Quantcast

Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį

  • Teksto dydis:

Aromatingos ir ryškių skonių prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau  prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai.

Veiksmingi antioksidantai

Prieskoninės žolelės užima svarbią vietą skirtingų pasaulio šalių ir kultūrų kulinarijoje. Jos patiekalams suteikia papildomų spalvų, skonių ir nepakartojamų aromatų, tad tinkamai jas derinant tarpusavyje galima net labiausiai nusibodusių patiekalų skonius pakeisti neatpažįstamai.

Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šviežios prieskoninės žolelės yra naudingos ir mūsų sveikatai – vos keli šviežių prieskoninių augalų lapeliai gali sumažinti nuovargį, sustiprinti imunitetą arba sumažinti kai kurių ligų riziką.

„Prieskoninėse žolelėse yra gausu įvairių mikroelementų, mineralinių medžiagų, vitaminų ir biologiškai aktyvių medžiagų, o labiausiai jos naudingos dėl polifenolių, kurie mūsų organizmą veikia kaip antioksidantai. Dar prieskoninės žolelės pasižymi dideliu kiekiu eterinių aliejų, kurie gali sumažinti stresą ar net pagerinti miego kokybę ir padėti išvengti kai kurių ligų“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Švieži – vertingesni

Ji sako, kad įprastus džiovintus prieskonius pakeisti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis tikrai verta, ypač prasidėjus šviežių prieskoninių žolelių sezonui.

Tačiau svarbu žinoti vieną taisyklę – jei džiovintas žoleles į patiekalus beriame gaminimo pradžioje, tai šviežias prieskonines žolelės reikėtų dėti pačioje pabaigoje, kad karštis nesumažintų arba visai nepanaikintų jų maistinių savybių, ryškaus jų skonio ir aromato.

Gydytoja dietologė pastebi, kad tradiciškai lietuviai dažniausiai vartoja krapus ir petražoles, tačiau į mitybos racioną pamažu įtraukia ir kitas prieskonines žoleles.

„Vis dažniau vartojami peletrūnai, čiobreliai, mairūnai – šios žolelės buvo populiarios senojoje Lietuvos kulinarijoje, o paskui kuriam laikui primirštos. Geras ženklas, kad dabar po truputį jos vėl prisimenamos kaip palankios sveikatai“, – sako dr. E. Gavelienė.

Kaip išlaikyti ilgiau

Parduotuvėse galima rasti gana įvairių prieskoninių žolelių – nuo skintų ir fasuotų iki paaugintų vazonėliuose.

Nusipirkę žalumynų, dažnai jų visų iškart nesunaudojame, tad, norint mėgautis jų šviežumu ilgiau, skintas žoleles reikėtų laikyti šaldytuve.

„Suvyniokite jų šakeles į sudrėkintą popierinį rankšluostį ir įdėkite į maišelį arba sandarią dėžutę. Taip pat galima pamerkti šakeles į stiklinę ar kitą indą su vandeniu ir uždengti maišeliu. Šie triukai padės skintoms žolelėms išsilaikyti ilgiau. O žoleles vazonėliuose su žeme laikykite šiltai ir nepamirškite laistyti, taip jos ilgiau išliks šviežios“, – pataria daržovių ir augalų ekspertė Olga Suchočeva.

Galime užsiauginti

Prieskonines žoleles galima namuose užsiauginti ir patiems. Toks nuosavas daržas ant palangės arba balkone nereikalaus daug investicijų, bet pasėję dabar turėsime mėgstamų prieskonių.

Pasak ekspertės, auginant prieskonines žoleles namuose, svarbu parinkti saulėtą vietą ir reguliariai laistyti.

„Auginkite tai, ką mėgstate naudoti virtuvėje. Vieni populiariausių palangės augalų – kvapieji bazilikai, čiobreliai, raudonėliai, mėtos ir melisos, kurių lapeliai visuomet paskanina tiek desertus, tiek arbatas. Namuose taip pat lengvai ir pigiai pavyks užsiauginti mikrožalumynų ir svogūnų laiškų“, – vardija O. Suchočeva.

Ji primena, kad beveik visi prieskoniniai augalai mėgstą saulę, tad reikėtų parinkti jiems kuo šviesesnę vietą erdvę. Be to, svarbu neužmiršti ir šių augalų palaistyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių