Quantcast

Lietuvoje vyksta pratybos simuliuojant avariją Astravo atominėje

  • Teksto dydis:

Nuo ryto Lietuvoje vyksta pratybos simuliuojant avariją Astravo atominėje, kuri yra vos už 50 kilometrų nuo Vilniaus. Tikrinama ir gyventojų perspėjimo sistema, taip pat bandoma, kaip vyktų gyventojų išvežimas iš grėsmingų zonų geležinkeliu. Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriumi Sauliumi Greičiumi.

– Kas konkrečiai čia vyko? Kodėl būtent geležinkelio stotyje?

– Vyksta kompleksinės pratybos, mes tikriname visų institucijų sąveiką, jeigu įvyktų kažkoks incidentas ar avarija Astravo atominėje elektrinėje. Ir mes esame geležinkelio stotyje, nes šį kartą į mūsų pratybas įvedėme ir hibridinį elementą, kad, įvykus kažkokioms kitoms grėsmėms, esant neramumams, kažkokioms priešiškoms grupėms, jei nebūtų galima panaudoti autobusų – savivaldybės gavo sąlygą, kad negavo panaudoti autobusų – todėl buvo pasirinktas evakavimas traukiniu. Išbandėme, kiek Lietuvos geležinkeliai galėtų pateikti traukinių, buvo perdėlioti gyventojų srautai ir pirmą kartą buvo panaudota gyventojų evakavimui būtent geležinkelio transportas.

– Iš kur buvo žmonės surinkti, kur vežami?

– Kadangi tos pratybos nėra pirmos, Vilniaus rajonas prieš tai dalyvavo, tai šiandien gyventojai evakuojami iš Švenčionių ir taip pat kelios grupės išvyko iš Vilniaus miesto.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar kokių nors klaidelių buvo pastebėta?

– Na, kažkokių didelių šiuo metu tikrai nematome. Dirba kelios dešimtys vertintojų įvairiose institucijose. Mes per savaitę turėsime jų įžvalgas, tada jau galėsime konkrečiau peržiūrėti. Kažkokių rimtų problemų neiškilo, kas liečia patį evakavimą. Taip pat mes ne tik kalbam apie gyventojų evakavimą, bet tikrai dedame daug dėmesio į jautrių grupių evakavimą. Tai tikrai džiaugiamės, kad turime gerus santykius su žmonių su negalia organizacijomis. Mes turime galimybę išbandyti, ar tikrai visos transporto priemonės, visos institucijos tam pasiruošusios. Kol kas pratybos tikrai vyksta gana sklandžiai.

– Taip pat 10 val. ryto šiandien girdėjome ir sirenas kaukiančias. Vieni girdėjo, kiti negirdėjo. Ar taip turėtų būt?

– Na, siekiamybė yra, kad sirenas girdėtų bent 80 proc. gyventojų. Šiuo metu mes tokio tinklo tikrai nebeturime, bet tikrai nesame regione prasčiausi, esame turbūt vieni iš geriausių pagal sirenų tinklą ir sparčiai jį plėtojame. Be abejo, sirenų tinklo plėtojimas reikalauja tam tikro laiko ir turime pasidžiaugti, kad Norvegijos vyriausybė skyrė lėšų ir mes tomis lėšomis sumontavome 200 modernių sirenų. Ir per keletą metų dar planuojame įdiegti 500 sirenų. Taip pat gyventojams buvo siųsti pranešimai į telefonus. Kadangi turime skirtingus operatorius, tai visąlaik kažkokių nedidelių nesklandumų atsiranda. Šiuo metu nenorėčiau jų smulkiai komentuoti, kiekvienas neišsisiuntęs pranešimas yra smulkiai išanalizuojamas, žiūrima, kurioje vietoje ta klaida įvyko ir tos klaidos yra šalinamos. Tai tam yra pratybos, kad jeigu yra kažkur nesklandumai, juos pastebėtume ir realioj situacijoj būtume geriau pasiruošę.

– Kokia dalis žmonių negavo žinučių, dar negalit pasakyt?

– Negaliu pasakyti. Aš asmeniškai gavau.

– Šitie žmonės, kurie bus išvežti traukiniu, kur jie bus išvežti ir kuriam laikui?

– Šiuo metu konkrečiai statistus priims Molėtai, Utena.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paxas-vaxas

Paxas-vaxas portretas
Tai mokykloje mokiniai būdavo vadinami simuliantais,kurie tingėjo mokintis.

Expert z Wilno

Expert z Wilno portretas
O kodėl ne IMITACIJA?

geriau

geriau portretas
simuliuokit suvalkų koridoriaus užėmimą
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių