Pasak prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovės Vilmos Drulienės, pastaraisiais metais skirtingas košes pamėgsta vis daugiau lietuvių. Todėl ir košių asortimentas prekybos tinkle pastebimai plečiasi: pavyzdžiui, vien šiemet skirtingų košių pasiūla šoktelėjo 3,4 proc., greitai išpopuliarėjo ir šiųmetės prekybos tinklo naujovės – košės be gliuteno. Vis daugiau vietos lietuvių virtuvėse užima skirtingi dribsniai, sparčiai auga ekologiškų košių paklausa.
Pasaulinės košės dienos proga maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas pataria, kaip košę paversti skaniausiu dienos patiekalu, ir dalijasi 5 originaliomis receptų idėjomis.
Ryžių plovas su vaisiais
Nors galėtų pasirodyti, kad plovas – klasikinis ir kiek pabodęs patiekalas, A. Poleninas siūlo į šią košę pažvelgti naujai. Pasak maisto gaminimo eksperto, tereikia pakeisti kelis ingredientus ir įprastas plovas tuoj pat taps neatpažįstamu. Originali idėja – plovas su vaisiais.
„Norint paruošti šį plovą, jums prireiks 400 g ryžių, 100 ml liesos grietinėlės, 1 žiupsnelio cukraus, 20 g migdolų drožlių, 20 g razinų, 20 g džiovintų slyvų, 20 g džiovintų persikų ir 1 valgomojo šaukšto medaus. Pradžioje ryžius pakepinkite svieste, o kai šie gražiai apskrus, supilkite grietinėlę. Viską gerai išmaišykite ir virkite apie 20 minučių. Jei skysčio pasirodys per mažai, galite įpilti daugiau grietinėlės ar vandens. Vaisius ruoškite atskiroje keptuvėje. Be jokių riebalų pakepkite migdolų drožles, suberkite vandenyje mirkytas razinas, smulkintas džiovintas slyvas ir persikus. Suberkite cukrų ir pakaitinę sumaišykite su ryžiais. Jeigu trūksta saldumo – galite pasaldinti medumi“, – receptu dalijasi A. Poleninas.
Bolivinių balandų ir daržovių košė
Dar viena idėja, kurią siūlo išbandyti A. Poleninas, – bolivinių balandų košė su daržovėmis. Ši košė puikiai tiks ne tik pusryčių, bet ir vakarienės stalui, mat yra soti ir maistinga. Tokiai košei pagaminti prireiks 2 stiklinių bolivinės balados kruopų, 4 stiklinių natūralaus daržovių sultinio, 180 g konservuotų avinžirnių, 1 poro, 3 pomidorų, 1 raudonosios paprikos, 2 skiltelių česnako, 30 g parmezano sūrio, žiupsnelio džiovintų raudonėlių, 2 valgomųjų šaukštų sviesto, žiupsnelio druskos, pipirų bei aliejaus daržovėms kepti.
„Košę gaminti pradėkite nuo kruopų paruošimo – jas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį sultinį ir uždengtame puode troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 minučių. Vėliau nukelkite jas nuo ugnies, įmaišykite sviestą ir dar 10 minučių laikykite uždengtame puode. Nuvalykite ir supjaustykite česnako skilteles ir porą, pakepinkite aliejuje ir sudėkite į dubenį. Atskiroje keptuvėje apkepkite nuluptas ir išvalytas paprikas, pomidorus – kepkite tiek, kad suminkštėtų ir šiek tiek apskrustų, tačiau neleiskite jiems ištižti. Galiausiai, išvirusias kruopas lengvai išpurenkite šakute, suberkite į dubenį su daržovėmis. Viską gerai išmaišykite, pagardinkite raudonėliais, sudėkite nuvarvintus konservuotus avinžirnius. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, suberkite tarkuotą parmezaną. Košę patiekite dubenėliuose“, – pataria A. Poleninas.
Žirnių košė su faršu
Pasiilgusiems mėsos patiekalų,prekybos tinklo atstovas siūlo sočią faršo ir žirnių košės kombinaciją. Pasak maisto gaminimo eksperto, šis patiekalas patiks net ir tiems, kurie košę valgo labai retai.
Norint pagaminti žirnių košę su faršu, reikės 1 stiklinės žirnių, 400 – 500 g kiaulienos faršo, 2 svogūnų, 2 bulvių, 1 morkos, 2 valgomųjų šaukštų aliejaus, 1 žiupsnelio druskos, pipirų, maltų čiobrelių bei aštrių maltos mėsos prieskonių ir 20 g smulkintų prieskoninių žalumynų.
„Žirnius užmerkite bent kelioms valandoms, nors geriausia palikti mirkti per naktį. Išvirkite sūdytame vandenyje, tik svarbu nepervirti, jie turi būti kietoki. Bulves ir morkas stambiai sutarkuokite ir suberkite į indą su pravėsusiais žirniais. Keptuvėje su įkaitintu aliejumi sumaišykite smulkintus svogūnus, faršą ir kelias minutes apkepkite. Pagardinkite mėsos prieskoniais, čiobreliais, pipirais ir druska. Faršą sukrėskite ant žirnių ir gerai išmaišykite. Į aliejumi pašlakstytą kepimo indą sudėkite žirnių košę ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Tiekdami apibarstykite smulkintais žalumynais“, – siūlo maisto gaminimo ekspertas.
Bulvių ir moliūgų košė su bolivinėmis balandomis
Įsibėgėjus rudeniui, daugelio virtuvėse atgula moliūgai. Idant vertingos daržovės virtuvėse neužsibūtų per ilgai, A. Poleninas juos taip pat siūlo panaudoti gaminant košę – sufleruoja košės su moliūgais, bulvėmis ir bolivine balanda idėją.
„Šios košės gamybai jums prireiks 6 bulvių, 200 g moliūgų, 2 valgomųjų šaukštų bolivinės balandos kruopų, 100 gramų grietinėlės, 4 valgomųjų šaukštų tarkuoto parmezano sūrio, žiupsnelio druskos bei tarkuoto muskato. Bulves nuskuskite, moliūgus supjaustykite didesniais gabalėliais. Bolivines balandas nuplaukite arba palikite mirkti per naktį. Viską sumeskite į verdantį vandenį ir virkite, kol suminkštės. Nusunkite išvirusias daržoves, įpilkite grietinėlės, įberkite muskato, pasūdykite ir sutrinkite į košę. Jei košė bus per tiršta, maišydami pilkite po nedaug virinto vandens, kol taps norimos konsistencijos. Pabaigai suberkite tarkuotą parmezaną. Mėgstantieji riebiau gali gardinti spirgučiais“, – pataria A. Poleninas.
Perlinių kruopų košė su riešutais
Galiausiai, A. Poleninas kviečia prisiminti klasiką – perlinių kruopų košę, kurią siūlo gardinti riešutais. Košei pagaminti prireiks 200 g perlinių kruopų, 3 stiklinių pieno, 1 valgomojo šaukšto sviesto, 1 svogūno, 100 g žemės ar lazdyno riešutų ir žiupsnelio druskos.
„Gerai nuplaukite ir išbrinkinkite kruopas, suberkite jas į verdantį vandenį ir 5–10 min. pavirkite. Paskui vandenį nupilkite, o apvirusias kruopas suberkite į verdantį pasūdytą pieną ir ant mažos ugnies virkite tol, kol kruopos sugers visą skystį ir suminkštės. Tam, kad paruoštumėte padažą, smulkiai sukapotą svogūną pakepinkite svieste, po kelių minučių suberkite sukapotus riešutus ir dar truputį pakepinkite. Košę patiekite užpiltą riešutų padažu“, – skanaus linki A. Poleninas.
Naujausi komentarai