuvalę šiuos prietaisus actu sudrėkintu skudurėliu, galite jiems labai pakenkti ar net visiškai sugadinti. Actas gali suardyti apsauginę dangą, kuria padengti nešiojamųjų kompiuterių, televizorių ir jutikliniai telefonų ekranai.

* Naudodami actą lygintuvui valyti, galite negrįžtamai jį sugadinti ir suardyti kaitinimo elementą. Lygintuvai turi specialią apsauginę dangą, kurios negalima valyti actu. Rūgštis gali prasiskverbti pro jį ir sunaikinti metalinius komponentus.

* Medinės grindys ir baldai yra itin įspūdingi. Jei norite, kad jie išliktų gražūs, niekada nevalykite jų vandeniu ir actu. Valydami juos actu, panaikinsite natūralų blizgesį, apsauginį vašką, kuriuo jie padengti. Jie taps pilkesni, sausesni, jautresni įbrėžimams.

* Skalbimo mašina, indaplovė ir smulkūs buitiniai prietaisai – tai gaminiai, kurie paprastai valomi su actu. Tačiau turėtumėte vengti guminių elementų, kuriems šis skystis gali pakenkti. Gali būti pažeisti sandarikliai ir žarnos, atsirasti nuotėkis.

* Iš plieno pagaminti peiliai dėl sąlyčio su actu gali surūdyti. Nepatartina jų valyti šiuo skysčiu, nes jo veikiamas plienas greičiau susidėvi. Geriausia peilius valyti paprastu vandeniu ir indų plovimo skysčiu. Actą naudokite tik tuo atveju, jei ant peilių atsirado rūdžių. Panardinkite juos į acto vonelę, kol rūdys išnyks. Tuomet nuplaukite muiluotu vandeniu, nusausinkite ir įtrinkite alyvuogių aliejumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių