Quantcast

Ką daryti, jei suplyšo pinigai?

  • Teksto dydis:

Lietuva su euru gyvena jau devynerius metus, tačiau litų gyventojai vis dar turi. Juos į Lietuvos banko (LB) kasas iškeisti atneša kasdien. Litų atnešantys tautiečiai pasakoja jų radę paslėptų, pavyzdžiui, užuolaidų karnizų vamzdžiuose arba knygose. O ką daryti, jeigu pinigai suplyšo?

Plačiau kalbėjo LB Grynųjų pinigų departamento Ekspertizės ir techninio skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Vanskevičė.

– Ar lietuviai dar neša išsikeisti litus?

–  Taip, kiekvieną dieną, ypač monetų. Labai apgadintų pinigų ekspertizei gauname rečiau, kartą į mėnesį, kartą į du.

– Kur žmonės atranda litus?

– Istorijų būna įvairių. Randa senose knygose, paveldi nekilnojamąjį turtą iš senelių ar tėvų, pradeda remontą ir randą durų staktose, balduose, karnizuose, krosnyse. 

– LB duomenimis, kiek dar likę litų rinkoje? Ar tie pinigai kada nors grįš keitimui pas jus, ar jūs juos jau nurašėte kaip beviltiškus?

– Mūsų duomenimis, yra apie 120 mln. eurų. Čia pavertus litus į eurus. Tiek apyvartoje liko neiškeistų. Šiek tiek mažiau nei pusė milijardo litų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kiek dar laiko LB priims litus?

– Laikas – neribotas. Tikriausiai žmonės nežino, kad vis dar gali juos atnešti į banką ir pasikeisti.

– Ką daryti, jeigu 500 eurų kupiūra suplyšo ar apliejau ją kava? Ir ar LB priima tokius pinigus?

– Taip. LB priima visus pinigus. Tinka ir įplyšę, sulieti. Reikia ateiti į LB kasą, jeigu viskas aišku, kad tai – tikras banknotas, tada žmogus pateikia prašymą ir ekspertai nustato, kiek ir kokių banknotų ten yra. Taip pat skatiname, kad jeigu atsitiko kokia nelaimė, pavyzdžiui, užsidegė pinigai, sulipo, sušlapo vienoje krūvoje, tai patys neatskirkit jų. Jeigu jie sudegė stiklainyje, tai stiklainyje ir atneškite mums, kad kuo mažiau liestumėte ir gadintumėte tuos pinigus patys. Ekspertai turi daugiau priemonių, kaip juos atpažinti.

– Bet jeigu atnešė mažą skiautelę, kurioje net nesimato serijos numerio, ar jūs ją priimsit ir grąžinsit naują 500 eurų kupiūrą? Kur yra riba, kada jūs jau nebekeičiat į originalią kupiūrą?

– Yra taisyklė, kad daugiau nei 50 proc. turi būti išlikę banknoto. Jeigu banknotų atnešama daugiau, tai tikėtina, kad banknoto dalis yra kažkur tarp tų kitų banknotų, tai atneškite visą tą krūvelę su suplyšusiomis dalimis, nes jeigu likus jau tik viena skiltelė, tai nepakeisime. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
sulopyti! Jei jau naujo nusipiesti neismokote.

500 eurų kupiūra žurnalisto kišenėje

500 eurų kupiūra žurnalisto kišenėje portretas
"Tūpas žurnalistas" tesugebėjo paklausti "Ką daryti, jeigu 500 eurų kupiūra suplyšo"... Bet jis nesugebėjo paklausti, ką daryti, jeigu 5 eurų kupiūra suplyšo...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių