Quantcast

E. Macronas ragina Izraelį vengti eskalacijos, ypač Libane

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) paragino Izraelį vengti eskalacijos, ypač Libane, po Izraeliui priskiriamo smūgio Beirute, per kurį žuvo islamistų grupuotės „Hamas“ lyderio pavaduotojas, antradienį pranešė Eliziejaus rūmai.

E. Macronas, kuris telefonu kalbėjosi su Izraelio karo ministrų kabineto nariu Benny Gantzu (Beniu Gancu), sakė, kad „būtina vengti bet kokio eskalavimo, visų pirma Libane, ir kad Prancūzija toliau perduos šias žinias visiems tiesiogiai ar netiesiogiai su šia sritimi susijusiems veikėjams“, nurodė prezidentūra.

Antradienio vakarą per Izraelio smūgį Beiruto priemiestyje žuvo „Hamas“ antroji pagal rangą figūra Salehas al Aruri (Salehas Aruris), pranešė palestiniečių kovotojų grupuotė ir Libano saugumo pareigūnai.

Izraelis reguliariai rengia smūgius prieš „Hamas“ sąjungininką judėjimą „Hezbollah“ palei bendrą sieną su Libanu, tačiau S. al Aruri nužudymas žymėjo pirmą kartą nuo karo Gazos Ruože pradžios, kai Izraelis nusitaikė į Libano sostinę.

Po smūgio „Hezbollah“ pažadėjo, kad nužudymas neliks nenubaustas, ir pavadino tai „rimtu išpuoliu prieš Libaną (...) ir pavojingu plėtojimusi“.

Libaniečių ministras pirmininkas Najibas Mikati (Nadžibas Mikatis) pasmerkė šį smūgį ir sakė, kad juo siekiama dar labiau įtraukti Libaną į karą.

Pokalbyje su B. Gantzu E. Macronas pakartojo savo raginimą siekti ilgalaikių paliaubų tarp Izraelio ir „Hamas“, pranešė prezidentūra.

Jis taip pat dar kartą išreiškė susirūpinimą dėl vis didėjančio civilių gyventojų žūčių skaičiaus Gazos Ruože, taip pat dėl humanitarinės krizės šioje palestiniečių teritorijoje, kartu dar kartą patvirtindamas Prancūzijos įsipareigojimą užtikrinti Izraelio saugumą.

Karą Gazos Ruože sukėlė kruvinas „Hamas“ išpuolis spalio 7 dieną, per kurį Izraelyje žuvo apie 1 tūkst. 140 žmonių, dauguma jų – civiliai gyventojai, praneša naujienų agentūra AFP, remdamasi oficialiais Izraelio duomenimis.

Po šio išpuolio Izraelis pradėjo nesiliaujantį grupuotės bombardavimą ir antžeminį puolimą, per kurį, Gazos Ruožo sveikatos ministerijos duomenimis, žuvo mažiausiai 22 tūkst. 185 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

chutin puilo

chutin puilo portretas
Kodel putleriui neskambina, juk jis ten vadovauja?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių