Quantcast

Muzikos šventėje stebino jaunieji muzikantai

Jauniesiems muzikantams, dalyvavusiems tarptautiniame konkurse „Muzikuojame dviese“, kurį jau penktą kartą rengė Aleksandro Kačanausko muzikos mokykla, greičiausiai dar neatlėgo sceninis jaudulys ir džiaugsmas, kurį dovanoja muzika.

Konkursas „Muzikuojame dviese“ – tai ne tik išbandymas jaunimui, bet ir šventė, skaičiuojantį jau penktąjį savo gimtadienį, – akcentavo A.Kačanausko muzikos mokyklos direktorius Arūnas Kigas. – Šventė, kviečianti išbandyti save, užmegzti kultūrines pažintis, pasidžiaugti sunkaus darbo rezultatais. Šventė, puoselėjanti kultūrą, žinojimą, pagarbumą".

V tarptautiniame konkurse „Muzikuojame dviese“ dalyvavo 126 atlikėjai – 63 fortepijoniniai ir mišrūs duetai, kurie varžėsi trijose amžiaus grupėse. Jų klausė ir vertino autoritetinga vertinimo komisija – tarptautinių konkursų laureatas, pianistas VDU Muzikos akademijos docentas Rokas Zubovas, Kauno J.Naujalio muzikos gimnazijos ekspertė, VDU Muzikos akademijos lektorė, smuikininkė Ilona Klusaitė, A.Kačanausko muzikos mokyklos direktorius, VDU Muzikos akademijos lektorius, valtornininkas A.Kigas, Kauno A.Kačanausko muzikos mokyklos mokytoja ekspertė, VDU Muzikos akademijos docentė pianistė Jūratė Šleivytė.

Jaunieji muzikantai į konkursą atvyko iš Baltarusijos, Rusijos ir iš įvairių Lietuvos kraštų: Vilniaus, Šiaulių, Panevėžio, Marijampolės, Šilutės, Alytaus, Vilkaviškio, Anykščių, Klaipėdos ir iš Kauno muzikos mokyklų. Skambėjo birbynės, smuiko, violončelės, saksofono, fleitos, akordeono, balalaikos, cimbolų, ksilofono, kanklių, dainininkų su fortepijonu atliekami skirtingų epochų kompozitorių kūriniai, lietuvių liaudies dainos.

Savo pasirodymu ypač nustebino svečiai, atvykę iš Baltarusijos, Rusijos, ryškiai išsiskyrė Sankt Peterburgo atlikėjai, pademonstravę visame pasaulyje pripažintą rusų pianistų mokyklą, o anykštėnai, šilutiškiai, klaipėdiečiai žavėjo žiuri ir klausytojus ansambliškumu, atlikimo preciziškumu, įtaiga.

Aukščiausias apdovanojimas Didysis prizas atiteko fortepijoniniam duetui iš Klaipėdos – Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos mokinėms Augustei ir Ievai Petkūnaitėms, kurias paruošė mokytoja Vilija Revutienė. Pirmosios vietos apdovanojimus pelnė Šilalės vaikų meno mokyklos, Anykščių, A.Kačanausko muzikos mokyklų, J.Naujalio muzikos gimnazijos, Sankt Peterburgo 4-osios vaikų meno mokyklos, Kaliningrado S.Rachmaninovo muzikos koledžo ansambliai.

„Šįmet labai nustebino vidurinės amžiaus grupės jaunieji muzikantai, – pastebėjo vertinimo komisijos pirmininkas R.Zubovas, “Muzikuojame dviese„ žiuri dalyvaujantis nuo pirmojo konkurso, – juo labiau kad ankstesniais metais šio amžiaus vaikai būdavo bene silpniausi. Mažiausieji pasirodydavo dar nepraradę džiaugsmo, artistiški, vyriausieji – jau gana brandūs muzikantai, o štai vidurinės amžiaus grupės duetai grodavo tarsi verčiami, neretai ir ne itin įdomią, tarsi primestą, programą. Šiais metais viskas apsivertė aukštyn kojom, turėjome gerai pasukti galvą, kuriam iš geriausiųjų duetų skirti Didįjį prizą, jį pelnė būtent vidurinės amžiaus grupės muzikantės.“

Taigi konkursas „Muzikuojame dviese“ ne tik neišsisemia, bet įgauna naujų spalvų, teikia netikėtumų ir atradimų, vadinasi, gyvas ir reikalingas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių