Quantcast

Ukrainoje kilus korupcijos skandalui įtariamas žemės ūkio ministras

  • Teksto dydis:

Ukrainos kovos su korupcija agentūra antradienį apkaltino žemės ūkio ministrą nuo 2017 iki 2021 metų neteisėtai pasisavinus valstybinės žemės už 291 mln. grivinų (6,7 mln. eurų).

Nuo 2022-ųjų vasario, kai Rusija užpuolė Ukrainą, pastarojoje buvo iškeltos kelios korupcijos bylos, bet jose figūravo daugiausia žemesnio rango pareigūnai, susiję su pirkimais kariuomenei.

Narystės Europos Sąjungoje siekianti Ukraina yra pažadėjusi intensyvinti kovą su korupcija.

Nacionalinis kovos su korupcija biuras (NABU) antradienį paskelbė demaskavęs vieną dabartinį ministrą „perėmus valstybinės žemės už 291 mln. grivinų ir bandžius užgrobti žemės už dar 190 mln. grivinų (4,5 mln. eurų)“.

Nors NABU ministro vardo nenurodė, iš pareiškimo aišku, kad kalbama apie žemės ūkio ministrą Mykolą Solskį.

NABU duomenimis, M. Solskis vadovavo grupei, nuo 2017 iki 2021 metų pasisavinusiai žemės ūkio paskirties žemės šalies šiaurės rytuose esančioje Sumų srityje, kai jis dar nebuvo ministras. Teigiama, kad pasisavinimas įvyko sunaikinant dokumentus, rodančius, kad teisę naudotis ta žeme turėjo dvi valstybinės kompanijos.

Tuomet ta grupė pasiekė, kad viena valstybinė agentūra perduotų teises su grupe susijusiems asmenims, prisidengiant tam tikra vyriausybine schema dėl žemės ūkio paskirties sklypų naudojimo, nurodė NABU.

M. Solskis, kuris turėjo kelias žemės ūkio kompanijas, 2019 metais buvo išrinktas į Ukrainos parlamentą, o 2022-ųjų kovą – paskirtas žemės ūkio ministru.

Antradienį paskelbtame pareiškime ministras teigė, kad ši byla susijusi su vienu ginču, susijusiu su žemės perdavimu, tačiau pabrėžė, kad viskas vyko lakantis įstatymų.

Jis pažadėjo „maksimalų skaidrumą“ tyrimo metu ir nurodė manąs, kad teismai, įskaitant ir Aukščiausiąjį Teismą, jau nusprendė, jog bendrovės,  iš kurių tariamai buvo atimta žemė, neturėjo į ją teisės.

Pasak NABU, biuro agentai sutrukdė šiai nusikalstamai grupei pakartoti gudrybę dėl dar 3,3 tūkst. ha sklypo, verto kelių milijonų eurų.

Ministrui ir įtariamiems jo bendrininkams oficialiai pareikšti įtarimai, antradienį sakė Ukrainos specialusis kovos su korupcija prokuroras.

Po Sovietų Sąjungos subyrėjimo korupcijos skandalų persekiotas Kyjivas yra pažadėjęs griežtinti kovą su kyšininkavimu, šaliai siekiant įstoti į ES.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis pernai dėl korupcijos skandalų kariuomenėje atleido šalies gynybos ministrą.


Šiame straipsnyje: Ukrainažemės ūkio ministrasMykolas Solskiskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių