Quantcast

Tyrimas: Vilniaus daugiabutyje užterštumas gyvsidabriu normą dar viršija 5-110 kartų

Vilniuje, Naujamiesčio rajone esančiame daugiabučiame name, kur šią savaitę rastas didelis kiekis gyvsidabrio, užterštumas šio metalo garais kai kuriose pastato vietose leistiną ribą antradienį dar viršijo 5-110 kartų, parodė naujausi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atlikti matavimai.

„Vakar atliktas tyrimas parodė, kad dėl didelio kiekio išpylimo rūsyje po centrine laiptine labiausiai paveikti šios laiptinės pirmo aukšto du butai, esantys virš židinio: remontuojamame bute, kuriame remonto metu buvo atvertos angos tiesiai į rūsį, gyvsidabrio koncentracija viršijo leistiną net 110 kartų, greta esančiame bute – 21 kartą“, – rašoma trečiadienį NVSC atsisiųstame atsakyme BNS.

Pirmadienį, kuomet minėtame name buvo rastas didelis kiekis šio metalo, jo koncentracija leistiną normą čia viršijo nuo 33 iki 140 kartų.

Po antradienį atliktų matavimų tarša šiuo metalu nustatyta ir židiniui gretimoje laiptinėje. Pirmojo aukšto butuose gyvsidabrio koncentracija leistiną ribą viršijo devynis kartus,  antro aukšto viename bute – penkis kartus.

Savaitės pradžioje minėtame daugiabutyje Naugarduko gatvėje rasta ir surinkta beveik 5 kilogramai gyvsidabrio, antradienį čia vėl lankėsi ugniagesiai ir visuomenės sveikatos centro specialistai.

Pasak NVSC, buvo nustatyta, kad gyvsidabrio tarša susikoncentravo rūsyje po vidurine (joje buvo išpiltas gyvsidabris) ir pirmąja laiptine bei pirmo ir antro aukšto butuose virš šių laiptinių.

Centro specialistai matavo gyvsidabrio koncentraciją visame pastate, jame yra trys laiptinės, įrengta 60 butų.

„Matavimai atlikti visuose butuose, kuriuose buvo gyventojų (21 bute), bendro naudojimo laiptinėse bei rūsiuose“, – skelbia NVSC.

Tuose butuose, kuriuose pirmadienį buvo atlikti demerkurizacijos veiksmai, tai yra vėdinimas, cheminė demerkurizacija, tarša sumažėjo ir neviršijo lestinos gyvsidabrio koncentracijos.

Pastato administratoriui nurodyta vykdyti tolimesnius demerkurizacijos darbus bendro naudojimo patalpose, užtikrinti, kad nebūtų naudojami rūsiai, esantys po pirmąją ir vidurine laiptinėmis.

„Griežtai vykdome Nacionalinio visuomenės sveikatos centro nurodymus. Nurodyta dar kartą su specialia chemija išvalyti rūsį, po išvalymo vėl bus atliekami matavimai, kokia koncentracija. Po to Nacionalinis visuomenės sveikatos centras spręs, ką daryti toliau“, – BNS sakė daugiabučio administruojančios įmonės „Mano Būstas“ atstovas Paulius Ugnianskis.

Pastato gyventojams taip pat būtina nuolat intensyviai vėdinti ir valyti patalpas gyvsidabrį surišančiais preparatais (turinčiais chloro) tol, kol NVSC pateiks išvadas, kad pastate taršos gyvsidabriu nebėra.

Antradienį namo administratorė ugniagesiams taip pat pranešė, gyvsidabrio aptikta ir lauke.

Kaip skelbia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, lauke rastas šlapias kartono lakštas, jame buvo įsiskverbę apie du gramai gyvsidabrio lašiukų.

Antradienio pavakare BNS žurnalistei apsilankius prie minėto Naugarduko gatvės namo, dauguma jo laiptinės langų buvo praviri, savo butus vėdino ir žemutinių aukštų gyventojai, o įėjimas į rūsį, kurio bendrose patalpose buvo rasta gyvsidabrio, pažymėtas „STOP“ juosta.

Specialistai pataria išsiliejusio gyvsidabrio niekada nesiurbti dulkių siurbliu – temperatūra dulkių siurblyje yra aukštesnė nei patalpose, todėl gyvsidabrio garavimas bus daug kartų intensyvesnis, o tai dar labiau užterš gyvenamąsias patalpas ir negrįžtamai užterš dulkių siurblį.

Taip pat patariama nešluoti – taip jis bus suskaidytas į dar mažesnius lašelius ir pasklis dar plačiau.

Negalima gyvsidabrio pilti į nuotekų sistemą – jis gali patekti į paviršinius vandenis.

Negalima skalbti užterštų drabužių, durų kilimėlių skalbimo mašina – gyvsidabris negrįžtamai užterš skalbimo mašiną.

Taip pat draudžiama gyvsidabrį mesti į ugnį, nes aukštoje temperatūroje susidaro pavojingos gyvsidabrio garų koncentracijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių