Pereiti į pagrindinį turinį

Braškių sezonas atidarytas!

2009-06-27 23:59
Palanku: dabar – pats geriausias metas gaminti patiekalus iš šviežių braškių.
Palanku: dabar – pats geriausias metas gaminti patiekalus iš šviežių braškių. / Redakcijos archyvo nuotr.

Interneto tinklaraščius apie maisto gaminimą rašantys autoriai braškių sezoną atidarė teminiu vakarėliu, kuriame karaliavo raudona spalva, gaivūs vasaros iškyloms tinkantys patiekalai ir gėrimai.

"Teminiai vakarėliai yra mano aistra – man malonu planuoti viską iki menkiausių atmosferą kuriančių smulkmenų. Todėl nusprendžiau suburti teminius vakarėlius mėgstančius kolegas į savotišką klubą", – sakė tinklaraščio "TastyArt" autorė Brigita Bulsytė.

Braškių sezono atidarymo šventei parengta delikatesų ir prieskonių parduotuvė "Skonio studija" raudonais ir žaliais akcentais pasipuošusius vakarėlio dalyvius pasitiko vasaros iškylų atributais: drugelių gaudymo tinkleliais, įvairiaspalviais kibirėliais, laistytuvais, gėlėmis ir specialiai parinkta muzika.

Braškių gerbėjai pasirinko gaminti gaivias braškių salotas su špinatais, prancūziškus morenginius sausainius ir maskarponės apkepą su braškių padažu. Vakarėlio dalyviai juos gamino pasiskirstę į tris komandas. Patiekalus lydėjo baltasis putojantis vynas ir iškylų karaliumi tituluojamas rausvasis vynas.

Vakarėlyje eksperimentavo gyvasmaistas.lt, skaniai.lt, zaidziamevirtuve.lt, zaidimuaikstele.lt, pragarovirtuve.lt ir kitų populiarių tinklaraščių autoriai. Jiems kompaniją palaikė kulinarinio projekto "Iki pergalės! Virėjų kovos" finalininkas Vladas Judickis, dizaineris Aleksandras Pogrebnojus, renginių organizatorė Viktorija Prokofjeva.


Receptai


Prancūziški morenginiai sausainiai

Reikės:

Sausainiams: 160 g cukraus pudros, pusantros stiklinės maltų migdolų, 3 kiaušinių baltymų (apie 100 g), 50 g cukraus, trupučio vanilės ar kitos esencijos ir valgomųjų dažų.

Kremui: 4 kiaušinių baltymų, 340 g minkšto grietinėlės sviesto, 280 g cukraus, stiklinės braškių, kelių lašų vanilės ar kitos esencijos.

Kaip pasigaminti: kiaušinių baltymus kruopščiai atskirkite, plakite elektriniu platuvu, po truputį (ne daugiau nei šaukštą vienu metu) dėkite cukrų. Išplakite iki standžių putų. Migdolus sumaišykite su persijota cukraus pudra. Sudėkite į baltymus ir atsargiai išmaišykite.

Įmaišykite esenciją ir valgomuosius dažus. Pasukite šluotele iki 40 kartų. Šaukšteliu uždėta masė ant lygaus paviršiaus turi būti be viršūnėlės – dailiai išsilyginti. Sukrėskite tešlą į konditerinį maišelį ir ant silikoninio kepimo popieriaus (jei naudojate paprastą – pabarstykite miltais) išspauskite 3 cm pločio skrituliukus. Leiskite jiems džiūti kambario temperatūroje bent 30 minučių. Viršūnėlės turi šiek tiek sukietėti.

Kepkite 130–150 laipsnių temperatūros orkaitėje apie dešimt minučių. Leiskite sausainiams atvėsti, o tuo metu paruoškite kremą: minkštą sviestą išsukite su cukrumi. Braškes nuplaukite, nuskabykite kotelius ir lapus, sutrinkite elektriniu plaktuvu.

Braškių masę sudėkite į sviesto masę ir įdėkite esencijos. Standžiai išplaktus kiaušinių baltymus supilkite į kremą. Kremu tepkite vieną sausainį ir uždenkite kitu, jeigu norite, galite įdaryti braškės skiltele.


Maskarponės apkepas su braškių padažu (4 porcijos)

Reikės: 500 g maskarponės, 50 g cukraus, 2 kiaušinių, tarkuotos citrinos žievelės, žiupsnelio druskos, žiupsnelio vanilinio cukraus, puodelio miltų, puodelio trintų braškių, cukraus pudros.

Kaip pasigaminti: kiaušinius atskirti, baltymus išplakti iki standžių putų. Trynius išsukti su maskarpone ir cukrumi, sudėti tarkuotą citrinos žievelę, druską ir vanilinį cukrų. Sumaišyti masę su miltais, atsargiai supilti kiaušinių baltymus.

Tešlą sukrėsti į kepimo indą (jei naudojate paprastą – ištepkite riebalais). Kepti įkaitintoje 160 laipsnių temperatūros orkaitėje apie valandą. Patikrinti, ar iškepė, galima įsmeigiant pagaliuką – jis neturi aplipti tešla. Išėmus apkepą, palikti atvėsti kambario temperatūroje. Tuomet pastatyti į šaldytuvą vienai valandai. Išimti, apibarstyti cukraus pudra ir aplieti trintomis braškėmis.


Braškių ir špinatų salotos (2 porcijos)

Reikės:

Salotoms: 4 saujų špinatų lapų, stiklinės šviežių braškių, avokado, saujelės anakardžių riešutų. Padažui: 2 a. š. skysto medaus, 2 v. š. balzamiko acto, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, juodųjų ir baltųjų pipirų, druskos.

Kaip pasigaminti: špinatus, braškes ir avokadą nuplauti. Špinatus suplėšyti, sumesti į lėkštę, braškes pjauti į keturias dalis, avokadą supjaustyti. Viską sumaišyti, pridėti riešutų. Padažo sudedamąsias dalis išmaišyti drauge ir apšlakstyti salotas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų