Quantcast

Nesupranta, kodėl reikia skubėti su stadionu: gresia užlipti ant to paties grėblio

  • Teksto dydis:

Nors Vilniaus stadioną vadinti Nacionaliniu nedrįsta ir pats šalies vadovas Gitanas Nausėda. Dabar už brangiau ir didesnį projektą ketina statyti bendrovė „Hanner“. Stadionas turėtų kainuoti 158 milijonus. Seimo opozicijos politikai sako, kad svarbu išsiaiškinti, ar nereikia skelbti naujo konkurso. Ir jeigu Vilniaus valdžia randa pinigų – gal nereikia ir koncesijos?

Kaip puota maro metu – taip Seimo opozicijos politikai vertina Vilniaus savivaldybės užmojus užbaigti Nacionalinį stadioną. Po „BaltCap“ skandalo statyti stadioną ryžtasi bendrovė „Hanner“, kuriai vadovauja verslininkas Arvydas Avulis. Su sąlygomis – už brangiau ir didesnį. 

„Norime padaryti viską, kad ir koncesininkas būtų pajėgus jį vykdyti. Kad per 26 metus Vilniuje atsirastų stadionas ir visas kompleksas“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas.

„Dabar ne tas laikas, mums tikrai nereikia išlaidauti. Biudžetas yra pakankamai mažas“, – teigė Seimo narė Rasa Budbergytė. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

G. Nausėda interviu sakė, kad nacionalinis stadionas yra tik vienas – Kauno, nes Vilniuje šis klausimas tapo savotiška gėda. 

„Kaune stovi ne futbolo, o lengvosios atletikos stadionas, nes per vidurį dar yra bėgimo takai. Vilniuje stovės futbolo stadionas, skirtas futbolui“, – kalbėjo A. Bužinskas.

Anot G. Nausėdos, auksinio stadiono Lietuvai nereikia. Greitos statybos gali virsti pinigų švaistymu. Neskubėti ragina ir Seimo audito komitetas.

„Savivaldybė privalėtų sulaukti pačių pagrindinių, tai yra, Finansų ministerijos išvados ir Viešųjų pirkimų tarnybos vertinimo“, – aiškino Seimo narys Zigmantas Balčytis.

Z. Balčytis sako: vėl statyti stadioną, prieš tai neįvertinus valstybinėms institucijoms, gresia užlipti ant to paties grėblio. 

„Mes pradedam projektą, kuris nėra visapusiškai suderintas, po kelių metų įvyksta apskundimai, tas projektas sustabdomas“, – tęsė Z. Balčytis.

Dėl daugiafunkcio komplekso kainos bus sprendžiama kitą savaitę. Miesto valdžia mano: nieko baisaus, jei išvadų dėl kainos ir paties projekto nebus.

„Iš savivaldybės ir administracijos pusės pastebėjome didelį nepasitenkinimą. Mus bando įtikinti, kad reikalinga ypatinga skuba. Kad kažkas čia dega“, – pasakojo R. Budbergytė.

„Jie daro viską, kad ponas A. Avulis turėtų, kaip dar atsiskaityti su „BaltCap“ dėl pabrangimo“, – šnekėjo Vilniaus tarybos narys Aleksandras Nemunaitis.

Savivaldybė kalba, kaip daugiafunkcį projektą branginti, bet ne išsireikalauti pinigų už tai, kad „BaltCap“ taip stadiono ir nepastatys.

„Taip, kalba eina apie dešimt milijonų eurų“, – teigė  A. Nemunaitis.

Tiek būtų galima prisiteisti už tai, kad futbolo arenos kitąmet nebus.

„Mes galime palaukti iki 2025 metų, tuomet teistis kokius keturis metus. Neaišku, kaip teismai baigsis, dar du metus projektuoti naują objektą ir pradėti jį statyti po kokių aštuonių-devynių metų. O tada galėsime pradėti švęsti 50-metį be stadiono“, –  rėžė A. Bužinskas.

Dabar stadionas turėtų kainuoti 158 mln. Statybos kaštai kyla 40 proc. 17 mln. eurų pabrangimo prisiima pati savivaldybė. 10 mln. – Švietimo, mokslo ir sporto (ŠMSM) ministerija. Dar tiek pat koncesininkas. 

„Atsižvelgdami į laikotarpį, pridėdami tuos 10 mln. eur., neišlipam iš valstybės rezervo limito“, – tikino ŠMSM kancleris Julius Lukošius. 

Tada galėsime pradėti švęsti 50-metį be stadiono.

„Statybų kainos auga. Darbo užmokestis statybų sektoriuje kiekvieną mėnesį didėja. Turbūt jau du metus iš eilės“, – teigė Lietuvos statybininkų asociacijos vadovas Dalius Gedvilas.

Anot mero, realus pabrangimas bus tik 2 mln. eurų, mat už projektą žadama atsiskaityti greičiau. Tam prireiks ne 22-ejų, o jau tik dviejų metų. Ir šitaip sieks sutaupyti pinigus už palūkanas. Kritikai sako: jei valdžia rado pinigų, gal nereikia ir koncesijos?

„Net jeigu ir išaugusi ta kaina, tai nereikia gauti Seimo pritarimo, nes jis jau yra gautas“, –  sakė R. Budbergytė.

„Aš prognozuoju, kad po dviejų-trijų metų, kaip iš tikrųjų savivaldybei reikės sumokėti, mes neturėsime iš ko skolintis. Reikės iš kažkokių programų atimti. Klausimas, ar tai mažiau gatvių valysim, ar rečiau šiukšles išvešim“, – kalbėjo A. Nemunaitis.

Keičiasi daugiafunkcio komplekso kaina, mokėjimo terminas, vietų skaičius. Seimo nariai sako – tai jau visai naujas projektas. 

„Reikėjo daryti naują konkursą. Šitame projekte parinkti rangovus arba statytojus“, – sakė Z. Balčytis.

Futbolo stadione atsirastų papildomai 3 tūkst. vietų ir dar 5 tūkst. krepšinio arenoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Temid2

Temid2 portretas
Stadionas turėtų kainuoti 158 milijonus??? išieškokite tam Vilniaus stadionui per dešimtmečius jau skirtuosius, bet pavogtuosius, milijonus,- pastatysite už tuos pinigus ne vieną tokį stadioną....

Anonimas

Anonimas portretas
Hra ir svarbesniu dalyku kjriu reikia, pvz sleptuves karo atveju

Antanas.

Antanas. portretas
Tikrai yra nesamonė to sovietinio Dolgostrojaus relikto statybą. Tai tik pinigų švaistymas. Tereikia tik parduoti tą "Koliziejų". Net ir išnuomuoti 50 ar net 99 m būtų naudingiau. Na, arba su buldozeriu pasidarbuoti. Tai jau ne "stadionas' Tai miesto Nacionalinė gėda.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių