B. Nicholson virti koldūnus mokė ponia Vita iš Viduklės (receptas) Pereiti į pagrindinį turinį

B. Nicholson virti koldūnus mokė ponia Vita iš Viduklės (receptas)

2012-10-26 17:52
B. Nicholson virti koldūnus mokė ponia Vita iš Viduklės (receptas)
B. Nicholson virti koldūnus mokė ponia Vita iš Viduklės (receptas) / DMN archyvo nuotr.

Atsižvelgus į vienos mylimiausių televizijos ekrano žvaigždžių Beatos Nicholson kulinarinių atradimų laidos „Beatos virtuvė“ gerbėjų prašymus laida TV3 eteryje nuo šiol karaliaus kur kas patogesniu metu – šeštadieniais 17.40 val.

„Beatos virtuvėje“ lankysis net du svečiai – ponia Vita iš Viduklės, kuri, kaip sako pati Beata, „geriau nei aš ar jūs išmano visas paslaptis apie koldūnus“ ir „Lietuvos talentų“ nugalėtojas akordeonistas Martynas Levickis.

„Viduklė, kaip žinia, nuo seno garsėja koldūnų patiekalais, o šiemet surengė specialią šventę ir net pastatė paminklą... koldūnų gamintojai! Viešnia Vita apie koldūnus paaiškins viską nuo A iki Z: kaip paruošti tešlą, kaip tinkamai ją kočioti, kaip paruošti įdarą koldūnams − ir atskleis dar daug daug paslapčių, – rytojaus laidą anonsuoja Beata. – Man ši laida viena įspūdingiausių. Iš pradžių tuos mažučiukus koldūniukus ‚raityti‘ nelabai sekėsi, tačiau kai pagaliau viską padariau taip, kaip reikia, mano laimei ribų nebuvo!“ Garsiausia TV3 kulinarė šypsodamasi priduria, kad jei namie nepavyks pasigaminti mažų koldūnų, darykite taip, kaip mokate. „Naminiai koldūnai yra gėris, grožis ir taika!“ – entuziazmu trykšta Beata.

Ponios Vitos iš Viduklės koldūnų receptas:

„Kiek šeimininkų – tiek receptų“, – sako B. Nicholson, pristatydama koldūnų iš Viduklės receptą, kurį laidoje pateikė ponia Vita iš koldūnų kaimu praminto mažo Lietuvos miestelio Viduklės. „Ponia Vita tešlą koldūnams minko iškart ir gana ilgai, kol ši pasidaro minkšta ir elastinga. Patartina jos nepadaryti per kietos. Jei padarysite per kietą, – vandens jau nebeįpilsite, o jei bus šiek tiek per skysta, – visada kočiodamos galėsite pridėti daugiau miltų“, – atidumo prašo Beata ir priduria, jog naminių koldūnų gamyba reikalauja trupučio jausmo ir trupučio kantrybės.

Beata duoda patarimą – prieš minkydamos tešlą leiskite jai 10–15 minučių pastovėti – per tiek laiko glitimas pats išbrinksta ir pradeda formuotis, todėl reikės įdėti mažiau pastangų tešlą minkant. Nors čia pat kulinarė prideda: „Tešlos minkymas – malonus procesas. Tešla turi būti minkšta, bet ne per daug, ir elastinga. Patartina, tešlą išminkius, leisti jai susigulėti – taip mažiau trauksis.“

1 kg koldūnų porcijai reikės:

Tešlai:

- 380 g miltų;

- 130 ml vandens;

- 1 vnt. kiaušinio;

- druskos (pagal skonį).

Įdarui:

- 430 g kiaulienos faršo (geriau riebesnės);

- 1 vnt. kiaušinio;

- žiupsnelio cukraus;

- pusės kepinto svogūno;

- druskos (pagal skonį);

- pipirų (pagal skonį).

Padažui:

-rūkytos šoninės;

-svogūnų;

-grietinės.

Tešlą iškočiojame plonai, dedame mažus gabaliukus mėsos, užspaudžiame su taurele. Tuomet: lyg pasiimtumėte mėnuliuką už ausų ir „sukabintumėte jo ausis“. Jei sunku įsivaizduoti, – dėkite po šaukštelį, užspauskite ir užraitokite kraštelius (arba užspauskite).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra