Pereiti į pagrindinį turinį

G.Burbulis: M.Gorbačiovo politinis genijus nepadėjo išgelbėti SSRS nuo žlugimo

2011-08-18 15:56 diena.lt inf.
Politologijos centro "Strategija" vadovas G.Burbulis mano, kad M.Gorbačiovas buvo iškilus politikas, būtent dėl jo darbo trūkumų subyrėjo SSRS.

Politologijos centro "Strategija" vadovas Genadijus Burbulis, kuris nuo 1991 metų ėjo įvairias pareigas šalies vadovybėje, mano, kad nors buvęs SSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas buvo iškilus politikas, būtent dėl jo darbo trūkumų subyrėjo Sovietų Sąjunga.

"Gorbačiovas - genialus, didis 20 amžiaus politikos veikėjas, nes jis pajuto sovietinės sistemos žlugimą. Bet ji (Sovietų Sąjungos išsaugojimo programa) buvo didelė bėda: ir intelektualiniu, ir moraliniu, ir dalykiniu požiūriu.", - sakė G.Burbulis ketvirtadienį spaudos konferencijoje Maskvoje.

Jis pasiūlė M.Gorbačiovui su savo fondu išnagrinėti, "kaip totalitarinė sekta - SSKP artėjant devintajam dešimtmečiui virto struktūra, pravalgiusia nacionalines vertybes ir praradusia sugebėjimą adekvačiai žiūrėti į savo padėtį".

Drauge G.Burbulis pareiškė nuomonę, kad "Vieningoji Rusija" eina tuo pačiu keliuku", ir ši partija - "vienas pavojingiausių analogų, kuris dabar kelia grėsmę Rusijai".

Kalbėdamas apie 1991 metų pučą jis pažymėjo, kad "mūsų Tėvynės, Sovietų Sąjungos, praradimo tragedija - niekada neatleistinas GKČP klaidingas manymas, kad jie atėmė mums galimybes pasirašyti Sąjunginių valstybių sąjungos įkūrimo sutartį".

Tačiau G.Burbulis pabrėžė, kad GKČP buvo nusikaltėliai ir kad "ir kiek jie būtų išsilaikę, gal net mėnesį, ateities ši tragiška avantiūra neturėjo".

Drauge, apibūdindamas pučą, jis sakė: "Primygtinai teigiu, kad pučas buvo rimtas politinis veiksmas, kurį atliko dideli profesionalai. Visi, kas kalba, kad tai operetės pastatymas, kad vis tai buvo nerimta ir juokinga - jie neteisūs".

Apibendrindamas G.Burbulis sakė, kad pučas - tai "sovietinės totalitarinės sistemos politinis Černobylis".

"Aš noriu, kad 91-ųjų pamokos mums padėtų suvokti žmogiškojo orumo stygiaus, moralinio, dvasinio nusmukimo problemą, galvoti apie ateitį ir suprasti savo artimiausią praeitį", - pareiškė G.Burbulis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų