Pereiti į pagrindinį turinį

Prasideda daržininkų pavasario rūpesčiai

2015-03-26 11:02

Visi žinome, jog maistui laikomų rūsyje bulvių daigus reikia nuolat skabyti, kad jos nevystų ir būtų maistingesnės, bet dažnas užmirštame apie artėjantį sodinimą – dabar pats laikas daiginti ankstyvąsias bulves.

Shutterstock nuotr.

Visi žinome, jog maistui laikomų rūsyje bulvių daigus reikia nuolat skabyti, kad jos nevystų ir būtų maistingesnės, bet dažnas užmirštame apie artėjantį sodinimą – dabar pats laikas daiginti ankstyvąsias bulves.

Pasak dr. Genovaitės Visockienės, daiginami maždaug vištos kiaušinio dydžio gumbai, nes mažesni pradės derėti vėliau. Bulvių daigai neištįs, bulvės mažiau sirgs, jei jas daiginsime šviesioje patalpoje, kurioje temperatūra – 12–15 laipsnių šilumos. Jei patalpa labai sausa, bulves reikėtų du ar tris kartus per savaitę apipurkšti vandeniu. Taip daiginami gumbai pažaliuos dėl juose besikaupiančio chlorofilo, bet pažaliavusių gumbų antžeminė dalis ir šaknų sistema augs geriau.

Jei kovo pabaigoje pradės dygti vėlyvųjų bulvių daigai, juos reikia nulaužti, kad neperaugtų iki sodinimo. Nauji daigeliai spės užaugti iki gegužės vidurio.

Balandžio pradžioje reikėtų nugrėbti, patręšti ir išpurenti rudenį pasėtų daržovių lysves – taip pagerinsime jų augimo sąlygas, neleisime suvešėti piktžolėms. Lysves pravartu patręšti kompleksinėmis trąšomis, stiprinančiomis šaknų (ne lapų) sistemą.

Prieš daržovių sėją dirva perkasama negiliai – trečdaliu sekliau nei rudenį, kad neiškeltume į paviršių piktžolių sėklų. Paskui ant dirvos paviršiaus reikėtų paberti mineralinių trąšų ir supurenti sukastą dirvą. Pravartu žinoti, kad amonio salietra barstoma tik prieš pat sėją arba daigų sodinimą.

Daržovės geriau augs, jei lysvę pridengsime daržo plėvele. Jei sinoptikai praneštų apie šalnas, reikėtų daržoves iš vakaro gausiai palaistyti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų