Quantcast

Ramadano išvakarėse Gazos Ruože paliaubų ženklų nematyti

  • Teksto dydis:

Gazos Ruože sekmadienį, musulmonų šventojo mėnesio ramadano išvakarėse nesant paliaubų ženklų, tęsėsi palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ ir Izraelio įnirtingos kautynės, o apsiaustą palestiniečių teritoriją yra apėmusi didelė humanitarinė krizė.

Tikimasi, kad netrukus iš Viduržemio jūros saloje esančio Kipro išplauks Ispanijos labdaros laivas, gabenantis pagalbą maistu, kad padėtų palengvinti Gazos Ruožo, kur jau šeštą mėnesį vyksta karas, pakrantės gyventojų kančias.

Nevyriausybinė grupė „Open Arms“ sakė, kad jos laivas gabens 200 tonų maisto, kurį jos partnerė JAV labdaros organizacija „World Central Kitchen“ iškraus Gazos Ruožo pakrantėje.

Kadangi kai kuriose apgulto Gazos Ruožo dalyse gresia badas, JAV, Jordanijos ir kitų šalių lėktuvai taip pat išskraidino pagalbą maistu, tačiau Jungtinių Tautų agentūros įspėja, kad jos mastai toli gražu neatitinka 2,4 mln. žmonių poreikių.

Spalio 7 dieną palestiniečių kovotojų grupuotei surengus kruviną ataką prieš Izraelį, šis pradėjo didelį puolimą Gazos Ruože, kurio didelė dalis buvo sulyginta su žeme.

Per „Hamas“ išpuolį oficialiais duomenimis, žuvo apie 1 tūkst. 160 žmonių, daugiausia civilių. „Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra laikomi apie 130, o 99 tebėra gyvi.

Izraelio atsakomosios operacijos „Hamas“ kontroliuojamoje Gazos Ruožo dalyje nusinešė daugiau kaip 31 tūkst. žmonių gyvybių, daugiausia moterų ir vaikų, teigia teritorijos sveikatos apsaugos ministerija.

Kelias savaites vykstančiose derybose, kuriose dalyvauja JAV, Kataro ir Egipto tarpininkai, siekiama šešių savaičių paliaubų ir daugelio izraeliečių įkaitų, kuriuos vis dar laiko „Hamas“, paleidimo mainais į Izraelio kalėjimuose laikomus palestiniečių kalinius. Visgi kol kas šios pastangos nedavė jokių rezultatų.

Plačiai skelbtas tikslas buvo susitarti sustabdyti kovas iki ramadano pradžios. Musulmonų pasninko mėnuo turėtų prasidėti kovo 11 dieną, priklausomai nuo Mėnulio judėjimo.

Abi pusės kaltino viena kitą, kad iki šiol nepavyko pasiekti paliaubų susitarimo, nes Izraelis pareikalavo pateikti visą tebesančių gyvų įkaitų sąrašą, o „Hamas“ paragino Izraelį išvesti visus savo karius iš Gazos Ruožo.

Izraelio vyriausybė apkaltino „Hamas“, kad šis „įtvirtina savo pozicijas kaip tas, kas nesuinteresuotas susitarimu ir siekia įkaitinti regioną ramadano metu“.

Stovykloje turime sergančių vaikų, kuriems reikia cukraus ir baltymų, mūsų vaikams svaigsta galva.

„Labiau kenkia Izraeliui, nei jam padeda“

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) šeštadienį pakartojo, kad Izraelis turi „teisę toliau persekioti „Hamas“, tačiau jo pastabos taip pat atskleidė, kad senka jo kantrybė dėl Izraelio dešiniojo sparno ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus).

Padidėjus civilių aukų skaičiui, J. Bidenas transliuotojui MSNBC sakė, kad B. Netanyahu „turi skirti daugiau dėmesio gyvybėms nekaltų žmonių, kurie žūsta dėl vykdomų veiksmų“.

Šiuo metu B. Netanyahu požiūris į karą „labiau kenkia Izraeliui, nei jam padeda“, sakė J. Bidenas.

Tokie JAV lyderio komentarai nuskambėjo protestuotojams vėl išėjus į Tel Avivo gatves. Prie gausėjančių antivyriausybinių mitingų prisijungė ir kai kurie įkaitais tebelaikomų žmonių artimieji.

J. Bidenas taip pat leido suprasti, kad norėtų tiesiogiai kreiptis į Izraelio žmones kreipdamasis į Knesetą, tačiau neatskleidė jokių tolesnių planų ar detalių.

Tuo metu Gazos Ruože perkeltieji palestiniečiai rikiavosi į eilę prie sunkvežimio, atvežusio geriamojo vandens, kurio labai trūksta. Jie pylėsi vandenį į savo atsineštus kanistrus ir plastikines talpyklas.

„Dabar įprastomis dienomis vos galime gauti vandens, o kaip bus per artėjantį ramadaną?“ – klausė viena moteris, Nesreen Abu Yussef (Nesrin Abu Jusef).

„Stovykloje turime sergančių vaikų, kuriems reikia cukraus ir baltymų, mūsų vaikams svaigsta galva, – sakė ji. – Prisiekiu, per pastaruosius penkis mėnesius nematėme nė kiaušinio ar kiek mėsos.“

„Norime sustabdyti karą“

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari (Danielis Hagaris) sakė, kad Izraelis ruošiasi „visiems įmanomiems veiksmų scenarijams“ ramadano metu.

„Prieš pat ramadaną „Hamas“ užkerta kelią susitarimui ir veikia priešingai tam, ką iškėlė tarpininkai“, – sakė jis.

Anksčiau kariuomenė numetė lapelių su nuotraukomis, kuriose pavaizduoti „Hamas“ lyderiai, besimėgaujantys gausiais pietumis, ir palestiniečiai su apytuštėmis lėkštėmis.

Vienas Gazos gyventojas, Attallah al Satelis (Atala Satelis), naujienų agentūrai AFP sakė: „Koks šio lapelio tikslas? Mes norime sprendimo, norime sustabdyti karą. Esame tik išsekę piliečiai.“

Katare įsikūręs „Hamas“ vadovas Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė) paragino skubiai paskirstyti pagalbą ir visiškai atidaryti sienos perėjimo punktus, „kad būtų nutraukta mūsų žmonių apgultis“.

Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto vadovė Mirjana Spoljaric dar kartą paragino nutraukti ugnį ir abi puses laikytis tarptautinės teisės bei saugoti civilius gyventojus.

„Tai riba tarp žmogiškumo ir barbariškumo“, – sakė ji ir pridūrė, kad situacija blogėja „kas valandą“ kare, kuris „nutraukė bet kokį bendro žmogiškumo jausmą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
kokios dar paliaubos kai /sventei/ truksta gerymo /ad n hrom/???

Jokių

Jokių portretas
Paliaubų su tais urodais kol nebus išskersti

Super

Super portretas
Atiduoda įkaitus , gal turės ramadamą . Kitaip toliau bus skerdžiami banditai . Puiku .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių