Quantcast

Tyrimas: Izraelio įmonė siekė daryti įtaką daugiau kaip 30 rinkimų visame pasaulyje

  • Teksto dydis:

Izraelio įmonė įsilaužimo, sabotažo ir dezinformacijos skleidimo priemonėmis siekė paveikti daugiau kaip 30 rinkimų visame pasaulyje, teigiama trečiadienį paskelbtame slaptame žiniasklaidos tyrime.

Tai papildė vis gausėjančius įrodymus, kad privačios įmonės visame pasaulyje pelnosi iš invazinių įsilaužimo įrankių ir socialinių tinklų platformų galios formuoti viešąją nuomonę.

Žurnalistai, prisistatę potencialiais klientais ir siekdami surinkti informacijos apie įmonės metodus ir galimybes, ją pavadino „Team Jorge“.

Ataskaitoje teigiama, kad jos vadovas 50-metis Talas Hananas yra buvęs Izraelio specialiųjų pajėgų operatyvininkas, kuris gyrėsi galintis kontroliuoti tariamai saugias „Telegram“ paskyras, tūkstančius netikrų socialinių tinklų paskyrų ir skleisti melagienas.

Tyrimą atliko žurnalistų konsorciumas iš 30 leidinių, įskaitant Prancūzijos „Le Monde“, Vokietijos „Der Spiegel“ ir Ispanijos „El Pais“, vadovaujamas Prancūzijoje įsikūrusios ne pelno siekiančios organizacijos „Forbidden Stories“.

„Team Jorge“ aprašyti metodai ir būdai kelia naujų iššūkių didelėms technologijų platformoms“, – rašė „The Guardian“.

„Įrodymai apie pasaulinę privačią dezinformacijos, nukreiptos prieš rinkimus, rinką taip pat sukels nerimą demokratinėms valstybėms visame pasaulyje“, – pridūrė dienraštis.

Įrodymai apie pasaulinę privačią dezinformacijos, nukreiptos prieš rinkimus, rinką taip pat sukels nerimą demokratinėms valstybėms visame pasaulyje.

T. Hananas neatsakė į išsamius klausimus, tik pasakė: „Aš neigiu bet kokį nusižengimą.“

Trims klientais apsimetusiems žurnalistams jis sakė, kad jo paslaugomis, dažnai vadinamomis „juodosiomis operacijomis“, gali naudotis žvalgybos agentūros, politinės kampanijos ir privačios bendrovės.

„Šiuo metu dalyvaujame vienuose rinkimuose Afrikoje... Turime komandą Graikijoje ir komandą Emyratuose... [Įvykdėme] 33 prezidentinio lygmens kampanijas, iš kurių 27 buvo sėkmingos“, – jo žodžius citavo „The Guardian“.

Britanijos konsultacinė įmonė „Cambridge Analytica“, kuri jau uždaryta, buvo siejama su Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) 2016 metų prezidento rinkimų kampanija.

Grupė rinko ir naudojosi 87 mln. „Facebook“ naudotojų asmeniniais duomenimis, prie kurių platforma jai suteikė prieigą, todėl jai buvo skirtos didelės baudos ir iškeltos bylos.

Rusijos samdinių grupės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas antradienį prisipažino sukūręs liūdnai pagarsėjusią trolių fermą, kuri įtariama kurstant nesantaiką internete ir kišantis į Vakarų rinkimus.

2021 metais „Forbidden Stories“ atliktame tyrime teigiama, kad kibernetinės žvalgybos bendrovė „NSO Group Technologies“ vyriausybėms pardavė galingą Izraelyje pagamintą šnipinėjimo programą „Pegasus“ ir panaudojo ją prieš mažiausiai 50 000 žmonių visame pasaulyje.

„Forbidden Stories“ – tai 2017 metų prancūzų dokumentinių filmų kūrėjo Laurent'o Richardo (Lorano Rišaro) iniciatyva. Organizacijai „Reporteriai be sienų“ remiant sukurtoje bendradarbiavimo platformoje dalyvauja daugiau nei 30 skirtingų žiniasklaidos priemonių iš viso pasaulio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

> Anonimas

> Anonimas portretas
o tu, VATYNKA, aišku, norėjai Caro Vovano, ane ?? :)

Anonimas

Anonimas portretas
todel lietuvoj atsirado lansbergis o ukrainoj zelenskis

> rasa

> rasa portretas
VATUFKE, pamiršai paminėti niet (anal)ogov rinkimų kampanijas, kurias organizavo tavo (U)RODINA, Chersono, Zaporižės, Donecko, Luhansko srityse ir Kryme ir kurių iki šiol niekas pasaulyje nepripažįsta :D:D:D:D
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių