Mitybos specialistai primena, kad vaisiai, uogos ir daržovės yra svarbi mitybos raciono dalis, todėl net ir pasibaigus vasarai šie produktai neturėtų dingti iš kasdienio valgiaraščio.
Kad daržoves valgyti sveika, o kruopų košė – geriausi pusryčiai, matyt, dažnasyra girdėjęs kartojant nuo ankstyvos vaikystės. Puiku, jei tėvų pastangos atsiperka ir atžalos su malonumu kerta morkas, cukinijas, pomidorus, mėgaujasi grikiais, avižomis, tačiau nemažai šeimų kovoja su ožiais, už daržovių ir kruopų valgymą reikalaujančiais saldėsio, bei griebiasi visų įmanomų gudrybių. Vis dėlto pamiršta pačią svarbiausią jų – tinkamą atžalų mitybą formuoti savo pavyzdžiu. Kažin ar daugelis patvirtintų, kad kasdien valgo kruopų ir mažiausiai 500 g vaisių ir daržovių, kaip rekomenduoja sveikatos specialistai.
Keisti ir tobulinti valgiaraštį niekada nevėlu. O portalas sveikata.diena.lt siūlo keletą receptų, galinčių pamaloninti net nemėgstančius daržovių ir kruopų. Skanaus!
Dribsnių ir daržovių kotletai
Reikės
6 v. š. avižinių dribsnių;
6 v. š. sorų dribsnių;
6 v. š. žirnių dribsnių;
4 morkų;
4 mažų cukinijų;
4 svogūnų;
2 v. š. saulėgrąžų branduolių;
žalumynų (petražolių, laiškinių česnakų, kalendrų, čiobrelių, rozmarinų ar kt.)
2 a. š. druskos.
alyvuogių aliejaus.
Morkas ir cukinijas sutarkuokite, svogūnus smulkiai supjaustykite. Sudėkite į dubenį kartu su dribsniais ir saulėgrąžų branduoliais. Susmulkinkite žalumynus, dėkite į masę. Berkite druskos. Viską gerai išmaišykite. Tešla turi būti purios bulvių košės konsistencijos. Jei turite laiko, palikite ją valandai. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, iš tešlos formuokite kotletus ir kepkite, kol apskrus iš abiejų pusių. Patiekite karštus su daržovėmis.
Traškūs lęšių kamuoliukai
Reikės
1 stiklinės raudonųjų lęšių;
1 stiklinės apvirtų kviečių grūdų;
3 stiklinių vandens;
saujos svogūnų laiškų;
2 a. š. aitriosios paprikos miltelių;
2 a. š. kmynų;
2 a. š. česnako miltelių;
druskos, pipirų.
Traškiai plutelei reikės
1 stiklinės kapotų lazdynų riešutų;
2 a. š. džiovintų mėtų;
2 v. š. sezamų sėklų;
2 a. š. kmynų;
2 a. š. kalendrų sėklų;
1 džiovintos mažos aitriosios paprikos.
Lęšius virkite apie 20 minučių, kol suminkštės, o puode dar liks vandens. Dėkite apvirtus kviečius, pamaišykite ir palikite brinkti apie 10 minučių. Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus, dėkite juos į bendrą masę, berkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite. Dubenėlyje paruoškite traškios plutelės mišinį. Paskrudinkite riešutus ir sezamų sėklas. Sumaišykite su kmynais, kalendromis, mėtomis ir sutrinta aitriąja paprika. Iš lęšių masės formuokite nedidelius kamuoliukus ir apvoliokite traškios plutelės mišinyje. Patiekite su salotomis, bandele ar jogurtiniu padažu.
Egzotiškas daržovių troškinys
Reikės
2 baklažanų;
1 saliero;
2 mažų cukinijų;
4 morkų;
250 g žalių žirnelių;
900 g nuplikytų, nuluptų ir supjaustytų pomidorų;
250 g grietinės;
5 šaukštų sviesto;
3 v. š. sutarkuotos imbiero šaknies;
2 česnako skiltelių;
2 džiovintų aitriųjų paprikų;
1 a. š. kuminų sėklų;
1 a. š. kalendrų sėklų;
1 a. š. maltos kalendros;
2 a. š. ciberžolės;
2 a. š. kario;
0,5 a. š. aitriųjų paprikų miltelių;
vandens;
2 a. š. citrinų sulčių;
1 a. š. rudojo cukraus;
druskos, pipirų.
Keptuvėje įkaitinkite sviestą, jame pakepinkite prieskonius – pirmiausia sėklas, tada berkite miltelius. Neprisvilinkite. Sudėkite tarkuotą imbierą, išspaustas česnako skilteles, porą minučių pakepinkite. Dėkite su lapais supjaustytą salierą. Pakepinkite. Tada dėkite stambiai supjaustytas morkas, dar pakepinkite. Įmaišykite nuluptus, supjaustytus kubeliais baklažanus, pakepinkite, kol suminkštės. Galite įpilti truputį vandens. Sudėkite pomidorus, porą minučių pakepinkite, berkite žirnelius ir užpilkite vandeniu. Išmaišykite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių. Tada pilkite grietinę, citrinos sulčių, dėkite griežinėliais supjaustytas cukinijas. Troškinkite, kol daržovės suminkštės, o padažas sutirštės. Berkite druskos, pipirų, rudojo cukraus, išmaišykite ir patiekite.
Salotos su sojų varške ir garstyčių padažu
Reikės
100 g įvairių salotų;
30 vyšninių pomidorų;
300 g sojų varškės;
16 marinuotų artišokų šerdžių;
saujos sėklų ir grūdų mišinio (sezamų, linų, moliūgų, saulėgrąžų ir kt.);
raudonėlio.
Padažui reikės
1 v. š. garstyčių;
1 v. š. medaus;
1 česnako skiltelės;
1 a. š. balzaminio acto.
1 a. š. vyno acto;
6 v. š. alyvuogių aliejaus;
druskos, pipirų (nebūtina).
Lėkštėje išdėliokite salotų lapus. Dėkite dalį nuplautų, perpus perpjautų vyšninių pomidorų, pusžiedžiais supjaustytų svogūnų. Ant jų berkite kubeliais supjaustytą sojų varškę, sėklų ir grūdų mišinio, raudonėlio, apdėkite vyšniniais pomidorais ir svogūnais. Pagaminkite padažą: viską, išskyrus aliejų, išmaišykite iki vientisos masės, po truputį pilkite aliejų nuolat maišydami, jei trūksta skonio, berkite pipirų ir druskos. Užpilkite padažo ant salotų ir patiekite.
Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].
Naujausi komentarai