Quantcast

Sloga ir skrydis – rizikingas derinys: gali netgi plyšti ausų būgnelis

  • Teksto dydis:

Lagaminai sukrauti ir kelios akimirkos iki pakilimo į padangę. Kai kam skrydžio lėktuvu patirtis pirmoji gyvenime. Beveik ketverių jaunasis keliautojas Jokūbas su šeima skrenda į Graikiją. Mama Laima sako, kad kelionei pasiruošta, pasiėmė ir vaistinėlę, tačiau tokie skrydžio palydovai kaip pykinimas ir ausų užgulimas kelia nerimo, praneša LNK.

Keliautoja dalijosi patirtimi: „Vaikai ir vemti pradeda. Pakilo, viskas gerai, o po dviejų valandų pakilo temperatūra, vemia ir pan. Visiems sakau – duokite raminamųjų vaistų ir tegul miega, o ne nervuojasi, kad tuoj nukris.“

Kiti sutikti keliautojai mini ausų užgulimo diskomfortą. Užgulimas atsiranda nespėjus slėgiui vidinėje ir išorėje ausyje susivienodinti. Lėktuvui kylant ir leidžiantis slėgis keičiasi ypač staigiai. Kai kurie žmonės pataria atsipalaiduoti. Nors patarimas prasmingas, tačiau kai kuriems tiesiog neįmanoma. Būna keliautojų, kuriems skrydis, tiksliau, nusileidimas tampa tikra kančia dėl aštraus skausmo ausyse.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Dažnai keleiviai neįvertina rizikos ir tai, kad padariniai gali būti itin skaudūs. Labiausiai į medikų perspėjimus dėmesį turėtų atkreipti sloguojantys. Sloguojant ir skrendant lėktuvu gali grėsti rimtos komplikacijos.

„Jeigu sloguojama, apkrova ausiai yra žymiai didesnė ir tada didėja tikimybė ausies infekcijai, kad plyš būgnelis arba labai stipriai skaudės ausį, skausmas gali likti ir po skrydžio“, – galimus padarinius vardijo „Gintarinės vaistinės“ vedėja Giedrė Tautkevičienė.

Jeigu skausmas užsitęsia, būtina pasirodyti pas gydytoją, pasitikrinti, ar neatsirado būgnelių pažeidimų.

Atostogų kokteilis – ryte panardyti, o po pietų lėktuvas.

„Tokiu atveju reikia kreiptis į gydytoją otorinolaringologą dėl specialaus gydymo. Gali kartais svaigti galva. Tokiu atveju reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją“, – pažymėjo RVUL gydytoja otorinolaringologė Violeta Pčalinienė.

Kai kuriais atvejais gali prireikti ir chirurginio gydymo. Jei kamuoja stipri sloga, verta pagalvoti, ar išvis rizikuoti.

„Jei sloga yra labai intensyvi, reikėtų pagalvoti apie skrydžio atidėjimą“, – pažymėjo „Gintarinės vaistinės“ vedėja.

Jeigu skrydžio atidėti nepavyksta, svarbu pasirūpinti preparatais.

„Planuojantiems skrydį lėktuvu, norint išvengti ausų užgulimo, patariame į nosį įsipurkšti specialiu purškalu“, – patarė „Camelia“ vaistininkė Ieva Šlėgutė.

„Galima naudoti tuos pačius geriamus ir purškiamus dekongenstantus, kurie atpalaiduoja gleivinę ir iškart palengvėja“, – sakė G. Tautkevičienė.

Pas gydytojus patenka ir tie, kas skrydžio dieną ausis sugeba apkrauti dvigubai.

„Atostogų kokteilis – ryte panardyti, o po pietų lėktuvas. Taip dažnai būna“, – apie ausims labai kenkianti kokteilį kalbėjo V. Pčalinienė.

Visgi ir neturintiems bėdų dėl skrydžio specialistai pataria į sveikatą nežiūrėti pro pirštus ir keliaujant pasirūpinti apsauga nuo saulės, turėti tvarsčių, pleistrų, dezinfekcijos priemonių, preparatų nuo virškinimo sutrikimų.

„Tai gali būti ir gerosios bakterijos, preparatai nuo viduriavimo, sustojusio skrandžio ir pan. Verta turėti vaistų nuo karščiavimo ir galvos skausmo.“, – naudingus preparatus vardijo „Camelia“ atstovė Žiedūnė Juškytė.

Keliaudami per kelias skirtingas laiko juostas nenustebkite, jei atsiras didesnis nuovargis, gali pablogėti ir miego kokybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių