Quantcast

Buvęs JK premjeras: Talibano elgesys su moterimis yra nusikaltimas žmoniškumui

  • Teksto dydis:

Buvęs Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Gordonas Brownas (Gordonas Braunas) ketvirtadienį paragino Talibano vyriausybės elgesį su Afganistano moterimis ir mergaitėmis paskelbti nusikaltimu žmoniškumui.

G. Brownas, Jungtinių Tautų specialusis pasiuntinys pasaulinio švietimo klausimais, pasmerkė Talibano valdžią dėl sistemingo žiauraus elgesio su šalies moterimis ir paragino Tarptautinį baudžiamąjį teismą (TBT) atlikti tyrimą.

„Manau, kad įrodymai yra visiškai įtikinami“, – BBC radijui sakė 2007–2010 metais JK premjero pareigas ėjęs G. Brownas.

„Visiška moterų diskriminacija, joms uždrausta lankytis universitetuose, mokyklose, viešose vietose, bet kur, kur jos vaikšto vienos“, – kalbėjo jis.

„Jų reikalaujama dėvėti tam tikrą apdarą – net ne įprastą musulmonišką apdarą, o su labai specialiais reikalavimais, – persekiojami visi, kas daro spaudimą dėl mergaičių teisių“, – sakė G. Brownas.

„Taigi tai sistemingas žiaurus moterų ir mergaičių išnaudojimas“, – pridūrė britas.

G. Browno komentarai paskelbti likus kelioms dienoms iki antrųjų Talibano valdžios užgrobimo Afganistane metinių.

2021 metų rugpjūčio 15-ąją užgrobusi valdžią Talibano vyriausybė uždraudė mergaitėms ir moterims mokytis vidurinėse mokyklose ir universitetuose, uždraudė joms lankytis parkuose, atrakcionuose ir sporto salėse, liepė prisidengti viešose erdvėse.

Moterys taip pat dažniausiai negali dirbti JT ar nevyriausybinėse organizacijose, o tūkstančiai jų buvo atleistos iš valstybinių įstaigų arba joms mokama už tai, kad liktų namuose.

G. Brownas sakė, kad Talibano elgesys su moterimis yra „tikriausiai pats bjauriausias, žiauriausias ir visapusiškiausias žmogaus teisių pažeidimas, koks šiandien vyksta visame pasaulyje“.

„Dėl to sistemingai kenčia milijonai mergaičių ir moterų visame Afganistane“, – nurodė jis.

„Štai kodėl tai laikoma nusikaltimu žmoniškumui, ir Tarptautinis baudžiamasis teismas, atsakingas už nusikaltimų žmoniškumui nagrinėjimą, turi atlikti tyrimą ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn už tai atsakingus asmenis“, – pabrėžė britų ekspremjeras.

Buvęs Leiboristų partijos lyderis sakė, kad taip pat norėtų, jog būtų taikomos sankcijos asmenims, atsakingiems už šią politiką.

„Tai padarė Europos Sąjunga, bet tai gali padaryti ir Amerika bei kitos šalys“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VILNIUS

VILNIUS portretas
Norėčiau kad Vyriausybė ir Migracijos departamentas atkreiptų dėmesį į įvykius Vilniuje. Vilnius tampa Vilniustanas. Kas antras pavežėjas yra 3 šalių pilietis Važinėja per raudoną šviesoforo signalą. Priekabiauja prie merginų. Sukelia pavojų mūsų piliečiams. Jiems nerūpi mūsų aplinka ar mūsų žmonės. Nesijaučiu Vilniuje kaip Lietuvos sostinėje. Tai yra pavojus mūsų taparybei ir nacionaliniam saugumui. Jei killtų karas , jie griautų mūsų Valstybę iš vidaus. Žūdytų, prievartautų ir vogtų.Norėčiau kad Vyriausybė ir Migracijos departamentas atkreiptų dėmesį į įvykius Vilniuje. Vilnius tampa Vilniustanas. Kas antras pavežėjas yra 3 šalių pilietis Važinėja per raudoną šviesoforo signalą. Priekabiauja prie merginų. Sukelia pavojų mūsų piliečiams. Jiems nerūpi mūsų aplinka ar mūsų žmonės. Nesijaučiu Vilniuje kaip Lietuvos sostinėje. Tai yra pavojus mūsų taparybei ir nacionaliniam saugumui. Jei killtų karas , jie griautų mūsų Valstybę iš vidaus. Žūdytų, prievartautų ir vogtų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių