Quantcast

Pakaitinis automobilis: papildomos išlaidos ar nemokama paslauga?

Atsitikus eismo įvykiui, kurio kaltininkas – ne jūs, jūsų automobilis buvo taip apgadintas, kad jį teks palikti autoservise ir tai sutrikdys kasdienį gyvenimą. Tačiau ar žinojote, kad turite galimybę to išvengti?

Yra iš ko rinktis

Draudimo teisės ekspertai primena: tokiais atvejais galite pasinaudoti teise gauti pakaitinį automobilį nemokamai arba su tuo susijusių išlaidų, pavyzdžiui, už automobilio nuomą, atlyginimą.

Jei draudimo kompanija tai suteikti atsisako, turite teisę ginčytis neteismine tvarka.

Pasak advokatų kontoros „Ellex Valiunas“ teisininko Konrado Žitkovskio, pagrindinius eismo įvykius kelyje ir jų pagrindu atsirandančios žalos atlyginimą reglamentuoja Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymas (TPVCAPDĮ), o papildomu pagrindu – Civilinis kodeksas ir Draudimo įstatymas.

Taip pat įstatymo galią turi ir teisėtai sudaryta ir galiojanti tiek privalomojo, tiek savanoriško draudimo sutartis tarp draudiko ir vairuotojo.

„Pakaitinio automobilio suteikimo klausimai neretai įtraukiami į savanoriškoje draudimo sutartyje išdėstytų sąlygų sąrašą. Arši konkurencija draudimo bendroves verčia nertis iš kailio, siūlant vairuotojams kuo patrauklesnes sutartis su plačiausia įmanoma apsauga už mažiausią įmanomą įkainį, tad klientams yra iš ko rinktis“, – sakė K. Žitkovskis.

Priežastinis ryšys

Jeigu privalomuoju draudimu draustas automobilis dėl kito eismo dalyvio kaltės patenka į autoįvykį, nei TPVCAPDĮ, nei kiti draudimo teisės aktai tiesiogiai nenumato draudikams pareigos suteikti žalą patyrusio automobilio vairuotojui pakaitinę transporto priemonę.

Tačiau pagal įstatymą tarp eismo įvykio ir nukentėjusio vairuotojo transporto priemonės netekimo egzistuoja pakankamas priežastinis ryšys, sudarantis pagrindą kreiptis į eismo įvykio kaltininko draudiką dėl pakaitinės transporto priemonės suteikimo.

„Kai kreipiatės į draudimo įmonę, kurioje draustas eismo įvykio kaltininkas, dėl žalos atlyginimo, iškart klauskite darbuotojo apie pakaitinį automobilį. Draudikui negalint suteikti pakaitinės transporto priemonės dėl vienokių ar kitokių priežasčių, galite alternatyviai prašyti kompensuoti savarankiškai sudarytos pakaitinio automobilio nuomos sutarties kaštus“, – paaiškino K. Žitkovskis.

Stokoja informacijos

Tai, kad lietuviai vis dažniau patys kreipiasi dėl pakaitinio automobilio nuomos atsitikus eismo įvykiui, patvirtino ir automobilių nuomos platformos SIGVI bendrakūris ir vadovas Vytis Šliažas.

Pakaitinis automobilis turėtų atitikti apgadintos transporto priemonės charakteristikas.

Tačiau, pasak jo, labai nedaug vairuotojų žino, kad jiems tokioje situacijoje priklauso kompensacija už pakaitinio automobilio nuomą.

„Kai į mus kreipęsis klientas užsimena, kad jo transporto priemonė remontuojama, mes paklausiame, gal kartais ji nukentėjo per autoįvykį? Nemažai vairuotojų labai nustemba, kad jiems priklauso pakaitinis automobilis arba kompensacija už jo nuomą“, – tvirtino V. Šliažas.

Pakaitinio automobilio pasiėmimas – greitas ir paprastas.

„Mums užtenka tik informacijos ir draudiminio įvykio žalos numerio. Visą procesą mes sureguliuojame tiesiogiai su draudiku“, – sakė V. Šliažas.

Susitarimo argumentai

Kokį pakaitinį automobilį vairuotojas gali gauti? Ar jis gali prašyti panašaus į jo turimą?

Pasak teisininko, tai priklauso nuo vairuotojo susitarimo su draudiku.

„Paprastai draudimo kompanijos, norėdamos valdyti rizikas, siekia kuo išsamiau apibrėžti visus gyvenimiškus atvejus, galinčius daryti įtaką draudikų sutartimi prisiimamoms pareigoms“, – teigė K. Žitkovskis.

Pakaitinis automobilis turėtų atitikti eismo įvykio metu apgadintos transporto priemonės charakteristikas ar būti daugmaž ekvivalentiškas.

Kai kurios draudimo kompanijos įsipareigoja suteikti ekonominės klasės pakaitinį automobilį, net jei jūsiškis yra aukštesnės klasės. Tačiau palieka teisę bandyti išsamiai pagrįsti, kodėl jums reikia būtent tokios pačios kaip jūsų transporto priemonės.

Vis dėlto, ar jūsų pateiktos priežastys taps pagrindu jį suteikti, sprendžia draudikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių