Pereiti į pagrindinį turinį

Estijos kairieji atmeta kaltinimus ekstremizmu

2011-08-18 16:39 diena.lt inf.
Estijos jungtinė kairioji partija (EJKP) paragino nepolitizuoti rusakalbio Estijos piliečio Kareno Drambjano įvykdyto Gynybos ministerijos užpuolimo.

Estijos jungtinė kairioji partija (EJKP) paragino nepolitizuoti rusakalbio Estijos piliečio Kareno Drambjano įvykdyto Gynybos ministerijos užpuolimo.

"Neseniai įvykusi tragedija Taline, nusinešusi žmogaus gyvybę, patyliukais politizuojama. Vieni mėgina traktuoti nelaimingojo, veikiau asmeninių gyvenimo aplinkybių įstumto į kraštutinumus žmogaus elgesį kaip protesto prie kokius nors Estijos vidaus politikos aspektus, aktą, kiti įžvelgia, kad jis - "kairiojo ekstremizmo" įrankis, panašiai kaip dešinysis ekstremistas iš Norvegijos Breivikas", - sakoma EJKP, kurios didelę dalį sudaro rusakalbių gyventojų atstovai, pareiškime.

Estijos kairiųjų nuomone, "skirtumas tas, kad Breivikas prieš šio vandalizmo aktą išdėstė savo poziciją internete, o Karenas Drambjanas niekur savo motyvų nepaaiškino".

Partija pabrėžia, kad per ją "bendrų pažiūrų vienijama estų ir rusų inteligentija mėgina surasti galimybę savitarpio supratimui visuomenėje".

"Abi labai gerai išsilavinusių žmonių grupės įeina į Europos kairiųjų judėjimo sudėtį ir pritaria jos pasaulėvaizdžio vertybėms. Juokinga kalbant apie Estijos kairiąją partiją taikyti kokį nors ekstremizmą. Juo labiau juokinga ir kvaila ieškoti partijos, turinčios tvirtą internacionalizmo pagrindą, veikloje kokių nors rusų nacionalistinio judėjimo ar orientacijos į Rusiją apraiškų", - sakoma pareiškime.

Jame pabrėžiama, kad "mes dialogo, o ne ekstremizmo, nesvarbu kokio, kairiojo ar dešiniojo, partija. Ir svarbiausia, mes manome, kad nepadoru ieškoti politinių dividendų ten, kur buvo pralietas žmogaus kraujas".

Rugpjūčio 11 dieną išgyvenęs pastaruoju laiku didelius asmeniniu ir ekonominius sunkumus K.Drambjanas su pistoletu rankose mėgino prasiveržti į Estijos gynybos ministeriją, bet jį nušovė specialiosios paskirties būrio kariai. Kai kurie Estijos politikai padėjo lygybės ženklą tarp K.Drambjano ir EJKP, pagal kurios sąrašus jis 2009 metais dalyvavo vietos rinkimuose Mardu mieste, bet nebuvo išrinktas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų