Quantcast

JAV vetavo JT Saugumo Tarybos rezoliuciją dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos penktadienį vetavo Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuria būtų raginama nedelsiant nutraukti intensyvias Izraelio ir „Hamas“ kovas Gazos Ruože.

Vašingtonas, pasinaudojęs veto teise, atmetė didėjantį JT generalinio sekretoriaus Antonio Guttereso (Antoniju Guterišo) ir arabų šalių raginimą nedelsiant nutraukti ugnį.

A. Guterresas sušaukė skubų JT Saugumo Tarybos posėdį po to, kai, „Hamas“ pareigūnų teigimu, Gazos Ruože jau žuvo beveik 17,5 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

„Jungtiniai Arabų Emyratai yra labai nusivylę“, – sakė JAE, kurie rėmė rezoliuciją raginančią nutraukti ugnį, atstovas.

„Deja, ši taryba negali reikalauti humanitarinių paliaubų“, – pridūrė jis.

Vašingtonas gynė savo veto ir užsipuolė rezoliucijos rėmėjus, kritikuodamas juos už tai, kad jie paskubino rezoliucijos priėmimą ir paliko nepakeistą raginimą besąlygiškai nutraukti ugnį.

„Šioje rezoliucijoje vis dar raginama besąlygiškai nutraukti ugnį (...) ji leistų „Hamas“ pakartoti tai, ką ji padarė spalio 7-ąją“, – sakė JAV JT atstovo pavaduotojas Robertas Woodas (Robertas Vudas).

Vašingtonas, kaip nuolatinis Saugumo Tarybos narys, gali vetuoti bet kokią rezoliuciją, o Jungtinė Karalystė, kuri taip pat yra narė, balsuojant susilaikė.

Prieš balsavimą  A. Gutteresas pareiškė, kad „Hamas“ žiaurumas niekada negali pateisinti kolektyvinės bausmės palestiniečiams“.

„Prisidėjo prie žudynių“

Pažadėjęs sunaikinti islamistų judėjimą, Izraelis nepaliaujamai bombarduoja Gazos Ruožą ir siunčia tankus bei sausumos pajėgas nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį prieš Pietų Izraelį.

Pasak žydų pareigūnų, per išpuolius žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir įkaitais paimta apie 240 žmonių.

Šios savaitės pradžioje Izraelis paragino JT ištirti vieną iš išpuolio aspektų – įtariamą „Hamas“ kovotojų seksualinį smurtą prieš Izraelio moteris.

„Be išlygų smerkiu šiuos išpuolius. Esu pasibaisėjęs pranešimais apie seksualinį smurtą“, – prieš balsavimą sakė A. Guterresas.

„Nėra jokio pateisinimo sąmoningai nužudyti apie 1,2 tūkst. žmonių, įskaitant 33 vaikus, sužeisti tūkstančius ir paimti šimtus įkaitų“, – teigė jis.

Pirmą kartą nuo 2017-ųjų, kai tapo JT generaliniu sekretoriumi, A. Guterresas pasinaudojo Chartijos 99 straipsniu, pagal kurį jis gali „atkreipti Saugumo Tarybos dėmesį į bet kokį klausimą, kuris, jo nuomone, gali kelti grėsmę tarptautinės taikos ir saugumo palaikymui“.

A. Guterresas siekė humanitarinių paliaubų, kad būtų išvengta katastrofos, galinčios turėti negrįžtamų pasekmių palestiniečiams ir visiems Artimiesiems Rytams.

Po to, kai JAV vetavo rezoliuciją, R. Woodas sakė, kad ji „neatitiko tikrovės“ ir „niekaip nebūtų padėjusi“.

Pagalbos grupė „Gydytojai be sienų“ (MSF) pareiškė, kad Saugumo Taryba dėl savo neveiklumo prisidėjo prie vykstančių žudynių.

Keletas ankstesnių bandymų priimti rezoliuciją, kuria raginama nutraukti ugnį, buvo vetuoti.

Dideli Gazos Ruožo plotai virto griuvėsiais, o 80 proc. gyventojų, JT teigimu, buvo priversti palikti savo namus, jiems trūksta maisto, kuro, vandens ir vaistų, be to, gresia ligos.

„Tarptautinė humanitarinė teisė apima pareigą apsaugoti civilius gyventojus“, – sakė A. Guterresas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

blogis

blogis portretas
taikdariai jankiai taikai palaikyti pasius dar kelis lektuvnesius kad arabai nutiltu pries zydus nes jie jankiu kentai

ris

ris portretas
kokia dar /jav/ kai sali uzvalde /hazpusbezdziones/ su visa obamsaika narkparazitu sionsatanystiniam formate setono uzvaldytoje ir kurios greit nebus po Kristaus ateimo i iskankinta zeme nuo Adomo laiku-;;-;;-;;-

Akivaizdu, kad

Akivaizdu, kad portretas
Tai dar kartą įrodo kad JAV teroristų ir žudikų valdomas režimas.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių