Pereiti į pagrindinį turinį

Gurmanų pamėgtas lašišos kepsnys

2009-03-14 09:00
Gurmanų pamėgtas lašišos kepsnys
Gurmanų pamėgtas lašišos kepsnys / Gedimino Bartuškos nuotr. Pabaigai: patiekalas papuošiamas krevete ir dailiai išpjaustyta citrina.

Gurmanų mėgstamą lašišą galima paruošti daugybe būdų. Vienas jų – gardus kepsnys su špinatais, sojos pupelėmis ir baltojo vyno padažu. Pamėginkite – pirštus apsilaižysite.

Šį receptą sukūrė baro "Cozy" (Dominikonų g. 10) virtuvės vadovė Lilia Kokoškina. Restorane lašišą ji kepa ant grotelių, tačiau namie galite kepti orkaitėje ar keptuvėje. Garnyrui tinka pagal jūsų skonį pagamintos bulvės: virtos, skrudintos ar jų košė. Išskirtinumo patiekalui suteikia įvairūs padažai.

Reikės (vienai porcijai)

150–160 g. atšaldytos lašišos filė, druskos, pipirų (nemaltų), aliejaus, špinatų lapų, sojos pupelių, citrinos, marinuotos tigrinės krevetės (marinatui – citrinų, apelsinų sulčių ir alyvuogių aliejaus), balzamiko karamelės padažo.

Vyno padažui: grietinėlės, svogūno, porų, sviesto, baltojo vyno, kaparėlių. Pesto padažui: šviežių bazilikų lapelių, alyvuogių aliejaus, balzamiko acto, česnakų, kedro riešutų ir parmezano sūrio.

Kaip pasigaminti

Lašišos filė nemarinuojame, tik pabarstome druska ir pipirais ir dedame ant grotelių (taip pat galima į keptuvę arba į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę). Kepti reikia apie 10 minučių, žuvį iš visų pusių patepant aliejumi, kad neprisviltų.

Išskirtinio skonio patiekalui suteikia baltojo vyno padažas. Kaip jį pasigaminti? Svogūnas nuplaunamas, perpjaunamas per pusę (nelupamas), supjaustomos žalios porų viršūnėlės, jie kepami svieste įkaitintoje padažinėje. "Gerai pakaitiname, kad padegintų iš visų pusių, įpilame baltojo vyno ir, kai alkoholis išgaruoja, įpilame grietinėlės. 10–15 minučių paverdame ir galiausiai dedame kaparėlių", – pasakojo L.Kokoškina.

Kitoje keptuvėje įkaitiname sviestą ir dedame virtas sojos pupeles bei pesto padažą. Jo galite nusipirkti arba pasigaminti patys. Švieži bazilikų lapeliai su alyvuogių aliejumi, balzamiko actu ir česnakais trinami smulkintuvėje, tada įdedama parmezano sūrio, kedro riešutų ir dar kartą pertrinama. Taip daroma, kad jaustųsi likę gardūs riešutų ir sūrio gabaliukai.

Keptuvėje šiek tiek pašildome špinatų lapus. "Šildome svieste, tačiau jis greitai sudega, todėl galima šiek tiek įpilti ir alyvuogių aliejaus, tuomet sviestas nebeskrunda", – patarė L.Kokoškina. Ant špinatų užberiame šiek tiek druskos ir pipirų, išėmus iš keptuvės juos reikia nusausinti servetėle.

Kai padažai jau beveik pagaminti, galima pradėti kepti krevetę. Ją marinuojame apelsinų ir citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi. Krevetę kepame keletą minučių ant grotelių arba keptuvėje.

Lėkštę papuošti galite balzamiko karamelės padažu. Jo taip pat galite nusipirkti arba pasigaminti patys. "Nenatūralus medus su balzamiko actu verdamas iki tirštos konsistencijos. Medaus ir acto dedame pusę per pusę ir verdame apie 20 minučių, kol sutirštėja. Padažo kokybę galima patikrinti užlašinus jo ant šaltos lėkštės. Jei pradeda lipti,padažas jau paruoštas, jei kaip vanduo – dar ne", – sakė L.Kokoškina.

Į lėkštę pirmiausia pilame vyno padažą, tuomet dedame špinatų lapus, pupeles su pesto padažu, lašišą. Ant jos uždedame krevetę. Šalia padedame citriną, ją prieš valgant reikia išspausti ant žuvies. Skanaus!

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų