Pereiti į pagrindinį turinį

Dvylika patiekalų – į vieną skrandį

2016-12-24 11:01

Pati gausiausia vakarienė metuose yra Kūčių vakarienė. Kaip nepersivalgyti, kai stalas gausus, o patiekalai – nekasdieniai?

Dvylika patiekalų – į vieną skrandį
Dvylika patiekalų – į vieną skrandį / K. Vanago / BFL nuotr.

Silkė ir žuvis

Mažiausiai dvylika patiekalų per vieną vakarienę: argi tai gali būti sveika? Būtent tiek valgių turi būti ant Kūčių stalo pagal mūsų tradicijas, nes, teigiama, tiek apaštalų valgė paskutinę vakarienę. Kitų šaltinių teigimu, šis skaičius pasirinktas pagal dvylika metų mėnesių.

Kad ir kaip būtų, tiek patiekalų yra labai daug, todėl gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė perspėja: kiekvieno patiekalo reikia valgyti ne po lėkštę, o po šaukštą, kad iš viso susidarytų viena lėkštė.

Vieni pagrindinių Kūčių valgių – silkė ir žuvis. Jie, anot K.Jasmontienės, yra labai geri.

"Žuvį patartina valgyti bent du tris kartus per savaitę, todėl adventas ir Kūčios yra labai puikus laikas tiems, kurie ją pamiršta", – pastebi gydytoja dietologė.

Kūčių vakarienė paprastai pradedama nuo silkės ir žuvies. Mitybos specialistė K.Jasmontienė sako, kad sveika ne tik liesa, bet ir riebi žuvis. Jos skiriasi maistine verte, bet visos turi  labai reikalingų maistinių medžiagų.

"Vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems itin aktuali širdies ir kraujagyslių ligų profilaktika, verta valgyti riebią žuvį, nes joje gausu omega 3 riebiųjų rūgščių – naudingų riebalų. Balta žuvis – puikus baltymų šaltinis, turi daug mineralinių medžiagų, fosforo", – pataria gydytoja ir priduria, kad žuvį valgyti sveika visiems.

Į klausimą, ar riebi žuvis nepadidins daugeliui ir taip per didelio blogojo cholesterolio kiekio kraujyje, gydytoja atsako, kad šiems žmonėms verta vengti riebaus karpio. Natūralioje lašišoje, silkėje, skumbrėje yra gausu gerųjų riebalų, o jie mums labai svarbūs ir reikalingi, ypač kai blogojo cholesterolio kiekis yra padidėjęs ar yra rizika sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Svarbu paruošimo būdas

Sveikatai labai svarbu ne tik produktų maistinės medžiagos, bet ir jų gamybos būdas.

"Kepimo metu, naudojant net ir pačius geriausius šalto spaudimo aliejus, vyksta cheminis procesas, kurio metu susidaro transriebalai. Būtent jie kaltinami dėl didėjančio blogojo cholesterolio kiekio kraujyje ir progresuojančios aterosklerozės", – atskleidžia gydytoja K.Jasmontienė.

Taigi, kepant žuvis, kaip ir bet kuriuos kitus produktus, labai svarbu pasirinkti tinkamus riebalus. Tokie yra turintys sočiųjų riebalų – palmių ar kokosų aliejus, lydytas sviestas.

"Apskritai geriausia kepti be riebalų, ne keptuvėje, o orkaitėje ar grilyje, tik neskrudinti. Dar geriau – troškinti garuose, – pataria K.Jasmontienė, o argumentą, kad taip pagamintas maistas mažiau skanus, atremia savo argumentu. – Skonis ilgainiui keičiasi, kaip ir įpročiai, ypač jei to siekiame sąmoningai."

Silkė, anot gydytojos, yra geras produktas, nes taip pat turi daug omega-3 riebalų rūgščių. Bėda ta, kad dažniausiai ją valgome ne šviežią, o sūdytą. Tiems, kurių kraujospūdis padidėjęs, sūdytų, raugintų, marinuotų produktų vartojimą reikia riboti, o jei labai norisi silkės – labai gerai ją išmirkyti vandenyje.

Aliejus ir grybai

Ar nieko blogo, kad užpilame silkę aliejumi? Šiam deriniui K.Jasmontienė pritaria vartoti kuo įvairesnį aliejų kiekvieną dieną. Svarbu jį naudoti ne kepti, bet bent keletą šaukštų per dieną įpilti į jau paruoštus produktus – salotas, košę ir pan. Sako, kad labai sveikas lietuviškas linų sėmenų aliejus.

"Grybai – geras produktas, nes jie mažai kaloringi ir turi daug baltymų. Svarbu jų paruošimas. Ir švieži, ir džiovinti yra sveika, bet jie sunkiau virškinami, todėl derėtų atsargiau rinktis sergantiesiems skrandžio opalige, žarnyno ligomis", – perspėja gydytoja K.Jasmontienė.

Dažniausia nevirškinimo, pilvo pūtimo priežastis yra ne kokia nors netinkama maisto produktų dermė, o persivalgymas. Jei per tą pačią vakarienę valgysime silkės, žuvies, aguonų pieno ar patiekalų su džiovintais vaisiais, bet po šaukštą, blogai neturėtume pasijausti. Maisto derinimo būtinumas, kas kartais siūloma siekiantiesiems sulieknėti, anot gydytojos K.Jasmontienės, mokslo nėra įrodytas.

Tam, kad Kūčių vakarienės metu nepersivalgytume, nereikia badauti jos laukiant.

"Kai pagrindinis valgymas – vakare, o per dieną neturėjome nė kąsnio burnoje, prie Kūčių stalo pulsime su žvėrišku apetitu. Kad taip neatsitiktų, reikia pavalgyti pusryčius, per dieną gerti daugiau vandens, pavakariams sukrimsti obuolį", – pataria G.Jasmontienė.

Valgyti Kūčias kuo anksčiau, kad dar liktų laiko prieš miegą išeiti pasivaikščioti ir pasigrožėti žvaigždėtu dangumi – pats geriausias variantas.

Nenuvertinkime vištienos

O ką valgyti kitą dieną?

Gydytoja K.Jasmontienė sakė orkaitėje kepsianti vištą, nes jos mėsa yra vienas geriausių visaverčių baltymų šaltinių, o lyginant su populiariąja kiauliena, vištienoje yra net iki 40 proc. mažiau riebalų. Ši mėsa, pasirodo, turi ir geležies ir kitų organizmui reikalingų vitaminų bei mineralinių medžiagų. Išties, juk kažkada būtent vištiena, jos sultiniais buvo maitinami ligoniai, kad sustiprėtų po sunkios ligos ar operacijos. Tačiau šiandien šiai mėsai, juolab iš paukštynuose užaugintų vištų, turime ir priekaištų.

"Paukštienos kokybė pirmiausia priklauso nuo paukščių auginimo sąlygų. Mėsos pramonėje keliami itin aukšti standartai paukščių auginimui, antibiotikus draudžiama naudoti paukščių ligų profilaktikai", – gydytoja K.Jasmontienė žino, kodėl nepasitikime šia mėsa.

Specialistė pataria vištieną valgyti virtą, troškintą garuose ar keptą orkaitėje, nenaudojant riebalų jai ruošti.

"Vištieną valgykite be odelės – taip sumažinamas cholesterolio kiekis", – dar vieną patarimą pateikia gydytoja.

Ir tai dar ne viskas: prie paukštienos – jokių mišrainių su majonezais, riebaluose keptų bulvių!

Taigi, lieka palinkėti skanių, bet sveikų Kūčių ir Kalėdų valgių.


Gydytojos dietologės K.Jasmontienės receptas

Tai tradicinis gydytojos patiekalas Kūčių vakarienei. Jis skanu ir karštas, ir šaltas.

Reikia:

200 g avinžirnių,

pusės raudonos ir žalios paprikos,

1 mėlyno svogūno,

2 skiltelės česnako,

pusės baklažano,

1 pomidoro,

pusės citrinos sulčių,

1 džiovintos aitriosios paprikos,

aliejaus (tinkamo kepti – skanu ir lydytas sviestas), druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį,

saujos šviežių petražolių, žiupsnelio raudonėlių.

Pirmiausia reikia išvirti avinžirnius. Juos geriausia užpilti vandeniu ir laikyti per naktį. Virti su žiupsneliu druskos ne mažiau kaip valandą.

Apkepinti smulkiai supjaustytą svogūną. Kai jis suminkštėja, sudėti smulkiais gabaliukais supjaustytą papriką, baklažaną, sutrupinti aitriąją papriką. Kepti visą laiką maišant.

Kai daržovės gražiai apkeps, sudėti nuluptą ir kubeliais supjaustytą pomidorą, sutraiškytą česnaką. Viską maišant kepti dar kelias minutes, tada suberti išvirtus avinžirnius, įdėti šviežiai maltų pipirų. Troškinti, kol avinžirniai sušils.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų