Quantcast

Pataria ruoštis ir nurodo, kada audros pikas pasieks sostinę

  • Teksto dydis:

Sutikrinus naujausius duomenis ir prognozes, LNK žurnalistas kalbėjosi su Hidrometeorologijos tarnybos atstove sinoptike Simona Dalinkevičiūte apie šiandien laukiamą audrą Lietuvoje. 

– Taigi, kokia naujausia prognozė? Kokio smarkumo audros sulauksime?

– Na, kokio smarkumo ta audra bus, prognozuoti, iš tiesų, yra labai sunku, nes audros yra labai nenuspėjamas dalykas mūsų darbe. Tačiau laukiame, kad intensyviausios audros slinks vakarop, nuo kokios 16 iki 18 val., tame tarpe turėtų tas intensyvumas padidėti. Ir, žinoma, labiausiai turėtų tos audros skalauti rytinę šalies pusę, nors šiuo metu jau formuojasi pavieniai kamuoliniai lietaus debesys, kurie, galima sakyti, gana greitai pasiekia ir Vilnių, ir slenka tolyn į šiaurės rytus. Tad tikrai gali tokių trumpų palynojimų su pavienėmis perkūnijomis jau šiuo metu pasitaikyti. Na, o artimiausių trijų valandų bėgyje kils gana didelis masyvas iš pietų, jis ir dabar realiai jau yra ties Baltarusijos-Ukrainos siena. Na, ir kaip minėjau, tų artimiausių trijų valandų bėgyje turėtų pasiekti ir mūsų šalį, kuomet turėtų bent jau vietomis nušniokšti trumpos vasariškos liūtys, daug kur griaudės perkūnija, kai kur tikėtina, kad gali iškristi kruša. Kokio didumo bus kruša irgi labai sunku pasakyti, bet tikrai yra tikimybė, kad tos krušos gabaliukų skersmuo gali siekti ir apie 5 cm. Na, ir be abejo su tais aktyvesniais židiniais, tikėtina, kad kils škvalai 15–20 m/s, o būtent tuose rytiniuose rajonuose, kur ir minėjau, kad tų audrų intensyviausi židiniai turėtų būti, tai kai kur gali tas vėjas škvalinis siekti 23 m/s.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Klausimas – kada audros pikas pasieks sostinę, nes sostinėje jau ir dabar vietomis lyja?

– Na, čia prognozuoti ganėtinai sunku, bet pagal dabartinius duomenis atrodo, kad Vilnių pats pikas turėtų pasiekti apie 18-19 val.

Naktį tęsis audros, rytiniuose rajonuose iškris kruša

Ketvirtadienio naktį numatomos audros, rytiniuose rajonuose iškirs kruša, pranešė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT).

Kaip trečiadienį feisbuke pranešė LHMT, naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį daug kur numatoma perkūnija, trumpos liūtys, vietomis smarkios.

„Kai kur, didesnė tikimybė rytiniuose rajonuose, iškris kruša, kils škvalas 15–20 m/s“, – feisbuke rašė tarnyba.

Ketvirtadienio dieną taip pat daug kur prognozuojami trumpi lietūs, vietomis – smarkūs ir su perkūnija.

Vėjas pūs pietvakarių, vakarų, 5–10 m/s, per perkūniją kai kur gūsiai sieks 15–17 m/s. 

Trečiadienį daug kur numatoma perkūnija, vietomis smarkiai lis, kris kruša. Per perkūniją pietryčių, pietų, pereinančio į pietvakarių, vakarų vėjo gūsiai kai kur sieks 15–20 m/s, rytiniuose rajonuose vietomis iki 23 m/s.

Anot tarnybos, kadangi esama atmosferos cirkuliacija yra pakankamai sudėtinga, todėl orų modeliai (bei iš jų duomenų automatiškai sudaromos valandinės orų prognozės) gali klaidinti, kadangi būsima atmosferos situacija interpretuojama nebūtinai teisingai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas.

Antanas. portretas
Meteorologai neturi galimybės kiekvienam taškui pateikti 100 proc prognozę. Protingiausia šiais laikais tai patiems skaitytojams operatyviai skelbti kokia padėtis virš jų miestų bei miestelių ar net kaimelių. Tai leistų kiekvienam matyti padėtį jo artimoje aplinkoje ir gana patikimai spėti ko artimiausiomis valandomis laukti. Štai, kad ir šisai interviu - darytas prieš keletą valandų ir dabar padėtis jau pakankamai pasikeitusi. Taigi, šiuo metu (11.35) Vilniuje ne itin tiršti debesys, o vėjo - beveik nėra. Įdomu kas dabar Kaune, Varėnoje ir Ignalinoje?

Auksinis protas

Auksinis protas portretas
O kas įvertins ir atlygins gamtai padarytą žalą už nuverstus medžius?

Kur pikas?

Kur pikas? portretas
Jeigu taip dirbtų gydytojai - tai jau seniai išmirtų visi Lietuviai..
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių