Quantcast

Ministrė: pasirinkus amunicijos gamyklos vietą, reikės priimti sprendimus dėl kompensacijų

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad Vyriausybė turės priimti sprendimus dėl sklypo ir kompensavimo mechanizmo Lietuvos sveikatos mokslų universitetui (LSMU), kurio valdomoje žemėje netoli Baisogalos ketinama statyti „Rheinmetall“ amunicijos gamyklą.

Ji taip pat teigė, kad gamykloje gali būti įdarbinti keli šimtai žmonių.

„Vyriausybė turi priimti sprendimus dėl sklypo, dėl kompensacijų, tiems, kam dabar priklauso žemė. (...) Paraleliai su specialistais žiūrėsime dėl infrastruktūros“, – laidoje LRT „Lietuva kalba“ trečiadienį sakė A. Armonaitė.

„Kadangi pati žemė priklauso universitetui, institutui, nuosavybės klausimai, jiems turės būti tinkamai kompensuota, atlyginta. Tai yra tokie mechanizmai, kuriuos Vyriausybė dar turi išdirbti. Kadangi tie sprendimai nėra priimti, nėra oficialūs, dėl to mes ir netvirtinome ir dar tikrinome kai kuriuos kitus sklypus“, – kalbėjo ministrė.

Anot jos, suderinus visus formalumus, bus pasirašoma investicinė sutartis su „Rheinmetall“.

Ministrės teigimu, įmonėje bus sukurta apie keli šimtai darbo vietų.

„Nesu įgaliota patikslinti, bet daugiau mažiau aišku, kokiose apimtyse. Paprastai pradedama nuo mažiau darbuotojų ir tada plečiasi. (...) Mes kalbame apie panašius skaičius, bet dar nėra oficialiai patvirtinta“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Amunicijos gamyklą svarstoma statyti LSMU valdomoje valstybinėje žemėje netoli Baisogalos, Radviliškio rajone.

A. Armonaitė pakartojo, kad „Rheinmetall“ gamyklai reikia specifinio sklypo.

„Mes kalbame apie šimtus hektarų, (...) dėl to, kad yra specialios apsaugos zonos, kad ta gamykla stovėtų atokiau nuo urbanizuotų ir urbanizuojamų teritorijų. Kitaip tariant, niekur gyvenvietėse tokios gamyklos negali stovėti ir nestovės“, – teigė ji.

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas teigė, kad pasirašius investicinę sutartį, valdžios, institucijų atstovai bei ekspertai atvyks į Baisogalą ir bendruomenei pristatys konkrečius pokyčius, kurie lauktų šioje vietoje pastačius gamyklą.

Jo teigimu, galima gamyklos vieta yra gerai apsaugota.

„Girdėjau tą „mes tapsime taikiniu“ naratyvą, jis yra paplitęs. (...) Reiškia aiškiai pasakyta, kad pati gamykla būtų gerai saugoma, tai yra ir Šiaulių regionas, kur daugiausiai yra mūsų oro gynybos pajėgumų, mes tuos pajėgumus dar plėsime“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

„Ten yra viena saugiausių per oro gynybos prizmę žiūrint vietų“, – pridūrė jis.

Už maždaug nuo 50 kilometrų nuo Baisogalos Zokniuose yra įsikūrusi Lietuvos karinių oro pajėgų aviacijos bazė, kurioje dislokuoti NATO sąjungininkų kariai vykdo Aljanso oro policijos misiją.

Derybas su „Rheinmetall“ pradėjusi Ekonomikos ir inovacijų ministerija skelbia, kad gamyklos statybas siekiama pradėti jau šį rudenį. Pasak jos, sklypas būsimos 155 mm artilerijos amunicijos statyboms gali būti patvirtintas jau netrukus.

„Rheinmetall“, A. Armonaitė ir L. Kasčiūnas prieš savaitę pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos statybų. Sklypas jai netrukus gali būti patvirtintas, teigia Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Seimas antradienį priėmė pataisas, sudarančias palankesnes sąlygas dideliems Vakarų ginklų ir šaudmenų gamintojams, įskaitant „Rheinmetall“, kuo greičiau Lietuvoje statyti gamyklas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Matai,

Matai, portretas
uz sabakstynus menkos bus kompensacijos ponams! Juk jie supirke butent grazias vietas! Idomu tik,kaip ta zemele po Rail Baltika ir Via Baltika jiems atiteko,nes pirkti ir parduoti - vietiniams uzdrausta seniai.

ttt

ttt portretas
Kur GRAŽU ten reikia prišikt ...statykit laukymėse , šabakštynuose tuos karinius objektus...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių