Quantcast

VRK reaguoja į perspėjimus dėl Kinijos ir Rusijos galimo kišimosi į rinkimus: ruošiamasi

Valstybės saugumo departamentui (VSD) perspėjus apie galimus Kinijos ir Rusijos bandymus paveikti Lietuvoje vyksiančių rinkimų rezultatus, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) tikina, kad galimoms grėsmėms jau ruošiamasi. VSD direktorius Darius Jauniškis ketvirtadienį tikino, kad siekiant sutrikdyti rinkiminį procesą ar paveikti rezultatus, gali būti pasitelktos ne tik informacinės kampanijos, ar kibernetinės atakos. Jo teigimu, balsavimo metu rinkimų apylinkėse gali pasikartoti rudenį vykusi ataka, kai buvo gaunami melagingi pranešimai apie ugdymo įstaigose neva esančius sprogmenis.

„Nesileisdama į smulkias detales galiu pasakyti, kad tam tikri pasiruošimo galimoms grėsmėms darbai jau yra inicijuoti, VRK bendradarbiavimas su Nacionaliniu krizių valdymo centru, Nacionaliniu kibernetinio saugumo centru, teisėsaugos institucijomis vyksta nuolat“, – Eltai komentavo VRK pirmininkė Lina Petronienė.

Anot L. Petronienės, VRK šiuos perspėjimus apie galimą kišimąsi į rinkimus vertina itin rimtai.

„Tiek aš, tiek mano kolegos stebėjome VSD ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) surengtą grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo pristatymą ir šių tarnybų vadovų pasisakymus vertiname labai rimtai“, – sakė ji.

„Be jokios abejonės, negalime ignoruoti ir atsakingų institucijų signalų apie galimas rizikas. Esame dėkingi už patarimus, kaip elgtis situacijose, susijusiose su grėsmėmis nacionaliniam saugumui“, – akcentavo L. Petronienė.

Pirmininkė pabrėžė, kad VRK jau dabar ruošiasi galimoms rizikoms ir siekia užtikrinti saugumą viso rinkiminio proceso metu.

„Taip pat dirbame, kad sustiprintume sritis, kur matome poreikį, peržiūrime net ir smulkius administracinius niuansus, kurie rinkėjams ar kandidatams galbūt ir nebus matomi, tačiau proceso saugumas ir patikimumas padidės“, – aiškino ji.

„Lietuvoje gyvenančių rinkėjų lauksime 1895 rinkimų apylinkėse. Čia dirbs keliolika tūkstančių rinkimų komisijų narių, kuriuos įdarbinsime jau per ateinančias keletą savaičių. Be jokios abejonės, jau yra suplanuoti ne vieneri mokymai, rengiamos specialios instrukcijos ir papildomi informacijos paketai rinkimuose dirbsiantiems žmonėms“, – sakė L. Petronienė.

2024 m. Lietuvoje vyks treji rinkimai. Lietuvos piliečiai rinks prezidentą, Seimą bei valstybės atstovus Europos Parlamente.

Ketvirtadienį Valstybės saugumo departamentas ir Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas visuomenei pristatė bendrą grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą. Tai jau vienuoliktoji viešas ir aštuntoji bendra abiejų žvalgybos tarnybų grėsmių ataskaita.

Dokumente apžvelgiami įvykiai, procesai ir tendencijos, darantys didžiausią įtaką Lietuvos Respublikos nacionalinio saugumo situacijai. Remiantis jais, taip pat ilgalaikėmis nacionalinį saugumą veikiančiomis tendencijomis, pateikiami svarbiausių artimoje perspektyvoje Lietuvos nacionaliniam saugumui galinčių kilti grėsmių ir rizikos veiksnių vertinimai.

Lietuvos žvalgybos institucijos kiekvienais metais parengia nacionalinio saugumo grėsmių ataskaitą. Šis neįslaptintas vertinimas teikiamas visuomenei vadovaujantis Lietuvos Respublikos žvalgybos įstatymo 8 ir 26 straipsnių nuostatomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juk

Juk  portretas
Pilna šnipų iš baltaruskyno

.

. portretas
o kita vertus, kai tokie Debilai valdžioje gal ir gerai kad isikiš )) Geresnius, protingesnius padės išrinkti ...

KAI LIETUVA TOKIA VISIEMS "SVARBI"...

KAI LIETUVA TOKIA VISIEMS "SVARBI"... portretas
Ar nesikiša į Lietuvos rinkimus ateiviai iš kitų planetų? Tik juokas ima iš Lietuvos valdžios susireikšminimų...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių