Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvoje minima Juodojo kaspino ir Baltijos kelio diena

2011-08-23 11:58 diena.lt inf.
Lietuvoje antradienį, rugpjūčio 23-iąją, minima Juodojo kaspino diena ir 22-osios Baltijos kelio metinės.

Lietuvoje antradienį, rugpjūčio 23-iąją, minima Juodojo kaspino diena ir 22-osios Baltijos kelio metinės.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Baltijos kelias - mūsų laisvės kelias.

"Tai žmonių širdyse pabudęs tikėjimas tautų nepriklausomybe ir atgimimu, tai mūsų vienybės ir vilties išaukštinimas", - Prezidentūros pranešime cituojama šalies vadovė.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė pabrėžė, kad Baltijos kelias buvo Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmonių triumfo valanda kelyje į nepriklausomybę. Anot jos, tikroji laisvė neįmanoma be Baltijos kelyje išmoktų pamokų, teigiama Seimo pirmininkės sekretoriato pranešime.

"Šiandien visi - ir mes, stovėję Baltijos kelyje, ir tik iš vadovėlių, pasakojimų ir archyvinių kadrų apie jį žinanti jaunoji karta privalome iš naujo mokytis tuomet mus sutelkusių pamokų. Privalome suprasti, kad tikroji laisvė nėra įmanoma be svaraus kiekvieno iš mūsų asmeninio indėlio į ją. Turime ir šiandien diena iš dienos stoti į asmeninį Baltijos kelią, kuriame drauge įveiksime visus sunkumus, iššūkius ir problemas", - sakė I.Degutienė.

Savivaldybėse vyksta šiai datai paminėti skirti renginiai.

Kaune minėjimas prasidės Šv. mišiomis Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje, taip pat vyks Vytauto Didžiojo karo muziejaus kariliono varpų muzikos koncertas, o per pietus numatomas iškilmingas minėjimas Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje.

1939-aisiais rugpjūčio 23 dieną Sovietų Sąjunga ir Vokietija pasirašė vadinamąjį Molotovo-Ribentropo paktą ir jo slaptuosius protokolus, kuriais neteisėtai pasidalijo Europą. Paktas panaikino Baltijos šalių, taip pat ir Lietuvos, nepriklausomybę.

1989 metais minėdami pakto pasirašymo metines, už rankų susikibę Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečiai sudarė gyvą grandinę nuo Vilniaus iki Talino. Baltijos kelyje dalyvavo apie 2 mln. žmonių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų