Quantcast

Vilniaus savivaldybė sieks pagerinti lietuvių kalbos mokymo kokybę tautinėms mažumoms

Kilus diskusijoms, ar Lietuvoje reikia palaipsniui atsisakyti mokymo rusų kalba ir prakalbus apie ugdymo spragas šiose mokyklose, Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė didinti lietuvių kalbos mokymo kokybę tautinių bendrijų ugdymo įstaigose.

„Nuspręsta, kad būtina didinti lietuvių kalbos mokymo prieinamumą ir kokybę, nes tai tiesiogiai lemia mokymosi pasiekimus ir galimybes įgyti išsilavinimą. Visgi, tai negali būti daroma skubotai – būtinas palaipsnis perėjimas prie lietuvių kaip ugdomosios kalbos taikymo tautinių mažumų ugdymo įstaigose“, – į Eltos užklausą atsakė Vilniaus miesto savivaldybė.

Pasak savivaldybės, pokyčius planuojama pradėti nuo ikimokyklinių tautinių bendrijų įstaigų.

„Planuojama pokyčius pradėti nuo ikimokyklinių įstaigų, kur būtų didinamas lietuvių kalbos mokymosi valandų skaičius (keičiama gimtosios ir lietuvių kalbos mokymosi proporcija), steigiama daugiau grupių, kuriose ugdymas vyktų lietuvių kalba“, – sakė savivaldybės atstovai.

„Dedant daugiau pastangų ugdyti vaikų lietuvių kalbos įgūdžius ikimokyklinėse įstaigose, bendrojo lavinimo mokyklas jie pasiektų jau turėdami tvirtesnius lietuvių kalbos pamatus. Ilguoju laikotarpiu tai lemtų jų galimybes siekti aukštesnių akademinių rezultatų, labiau savimi pasitikėti kuriant savo ateitį Lietuvoje“, – sprendimą argumentavo jie.

ELTA primena, kad švietimo, mokslo ir sporto ministras G. Jakštas sausio pradžioje Eltai teigė ieškantis teisinių būdų palaipsniui atsisakyti rusų tautinės mažumos švietimo įstaigų. Visgi vėliau ministras patikslino, kad uždaryti tautinių mažumų mokyklų neplanuojama.

Pirmą kartą Lietuvoje šios diskusijos užvirė prasidėjus Rusijos invazijai Ukrainoje. Prie jų grįžta ir paaiškėjus, kad Latvijoje ir Estijoje jau vyksta paskutinis rusų mokyklų reformos etapas – per kelerius metus jos turės pereiti prie visų dalykų mokymo atitinkamai latvių ir estų kalba.

Lietuvos Švietimo, mokslo ir sporto ministerija rugsėjį teigė, kad tokie pokyčiai Lietuvoje neplanuojami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
SAVO KALBĄ LIETUVIAI IŠMOKIT PATYS...

Če

Če portretas
Yra katastrofa šitaip apsileist

Naikinti tas rusiškas mokyklas !

Naikinti tas rusiškas mokyklas ! portretas
Nė neįtariau , kad jų prikurta toks kiekis ! Patys , savom rankom auginam piktus , pasipūtusius , visad pasiruošusius išduoti nežinia kokios tautybės piliečius.... Niekur pasaulyje taip nėra ! Kaip Lietuva galėjo taip nusmukti ?!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių