Pereiti į pagrindinį turinį

M.Katsavas išgirdęs nuosprendį puolė į ašaras ir isteriją

2011-03-22 19:04
M.Katsavas išgirdęs nuosprendį puolė į ašaras ir isteriją
M.Katsavas išgirdęs nuosprendį puolė į ašaras ir isteriją / AFP nuotr.

Išgirdęs griežtą nuosprendį, už žaginimą nuteistas buvęs Izraelio prezidentas Moshe Katsavas prarado savitvardą, leidosi į ašaras ir pradėjo šaukti ant teisėjų.

Atsipirko gana lengvai

„Jūs suklydote, tai melas! Šis nuosprendis yra klaida! Melas nugalėjo!“, – šaukė 66 metų eksprezidentas teismo rūmuose Tel Avive. Nuteistasis tikino, kad jam nebuvo suteikta galimybės gintis, kad vykstant klausymams jis buvo nuolat užčiaupiamas.

Palikdamas teismo rūmus M.Katsavas atsisakė bendrauti su žiniasklaidos atstovais. Jo sūnus taip pat prarado savitvardą ir kumščiais puolė tėvą apspitusius žurnalistus. Konfliktą numalšino apsaugos darbuotojai, o nuteistasis sėdo į automobilį ir išvažiavo.

Izraelio teismas antradienį skyrė buvusiam šalies prezidentui septynerius metus laisvės atėmimo už išžaginimą ir kitus seksualinius nusikaltimus. M.Katsavo advokatai paprašė atidėti bausmės vykdymą 45-ioms dienoms, teisėjai sutiko. Abiejų pusių suarimu politikas sės už grotų gegužės 8 d.

Teisėjai taip pat nurodė, kad susikompromitavusiam buvusiam prezidentui taip pat skiriamas dvejų metų bandomasis laikotarpis, o vienai iš išžagintų moterų jis turės sumokėti 100 tūkst. šekelių (69,3 tūkst. litų) kompensaciją.

Izraelio apžvalgininkai teigia, kad M.Katsavas atsipirko gana lengvai, nes už jo įvykdytus nusikaltimus galėjo būti skirta maksimali 16 metų laisvės atėmimo bausmė.

Žagino ministerijoje

Tel Avivo apygardos teismas nuteisė M.Katsavą už tai, kad praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio pabaigoje, dar eidamas turizmo ministro pareigas, jis du kartus išžagino savo pavaldinę, o tapęs prezidentu 2006-2007 m. priekabiavo prie kitų dviejų moterų.

Žaginimo auka, teismo dokumentuose įvardijama kaip „Moteris A“, pasakojo, kad M.Katsavas pirmą kartą užpuolė ją pačioje turizmo ministerijoje, o vėliau – Jeruzalės viešbutyje.

„Mes tikime ieškovės žodžiais, nes jos liudijimas paremtas įrodymais, ji pasakė tiesą“, – sakė teisėjas George‘as Karra.

Buvęs šalies vadovas savo kaltės nepripažino.

Savo tiesos neįrodė

Prezidento pareigos Izraelyje yra labai garbingos, bet iš esmės tik reprezentacinės, nes reali valdžia priklauso šalies ministrui pirmininkui.

M.Katsavas, užėmęs prezidento postą 2000 m., paliko jį 2007-ųjų birželį, likus dviem savaitėms iki septynerių metų kadencijos pabaigos. Politikas sudarė su prokuratūra ikiteisminį susitarimą, kuris apsaugojo jį nuo kaltinimų išžaginimu ir kalėjimo bausmės mainais į smulkesnių pažeidimų pripažinimą ir pinigines kompensacijas ieškovėms.

Po metų M.Katsavas nutraukė ikiteisminį susitarimą, atkakliai neigdamas kaltę ir žadėdamas įrodyti savo nekaltumą teisme. Tačiau politikas smarkiai apsiskaičiavo. 2009 m. kovą prokuratūra vėl įtraukė į kaltinimų sąrašą išžaginimo punktą, o pernai gruodį teismas pripažino eksprezidento kaltę.

Kaltina diskriminacija

M.Katsavas tapo pirmuoju nuteistu Izraelio eksprezidentu. Šalies žiniasklaida šį skandalą pavadino politiniu žemės drebėjimu, o teismui pernai gruodį pripažinus M.Katsavo kaltę premjeras Benjaminas Netanyahu pareiškė, kad Izraeliui ir jo gyventojams išaušo labai liūdna diena.

Teisėjas skaitydamas nuosprendį pabrėžė, kad prieš įstatymą yra lygūs visi. Verdiktą sveikino Izraelio moterų organizacijos, teigiančios, kad seksualinio priekabiavimo atvejai dažnai yra ignoruojami.

Teismo nuosprendis pakurstė kalbas ir apie diskriminaciją. M.Katsavo sėkminga karjera buvo laikoma geru pavyzdžiu, kaip išeivis iš Artimųjų Rytų gali pakilti iki aukštumų, kurias tradiciškai pasiekdavo iš Europos kilę izraeliečiai. Dabar M.Katsavas tvirtina tapęs diskriminacinio požiūrio į išeivius iš Artimųjų Rytų auka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų