Quantcast

Ukraina teigia pateikusi ieškinį kaimynėms dėl grūdų importo draudimo

  • Teksto dydis:

Kyjivas pirmadienį pranešė, kad Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO) pateikė ieškinius trims Europos Sąjungos kaimynėms – Lenkijai, Slovakijai ir Vengrijai – dėl jų draudimų importuoti ukrainietiškus grūdus.

Vidurio Europos šalys nepritarė praėjusią savaitę priimtam Europos Komisijos sprendimui nutraukti importo draudimą, o Kyjivas įspėjo, kad gali imtis teisinių veiksmų.

Dėl draudimų kilo keblus diplomatinis konfliktas su Lenkija, kuri yra ištikimiausia Ukrainos sąjungininkė jos kovoje su Rusijos invazija.

„Mums labai svarbu įrodyti, kad atskiros valstybės narės negali uždrausti importuoti ukrainietiškų prekių, – pareiškime teigė Ukrainos ekonomikos ministrė Julija Svyrydenko. – Štai kodėl mes teikiame joms ieškinius.“

„Kartu tikimės, kad šios šalys panaikins apribojimus ir mums nereikės ilgai spręsti šio klausimo teismuose“, – pridūrė ji.

J. Svyrydenko teigė, kad Ukrainos eksportuotojai dėl draudimų ir toliau patiria didelių nuostolių.

Rusijos invazija smarkiai sutrikdė Ukrainos grūdų eksportą Juodąja jūra, todėl ES tapo svarbiu jų tranzito maršrutu ir eksporto kryptimi.

Lenkija, Slovakija ir Vengrija nepaisė EK sprendimo panaikinti apribojimus ukrainietiškiems grūdams ir pratęsė draudimus.

Šis klausimas ypač opus Lenkijoje, kur kitą mėnesį vyks rinkimai. Dabartinė populistinė dešinioji „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) partijos vyriausybė turi didelę paramą žemės ūkio regionuose.


Šiame straipsnyje: Ukrainos grūdaigrūdų importaskaras Ukrainojepateikė ieškinį

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių