Pereiti į pagrindinį turinį

Kas šeštas namų ūkis - su paskolų našta

2009-12-22 15:26
Kas šeštas namų ūkis - su paskolų našta
Kas šeštas namų ūkis - su paskolų našta / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Pernai kas šeštas (16 proc.) namų ūkis turėjo paskolą. Dažniausiai buvo skolinamasi baldams ar buitinei technikai pirkti.

Statistikų duomenimis, palyginti su 2007 metais, turinčiųjų paskolas namų ūkių sumažėjo 3 proc. 24 proc. įsiskolinusiųjų nurodė, kad paskolos grąžinimas jiems nėra finansinė našta, 18 proc. teigė, kad tai labai didelė našta.

Kreditą buitinei technikai ar baldams įsigyti, paskolą smulkiam remontui pernai turėjo 11 proc. namų ūkių. Paskolą atostogų kelionėms turėjo tik 0,2 proc., pinigų su sveikata susijusioms išlaidoms apmokėti skolinosi 0,1 proc.

2008 metais 76 proc. namų ūkių turėjo einamąją banko sąskaitą arba debetinę mokėjimo kortelę. Kredito kortelę (ar parduotuvių kortelę, suteikiančią galimybę pirkti į kreditą) turėjo 14 proc. namų ūkių. 0,5 proc. visų namų ūkių) turėjo kortelę su 3 mėnesius ar ilgiau dėl finansinių sunkumų nepadengta skola.

Kas ketvirtas (26,5 proc.) namų ūkis, neturintis kredito kortelės ar paskolos, nurodė, kad jiems kartais tenka skolintis, tačiau dauguma jų turi galimybę skolintis iš draugų ar giminaičių. Kas dešimtas namų ūkis, neturintis kredito kortelės ir paskolos, bet atsakęs, kad jam kartais reikia skolintis, manė, kad bankas atsisakytų jiems suteikti paskolą, o vienas iš šimto atsakė, kad jie kreipėsi į banką, ir bankas atmetė jų prašymą.

Dėl lėšų stokos 3 proc.namų ūkių per metus bent kartą ar daugiau negalėjo laiku sumokėti palūkanų ar paskolos (pirkimo į kreditą) įmokų.

Bent kartą per 12 mėnesių negalėjo laiku sumokėti būsto paskolos įmokų ar sumokėti už būsto nuomą 0,5 proc. namų ūkių - 6 procentai namų ūkių, kuriems reikėjo mokėti šias įmokas. Bent kartą per 12 mėn. negalėjo laiku sumokėti už komunalines paslaugas 6 proc. namų ūkių.

22 proc. namų ūkių nurodė, kad per paskutinius 12 mėn. patyrė didelį pajamų sumažėjimą. Tarp namų ūkių su vaikais tokių buvo 27 procentai, o tarp nepilnų šeimų (vienas suaugęs asmuo su išlaikomais vaikais) - net 38 proc.

Kas penktas didelį pajamų sumažėjimą patyręs namų ūkis kaip pagrindinę tokio pajamų sumažėjimo priežastį nurodė, šeimos nario bedarbystę, po 7 proc. - vaiko priežiūros atostogas ir sumažėjusį darbo užmokestį, po 8 proc. - dirbančio namų ūkio nario ligą ir skyrybas ar kitokį namų ūkio sudėties pasikeitimą. Dalis namų ūkių dideliu pajamų sumažėjimu įvardijo kainų augimą, neaugant pajamoms.

Iš namų ūkių, gyvenančių žemiau skurdo rizikos ribos, didelį pajamų sumažėjimą per 12 mėnesių patyrė 26 proc..

Namų ūkio finansinės padėties pagerėjimo per artimiausius 12 mėnesių tikėjosi 7 procentai namų ūkių, pablogėjimo - 39 procentai. Tarp mažesnes pajamas gaunančių namų ūkių buvo didesnė dalis besitikinčiųjų pablogėjimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų