Quantcast

Viceministras: vykdant sanitarinius miškų kirtimus bus išsaugomi vertingi lapuočiai

 Prokuratūrai pradėjus tyrimą dėl medžių kirtimo teisėtumo Verkių regioniniame parke, o visuomenei vis aktyviau protestuojant prieš miškų kirtimą, aplinkos viceministras Kęstutis Šetkus teigia, kad planuojami pokyčiai vykdant sanitarinius miškų kirtimus. Anot jo, bus kertami tik kenkėjų pažeisti spygliuočiai, o vertingi lapuočiai medžiai bus išsaugomi, be to, nuo kitų metų rudens į kirtavietes važiuos mažesnė technika taip išsaugant miško paklotę.

„Pripažįstame visuomenės nuogąstavimus, girdime juos, negalime plynų sanitarinių kirtimų vykdyti visose teritorijose, siekiant sunaikinti židinius pagal vieną formulę. Išgirdome ir planuojame pokyčius“, – LRT radijui sakė K. Šetkus.

„Vienas pokyčių – kenkėjai puola tik egles ir spygliuočius, tikrai nėra tikslo visuose socialiai jautriuose ir gamtiškai vertingose teritorijose taikyti plyną sanitarinį kirtimą, šiuo metu turime projektą, kur sumažinsime skalsumą“, – teigė jis.

Anot jo, numatyta, kad vertingi lapuočiai medžiai būtų išsaugomi – tai akcentuojama tiek Valstybinei miškų urėdijai, tiek privačių miškų savininkams.

„Kitas pokytis turi būti dėl paklotės, nes technika sunaikina paklotes. Turime susitarimą su Miškų urėdija, kad nuo kitų metų rudens į sanitarinius kirtimus važiuos mažesnio tipo technika ir Miškų urėdija vykdo pirkimą, tokio poveikio paklotei nebus“, – teigė viceministras.

Aplinkosaugos koalicijos pirmininkė Lina Paškevičiūtė teigia, kad Verkių parko medžių kirtimo atvejis rodo, jog plyni sanitariniai kirtimai yra sisteminė problema, galbūt kylanti iš ministro pasirašomų ūkininkavimo taisyklių.

„Jei nueini į parką prie tavo gyvenamosios vietos, o ten buvo miškas – nebėra miško, iškirstos ne tik eglės, nes dėl tipografo turėtų būti iškirstos eglės. Iškertami ąžuolai, supranti, kad kažkas yra ne taip. Gilinantis matosi, kad tai yra sisteminės problemos“, – teigė ji.

Antradienį pranešta, kad įvertinę viešą informaciją dėl medžių kirtimo sostinės Verkių miške Vilniaus apygardos prokuratūra savo iniciatyva pradėjo tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo.

Organizacijų ir žmonių sambūrio „Girių spiečius“ narys Mindaugas Potapovas anksčiau teigė, kad šalia Santariškių esančiame sklype iškirstos ne tik kinivarpų pažeistos eglės, bet ir brandūs bei pusamžiai ąžuolai, klevai, liepos, pušys, lazdynai ir kiti lapuočiai. Kirtimų leidimai išduoti ir kitiems sklypams.

Tuo metu Valstybinė miškų tarnyba nurodo, kad šiose vietovėse daugiausiai yra valstybinių miškų, kuriuose plynieji sanitariniai kirtimai galimi ir juose nėra privaloma palikti sveikus medžius, tarp jų – ir lapuočius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)))

:))) portretas
visi bus nevwetingi

kažkaip

kažkaip portretas
daug priviso tų sanitarų Lietuvoje. Miškų mažėja geometrine progresija.

Anonimas

Anonimas portretas
o vertingiausi tie kurių šerdis išpūvus o tu kurių gera jie yra tinkami kitoje vietoje.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių