Quantcast

G. Nausėda su Australijos premjeru aptarė saugumą, gynybą, ekonominių ryšių stiprinimą

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį Kanberoje susitikęs su Australijos ministru pirmininku Anthony Albanese (Entoniu Albaniziu) aptarė dvišalį bendradarbiavimą, ekonominių ir akademinių ryšių stiprinimą, saugumo ir gynybos klausimus.

„Lietuva ir Australija yra šalys bendramintės. Tikiuosi, kad ateityje mūsų ryšiai įvairiapusiškai plėsis – turime išnaudoti ekonomikos, mokslo, akademinį potencialą“, – pranešime spaudai cituojamas šalies vadovas.

Kaip pranešė Prezidentūra, G. Nausėda susitikime su Australijos premjeru pabrėžė, kad Šiaurės Atlanto ir Ramiojo vandenyno regionų saugumas yra glaudžiai susijęs, todėl būtina ir toliau išlaikyti vienybę ir plėsti partnerystę tarp NATO ir Australijos.

Prezidentas padėkojo Australijai už teikiamą paramą Ukrainai ir poziciją dėl sankcijų Rusijai. Šalies vadovas pabrėžė, jog būtina planuoti paramą Ukrainai ilgalaikėje perspektyvoje.

G. Nausėda teigė, kad ministro pirmininko dalyvavimas NATO viršūnių susitikime Vilniuje, kur Australija buvo pakviesta kaip NATO saugumo partnerė, dar labiau sutvirtinto abipusę partnerystę ir padėjo puikų pagrindą tolesnei jos plėtrai.

Lietuva ir Australija yra šalys bendramintės. Tikiuosi, kad ateityje mūsų ryšiai įvairiapusiškai plėsis – turime išnaudoti ekonomikos, mokslo, akademinį potencialą.

„Mūsų bendradarbiavimas saugumo srityje itin svarbus ir vertingas, nes, nepaisant geografinio atstumo, esame demokratinio pasaulio ir bendros saugumo architektūros dalis. Mus vienija bendri saugumo iššūkiai ir grėsmės. Tik dirbdami išvien galime apginti globalią taiką ir stabilumą“, – kalbėjo G. Nausėda.

Prezidentas su Australijos ministru pirmininku taip pat aptarė bendradarbiavimą daugiašaliais formatais, pakvietė Australiją jungtis prie Europos Tarybos Žalos registro dėl Rusijos karo prieš Ukrainą, išminavimo koalicijos ir Ukrainos atstatymo projektų.

Susitikime šalies vadovas pabrėžė, kad Lietuvos ir Australijos dvišaliai santykiai pastaraisiais metais itin suaktyvėjo, ypač prekybos ir investicijų srityse.

Prezidentas atkreipė dėmesį į didžiulį potencialą toliau skatinti ekonominį ir prekybinį bendradarbiavimą gyvybės mokslų, finansinių technologijų ir gynybos pramonės sektoriuose, taip pat aktyvinti akademinius bei studentų mainus.

Valstybės vadovas išreiškė lūkestį, jog kartu atvykusių gausių Lietuvos verslo ir mokslo atstovų delegacijų susitikimai Kanberoje ir Melburne dar labiau paskatins dvišalius akademinius ir verslo ryšius.

G. Nausėda su lietuvių kilmės Australijos regiono vadovu aptarė kultūrinius ryšius

Australijoje besilankantis Lietuvos prezidentas ketvirtadienį Kanberoje su lietuvių kilmės Pietų Australijos regiono premjeru Peteriu (Piteriu) Malinausku aptarė kultūrinius ryšius ir bendradarbiavimą.

„Nors mus skiria tūkstančiai kilometrų, Lietuva ir Australija yra šalys bendramintės ir partnerės. Mus vienija demokratijos vertybės ir bendras grėsmių bei iššūkių saugumui suvokimas. Džiugu, kad Pietų Australijoje gyvenantys lietuviai ir lietuvių kilmės asmenys nepraranda ryšio su Lietuva, saugo kalbą ir puoselėja mūsų kultūrą“, – sakė Lietuvos vadovas.

Pasak prezidento spaudos tarnybos, susitikime Lietuvos vadovas džiaugėsi Lietuvos ir Australijos bendramintiškumu ir stiprėjančiu bendradarbiavimu. Prezidentas pabrėžė, kad Australijoje gyvena apie 3 tūkst. lietuvių ir 20 tūkst. lietuvių kilmės asmenų, o Pietų Australijos valstijoje veikia viena aktyviausių lietuvių bendruomenių.

G. Nausėda teigė, kad Lietuva vertina Australiją kaip patikimą saugumo partnerę ir siekia visapusiškos  bendradarbiavimo plėtros: ekonomikos, mokslo žmogiškojo kapitalo srityse, skatinant studentų ir akademinius mainus, kultūrinį bendradarbiavimą.

Šią savaitę vykstančio vizito Australijoje metu Lietuvos vadovas susitikime su Australijos ministru pirmininku Anthony Albanese (Entoniu Albaniziu) aptarė dvišalį bendradarbiavimą, ekonominių ir akademinių ryšių stiprinimą, saugumo ir gynybos klausimus, buvo susitikęs su antros pagal dydį Viktorijos valstijos gubernatore Margaret Gardner (Margareta Gadner), lankėsi Karališkajame Melburno technologijų institute.

Melburne prezidentas trečiadienį atidarė Lietuvos ir Australijos verslo ir mokslo forumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ale pavaro

Ale pavaro portretas
Bakuriuks kap tikrs PRAZANDETS.

kada NAUSĖDA užsiims

kada NAUSĖDA užsiims portretas
ŽMONIŲ gyvenimo problemomis, vyksta sekančių metų biudžeto svarstymas ,o turistinės kelionės po ABORIGENŲ žemę n e s i b a i g i a , tai akivaizdžiai n e r ū p e s t i n g ą prezidentą išrinkome, todėl sekančiai kadencijai p r i v a l o m e būti akylesni ir tokių nerūpestingų n e r i n k t i . kurie tarnauja ne savo TAUTAI.

cirkas

cirkas portretas
klounas pramogauja
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių