Quantcast

Vilniaus melomanams - „nešventasis“ I.Stravinskio pavasaris

Muzikai savo gyvenimus pašventę Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijos (LMTA) studentai skelbia, kad vis dar tebelaukiamas šis pavasaris bus tikrai „nešventas“.

Tai patvirtins balandžio 15 d. 19 val. LMTA Didžiojoje salėje vyksiantis renginys “Ne/Šventasis Pavasaris”, skirtas Igorio Stravinskio kūrinio “Šventasis Pavasaris” 100-sioms metinėms paminėti. Prieš šimtą metų pirmą kartą Paryžiuje suskambėjęs I.Stravinskio koncertas „Šventasis Pavasaris“ sukėlė sąmyšį muzikos visuomenėje. Tąsyk šio koncerto pasiklausyti atvyko ir pati Coco Chanel. Šiuo metu „Šventasis pavasaris“ tituluojamas vienuiš įtakingiausių XX-ojo amžiaus muzikos šedevrų.

Lukrecijos Petkutės aranžuotas kūrinys skirtas atlikti keturioms pianistėms. Šį kūrinį atliks fortepijoninių ansamblių grupė „4.3.2.1.“ - Roberta Mikučionytė, Lukrecija Petkutė, Ina Marija Ubaitė ir Aušra Vaitkutė. Šis „Ne/Šventasis Pavasaris“ – išskirtinis būtent dėl to, kad pirmą kartą koncertą atliks ne orkestras, o keturios pianistės. Taip pat šiam projektui yra sukurtos specialios vizualizacijos.

Kaip neprognozuojamas mūsų oras, taip ir „Ne/Šventojo Pavasario“ skambesys negali būti nuspėjamas. Šis koncertas – meno sintezės eksperimentas, todėl muzikinis vyksmas bus kuriamas jo eigoje. Net pačios atlikėjos šiuo metu negali pasakyti, kaip transformuosis jų „Šventojo Pavasario“ interpretacija.

Kūrinys yra suskirstytas į trylika dalių. Dar pagonybės laikais buvo manoma, kad yra trylika mėnesių, todėl kiekviena „Ne/Šventojo pavasario“ dalis veda klausytoją per visus metų laikus, o pabaigoje vėl sugrįžta į pavasarį. Šis kūrinys vaizduoja pagonišką pavasarį modernioje kultūroje.

O balandžio 14 d., 19 val. sostinės kino teatre „Pasaka“ įvyks specialus filmo “Igoris Stravinskis ir Coco Chanel” seansas. Šiame filme rodoma “Šventojo Pavasario” premjera, įvykusi 1913 m. gegužės 29 d. „Champs Élysées“ teatre Paryžiuje.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių