Quantcast

I. Šimonytė: Baltarusijos draudimai Lietuvos ekonomikos nepaveiks

Baltarusijai nusprendus stabdyti įvairių prekių importą iš Lietuvos, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad šalies ekonomikai poveikio tai neturės, nes lietuviškų prekių eksportas į Baltarusiją yra labai nedidelis.

Premjerės teigimu, iš viso eksporto į Baltarusiją lietuviškos kilmės prekių eksportas sudaro „vienaženklį procentą“.

„Praėjusiais metais per visus metus buvo turbūt apie tris su trupučiu procentus, o šiemet sausį iš viso1,8 proc., tai maždaug vienas milijonas nuo visos apyvartos eksportuotų prekių, kurios buvo per Lietuvos sieną į Baltarusiją išvežtos“, – žurnalistams penktadienį sakė premjerė.

Anot jos, tai reiškia, kad per Lietuvą daugiausiai išvežamos ne lietuviškos kilmės prekės, o atgabentos iš kitų šalių ir tranzitu vežamos per Lietuvą.

„Jei žiūrėtume į kažkokį poveikį mūsų ekonomikai, tai nei su 1 mln. eurų, nei su 66 mln. eurų už visus 2023 metus mūsų pramonei, tiems gamintojams, kurie gamina šitą produkciją ir kuri dar vis dėl kažkokių priežasčių buvo vežama į Baltarusiją, tikrai kažkokio poveikio nebus“, – sakė I. Šimonytė.

Anot jos, poveikis gali būti logistikos sektoriui, tačiau jis dar nėra aiškus.

„Mums reikės aiškintis dar diplomatiniais kanalais, koks konkretus yra tų apribojimų turinys, kad galėtume savo logistams ir vežėjams suteikti informaciją, kas gali būti vežama, kas negali, kur svarbu, kokia kilmė, kur nesvarbu“, – sakė I. Šimonytė.

„Bet šiaip, jei kalbėsime apie tiesioginį santykį su Lietuvos ekonomika, gamybą ir pramonę, ten yra tokie skaičiai, kurių tarptautinėje prekyboje Lietuvos net nesimato“, – pridūrė ji.

Baltarusija ketvirtadienį pranešė stabdanti įvairių prekių importą iš Lietuvos, taip atsakydama į tai, kad Lietuva uždarė dar du pasienio kontrolės punktus.

Kai kurie Lietuvos vežėjai mano, kad dalis įmonių turės nutraukti veiklą, o Baltarusijos rinka ateityje visai užsidarys.

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, šių metų sausį į Baltarusiją eksportavo 594 Lietuvos įmonės. Iš Lietuvos į Baltarusiją eksportuota prekių už 87,6 mln. eurų, iš kurių 1,5 proc. – lietuviškos. Eksportas į Baltarusiją sudarė 2,8 proc. viso šalies eksporto.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pagarba

Pagarba portretas
Kaip ir nepaveiks Baltarusijos, Lietuvos draudimai. Pagarba kaimyninei valstybei.

tevas

tevas portretas
blee t snukis,,net dingo apetitas...

Ką gi

Ką gi portretas
Gabrieliaus "pergalė" prieš Kiniją pagal valdančiuosius irgi "nepaveikė", o jei paklaustume verslininkus, tai atsakymas visai kitas.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių