Daikonas - vienmetis kopūstinių šeimos augalas, neteisingai vadinamas japonišku ridiku. Tai skani ir sultinga daržovė, Japonijoje auginama daugiau kaip 1000 metų. Ne tik šakniavaisiai, bet ir jų lapeliai tinka dėti į salotas. Ypač vertingos tokios salotos pagyvenusiems žmonėms. Daikonai yra ne tik maistas, bet ir vaistas - juose esanti kalio druska iš organizmo šalina skysčių perteklių, stimuliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą ir kt. Sergant ateroskleroze, sutrikus širdies kraujagyslių veiklai, peršalus, daikonai irgi yra vaistas.
Daikonai vadinami trumpos dienos augalais. Juos reikia sėti, kai dienos trumpėja, o orai vėsta. Jie auginami derlingose, puriose priesmėlio ar priemolio dirvose, patręštose perpuvusiu mėšlu ar kompostu (šviežiu mėšlu netręšti, nes puola kenkėjai, deformuojasi šakniavaisiai). Kaip sėti, nurodoma ant sėklų pakuotės. Sėklos sudygsta po savaitės. Išaugus 2-3 tikriesiems lapeliams - retinti. Kai formuojasi šakniastiebiai, daikonams reikia daug drėgmės. Jei bus sausra, nepagailėkite kibiro ar dviejų vandens į kvadratinį dirvos metrą. Į vandenį galima įdėti organinių ar mineralinių trąšų.
Žiemą daikonai gerai laikosi pliusinėje temperatūroje (2-5 laipsniai) rūsyje, susluoksniuoti su smėliu dėžėse ar polietileno maišuose. Galima laikyti apšiltintuose balkonuose, uždengus maišais, šaldytuve. Jie gerai išsilaiko iki vėlyvo pavasario, valgomi švieži, virti, rauginti, marinuoti.
Naujausi komentarai