„Vasaros pabaiga mus lepina ne tik raudonskruosčiais obuoliais, bet ir saldžiomis kriaušėmis, įvairiomis slyvomis, šilauogėmis, vėlyvomis avietėmis. Uogas ir vaisius galima skanauti vienus arba įtraukti į įvairius receptus – ne tik rudeninius pyragus, bet ir gaivius želė desertus ar ispaninių šalavijų sėklų (angl. chia) pudingus, ruošiamus su vaisių sultimis“, – sako R. Labžentė.
Pasak jos, gaminant želė desertus su vaisių ar uogų sultimis, dažnai saldumo pakanka, tad nereikia papildomai saldinti ir tai didelis pranašumas besirūpinantiems savo mityba.
„Vis dėlto, jei esate smaližiai, želė desertus galite saldinti skystu medumi, cukraus, klevų ar agavų sirupu, sutirštintu pienu. Skysti saldikliai lengviau įsimaišo į želė masę ir nereikia jaudintis, kad įprasto cukraus kristalai neištirps“, – pataria tinklaraštininkė.
Ji pataria gaminant želė desertus su sultimis laikytis želatinos paruošimo instrukcijos, nurodomos ant pakuotės.
„Rekomenduoju pirmiausia želatinos kristalus išbrinkinti nedideliame vandens kiekyje, tada pakaitinti garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje, kol kristalai ištirps. Tik gerai ištirpusią, vientisos masės želatiną galima pilti į ruošiamą desertą su sultimis ir nebereikės jaudintis, kad kas nors gali nepavykti“, – sako tinklaraščio „5 produktai“ autorė.
Pasak jos, gaminant želė su lietuviškomis uogomis ir vaisiais nereikia jaudintis, kad desertas nesustings, – taip dažniausiai nutinka tik su egzotiniais vaisiais, pavyzdžiui, kiviais.
„Nereikėtų dėti kivių į želė, nes jie ne tik gali trukdyti sustingti, bet ir suteikti šiek tiek kartumo, – tai desertams ne pats tinkamiausias poskonis. Beje, želė desertams galima naudoti ananasus – tik mitas, kad jie neleidžia sustingti želė. Jei sumanysite ananasais gardinti želė, patariu naudoti šviežių, o ne konservuotų ananasų griežinėlius, kurie bus pernelyg įmirkę skystyje“, – sako R. Labžentė.
Ispaninių šalavijų sėklų pudingas su sultimis
200 g graikiško jogurto,
60 g + 30 g apelsinų sulčių,
4 šaukštai ispaninių šalavijų sėklų,
1 šaukštas skysto medaus,
sezoninių uogų ar vaisių gabaliukų papuošti.
Graikišką jogurtą, 60 g apelsinų sulčių, ispaninių šalavijų sėklas ir skystą medų sumaišykite ir palikite išbrinkti bent valandai ar geriausia – per naktį. Paruoštą pudingą sudėkite į indelius ir užpilkite ant viršaus likusias 30 g sulčių. Sudėkite turimas uogas ar vaisių gabalėlius ir iškart patiekite.
Naujausi komentarai