Quantcast

Siūlymą vairuotojams atnaujinti KET žinias ne visi vertina teigiamai: manau, persistengta!

  • Teksto dydis:

Vairavimo instruktoriai ir policija pastebi, kad vairuotojai dažnai važiuoja ne pagal taisykles, o naujausių kelių eismo taisyklių (KET) apskritai nežino, nes tingi atnaujinti žinias. Dėl to pasigirdo siūlymų,  kad vairuotojams būtų privaloma kas kurį laiką atnaujinti KET žinias ir galbūt laikyti egzaminą.

„Penkti metai, kai leidžiama važiuoti ir nedegant sekcijai. Iki šiol galima matyti, kai žmonės stovi nors gali važiuot. Ir atvirkščiai – važiuoja, kai negalėtų važiuot“, – kalbėjo vairavimo instruktorius Kastytis Povilaitis.

 Tą pripažįsta ir kalbinti vairuotojai.

„Būna su tom žaliom rodyklėm. Dega žalia šviesa, bet nedega žalia rodyklė, tai nežinai, ar galima važiuot į dešinę, ar negalima. Tokių niuansų būna pasitaiko“, – sakė praeivis.

„Kažkada dalyvavau diskusijoje, kaip reikia įveikti žiedinę sankryžą. Tai vienas žmogus labai rimtu veidu pareiškė, kad jis matė vieną žiedą Italijoje, jam labai patiko ir jis dabar visus žiedus taip važiuoja. Jis realiai nesupranta, kad kiekvienas žiedas – unikalus“, –  pasakojo vairavimo instruktorius Artūras Pakėnas.

Todėl jau pasigirsta siūlymų, kad vairuotojams būtų privaloma kas kurį laiką atnaujinti KET žinias ir galbūt laikyti egzaminą. 

„Tada tas mūsų mokymasis buvo labiau į techniką skirtas. Reikėjo žinoti karbiuratorių, įpurškimo sistemas, žvakes. Dabar jau visai kita mokymo vairuoti koncepcija. Daugiau dalyvavimo eisme. Ir žmogui su senąja koncepcija tikrai nepakenktų periodiniai kursai“,  – teigė A. Pakėnas.

 

Policijos departamentas nieko prieš.

Iš tikrųjų yra dalis vairuotojų, kurie seka KET pasikeitimus, diskutuoja apie juos. Bet yra ir kita dalis vairuotojų, kurie KET knygelę paskutinį kartą rankose turėjo ir ją skaitė prieš vykdami į „Regitros“ egzaminą“, – šnekėjo policijos departamento viešosios tvarkos biuro vadovas Vytautas Grašys.

Policija patvirtina, kad dažniau KET nežino vyresnio amžiaus vairuotojai.

„Bendraudami su vairuotojais pastebime, kad tam tikri KET pasikeitimai nepasiekia tų vairuotojų ausų, o tuo labiau smegenų. Tų pasikeitimų jie nežino. Tas prieinamumas pokyčiams turėtų būt labiau pasiekiamas. Galbūt reiktų ir papildomų kursų“, nurodė V. Grašys.

Tačiau kiti ekspertai klausė, kaip tokie kursai atrodytų.

„Automatiškai reikia papildomų išteklių. Ar tai, sakykim, turėtų daryti vairavimo mokyklos, ar tai būtų „Regitra“, ar panašiai. Pakankamai daug klausimų iškyla šiuo atveju“, – svarstė saugaus eismo ekspertas Darius Kanapinskas.

Be to, nemano, kad prievarta varyti į kursus – geras sprendimas.

„Optimaliausias sprendimas tada, kada žmonės tą daro savanoriškai. Per prievartą žmogus tai gali atlikti formaliai, bet didelis klausimas, ar tai duos naudos“  tikino K. Povilaitis.

Teigė, kad geriau, kai žmonės patys bus skatinami domėtis KET pakeitimais. Ypač, kai informacijos netrūksta. 

Optimaliausias sprendimas tada, kada žmonės tą daro savanoriškai. Per prievartą žmogus tą gali atlikti formaliai, bet didelis klausimas, ar tai duos naudos.

„Didelį indėlį padaro žiniasklaida. Prieš dešimt metų tu praktiškai sužinodavai vos ne tada, kad išspausdina, o dabar visa tai pradeda lįsti į viešumą bent jau mėnuo prieš“, – sakė D. Kanapinskas.

Kai kurie žmonės pasisako už.

„Manau, kad nebloga mintis atsinaujinti žinias. Bent jau teorinę dalį tai tikrai“, – kalbėjo gatvėje sutiktas vaikinas.

Didžioji dalis – privalomų kursų nenorėtų.

„Tai visą laiką pritarčiau naujam reguliavimui. Kodėl gi ne?“, – ironiškai atsakė mergina.

„Manau, persistengta. Gi pasižiūri žmonės ir taip tuos papildomus reikalavimus. Skelbia juos gi visur“, – sakė moteris.

„Gal ir neperskaitai tų naujų taisyklių, bet tau juk kažkas pasako. Šiaip dažniausiai eigoje išsiaiškini, kaip ir su tom žaliom rodyklėm, pagreitėjimo juostom. Nemanau, kad reikia papildomų kursų. Sumokėsi pinigus, gausis teorinė medžiaga, bet viskas – per praktiką“, – tvirtino vaikinas.

Kai kurie vietoje privalomų kursų siūlo padaryti taip, kad atsiimant, pavyzdžiui, pratęsta pažymėjimą, vairuotojui būtų pateikta keliolika klausimų, susijusių su naujausiomis KET. Žmogus atsakyti privalėtų, tačiau jokių pasekmių nepatirtų. Tokiu atveju, pats pamatytų kiek jis moka, kiek ne. Ir tai jį patį skatintų pasidomėti įvestomis naujovėmis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Švietėjiškai skelbti naujoves

Švietėjiškai skelbti naujoves portretas
Spaudoje su paveiksliukais, ir visuomenė žinos. Ne žmonės kalti kad sugalvoja patys- reik žalių rodyklių, paskui numima, o vėliau jau žmones į kursus deportuota. Na ant kiek reikia būri parazitui siūlyti privalomus kursus, dar primetant egzaminus? Kodėl visuomenėj nepasakote kad kas neišlaikys egzaminų bus anuliuotas vairuotojo pažymėjimas?

Jau žinokite

Jau žinokite portretas
Už kiemsargius geriau balsuoti nei už konservus, sistemines partijas. Demokratija nustumta į šoną, per propogandą formuojama nuomonė totalitarinio rėžimo veikėjų. Tuoj vairuotojo licenzija galios tik 2-3 metus, bus amžini kursai su egzaminais, vėliau auto turėsite išsipirkinėti kas 2 metus. Fašistai valdžioje? Kas čia vyksta jūs man pasakykite?

Taip

Taip portretas
Greitai automobilius turėsite iš naujo išsipirkinėti kas 2-3 metai. Odontologai, gydytojai, tegul irgi visi iš naujo eina kursus su egzaminais, kirpėjai. Nes daug naujovių atsiranda
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių