Quantcast

Namus šūviais gynęs senolis neperžengė būtinosios ginties ribų

Savo namus šūviais gynęs ir mirtinai įsibrovėlį sužalojęs pensininkas 84 metų S.A. neperžengė būtinosios ginties ribų, nusprendė teismas.

Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai nutarė nutraukti ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje dėl mirtinai sužaloto Kupiškio rajono Subačiaus miestelio keturiasdešimtmečio gyventojo D.N. Kaip praneša Panevėžio apygardos prokuratūra, nustatyta, kad savo namus gynęs pensininkas S.A. neperžengė būtinosios ginties ribų.

Namus gynusiam pensininkui dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo vasarį pradėtas ikiteisminis tyrimas vėliau perkvalifikuotas dėl nusikaltimo žmogaus gyvybei, nes sužalotas D.N. mirė ligoninėje.

Bylos duomenimis, vasario 1-osios vėlų vakarą pro išdaužtą virtuvės langą mėginta įsibrauti į vienišo pensininko S.A. namus, kur jis kartu gyvena su globojama mirusios žmonos neįgalia seserimi.

Šeimininkas, išsigandęs, kad namus užpuolė plėšikai, ėmė gintis šūviais iš savigynai laikomo 6 mm kalibro revolverio "Alfa-Proj Brno model 640", po to užsimojo kirviu. Nustatyta, kad užpuolimo metu į įsibrovėlį iš aštuonių paleistų pataikė vienintelis šūvis.

Panevėžio apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokurorė Jelena Sabaliauskienė teigia, kad įstatymai numato du atvejus, kai nepripažįstamas būtinosios ginties ribų peržengimas - baudžiamosios atsakomybės neužtraukia veika, kuri buvo padaryta dėl didelio sumišimo ar didelio išgąsčio, kurį sukėlė pavojingas kėsinimasis, taip pat veika, kuri padaryta ginantis nuo įsibrovimo į būstą.

Pasak prokurorės, savo būstą gynęs S.A. nutrauktoje byloje charakterizuojamas kaip sąžiningas, tvarkingai gyvenantis žmogus, patyręs nelengvą tremties dalią. Per ikiteisminį tyrimą jis teisingai nurodė visas dramatiškai pasibaigusio įvykio aplinkybes, kurias patvirtino byloje surinkti duomenys ir ekspertizės specialistų išvados. Šiuo atveju būsto gynimas pripažintas teisėtu būtinuoju veikimu, todėl ikiteisminis tyrimas dėl asmens nužudymo nutrauktinas.


Šiame straipsnyje: gintisgynėsi

NAUJAUSI KOMENTARAI

Mldc

Mldc portretas
Maladiec senukas. Pamatei vagy ir šauk!

jo

jo portretas
gal ir maladec, bet nuostabiojoje lietuveleje tave pati pasodint gali uz tai...

kiesa

kiesa portretas
ot istatymai nusovei vagi tave dar po teismus valkioja
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių