Quantcast

Lietuvoje prezidento rinkimus stebės per 2 tūkst. asmenų

  • Teksto dydis:

Stebėti Lietuvos prezidento rinkimus ir referendumą dėl pilietybės išsaugojimo registruota daugiau kaip 2 tūkst. asmenų, trečiadienį pranešė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Anot jos, stebėtojų kandidatūras galėjo teikti politinės organizacijos, išsikėlę kandidatai, Lietuvoje registruotos nevyriausybinės organizacijos ir tarptautinės organizacijos, kurių veikla yra susijusi su rinkimais bei žmogaus teisėmis.

Stebėti rinkimų bei referendumo atvyksta ir 20 tarptautinių stebėtojų iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Ukrainos, Moldovos ir Sakartvelo rinkimus organizuojančių institucijų, taip pat – Jungtinių Valstijų pagalbos rinkimams paramos fondo bei Tarptautinio rinkimų sistemų fondo (IFES) biuro Ukrainoje atstovai.

„Pagrindinės rinkimų stebėtojų funkcijos yra užtikrinti, kad balsavimo metu būtų laikomasi įstatymų ir kitų teisės aktų reikalavimų, dalyvauti rinkimų dieną rinkimų komisijai skaičiuojant balsus ir nustatant rezultatus, fiksuoti galimus rinkimų pažeidimus ir pranešti apie juos, teikti pastabas bei kitaip prižiūrėti, kad būtų užtikrintas tinkamas rinkimų komisijų darbas“, – nurodė VRK.

Anot jos, rinkimų stebėtojai neturi teisės daryti įtakos rinkimų komisijų ir atskirų komisijos narių darbui, trikdyti jų veiklą ir rinkimus, vykdyti rinkimų agitaciją stebėdami rinkimus.

Balandžio pabaigoje pranešta, kad savo stebėtojų į Lietuvą nesiųs Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).

„Stebėti artėjančių rinkimų Lietuvoje nebus galima, nes ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biurui (ODIHR) atsiųstas kvietimas su sąlyga, kad kai kurių ESBO valstybių piliečiai nebus įleidžiami, pažeidžiant įsipareigojimus“, – teigiama organizacijos pranešime.

Prezidento rinkimai ir referendumas dėl pilietybės vyks gegužės 12 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VRK

VRK portretas
Stebėkit,stebėkit,o mes stalinskai suveiksim, nes kitaip skaičiuot nemokam.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių