Prie tarpušvenčio stalo kviečia kelios kartos (receptai)

Prie tarpušvenčio stalo kviečia kelios kartos (receptai)

2013-04-25 15:08
Prie tarpušvenčio stalo kviečia kelios kartos (receptai)
Prie tarpušvenčio stalo kviečia kelios kartos (receptai)

Nuo archajiniu būdu pagamintų riestainių iki šiuolaikinio žuvies torto – tokia buvo marga įvairiausių patiekalų pynė, stebinusi tradicinio konkurso „Šeimininkių šeimininkė“ Kaune svečius ir pačius dalyvius savo originalia receptūra.

Garsėja ir svetur

Autoritetinga komisija, kurią į konkursą sukvietė Kauno jungtinis sveikatos klubas, džiaugėsi, kad dauguma šio jau tradicinio konkurso dalyvių – moksleiviai ir net darželių auklėtiniai.

„Tai šaunu, kad tokiame konkurse dalyvauja vaikai. Vadinasi, Lietuva gyva. Ir gyvuos dar ilgai, nes plačiai garsėja puikiomis šeimininkėmis, gebančiomis pagaminti sveiką ir skanų maistą. Esu tikras, tuo garsės ir ateityje, nes gaminti sveikus ir labai skanius patiekalus moko savo vaikus“, – tvirtino Išeivijos idėjų centro direktorius Rimantas Dailydonis, apsilankęs šioje unikalioje patiekalų prasme parodoje, kurioje pateiktų patiekalų receptai pravers tarpušvenčiu.

Sveikatos klubo nariai su kviestine komisija po ilgų ginčų nusprendė Šeimininkių šeimininkės titulą šį kartą skirti Aldonai Širmulienei, atvykusiai į konkursą su visa šeima ir itin originaliais patiekalais. Pateikiame kai kuriuos iš jų.

Salierų saldainiai

Džiovintas moliūgo žieveles sumalti kavamale, džiovintus salierų lapus – mėsmale. Produktų proporcijas galima parinkti pagal skonį – jei bus daugiau moliūgo, saldainiai bus švelnesni, jei daugiau salierų – pikantiškesni.

Sumaltus produktus sumaišyti su tokiu kiekiu pašildyto medaus, kad iš gautos masės galėtume formuoti saldainius. Šiek tiek pastovėję jie dar labiau sukietėja. Šį receptą skaitytojams siūlo A.Širmulienės vyras Virginijus.

Raugintos pupos

Pupas su ankštimis nuplauti, sudėti į puodynę ar emaliuotą puodą, užpilti vandeniu (vienam litrui vandens – vienas šaukštas druskos). Galima įdėti ir šaukštelį cukraus. Palikti vėsioje patalpoje kol įrūgs. Naudoti kaip garnyrą.

Avižų pienas

Puodelį šviežiai sumaltų viso grūdo (rupaus malimo) avižų miltų (geriausia nusipirkti pas malūnininką) užplikyti 2–3 litrais verdančio vandens ir palikti prisitraukti. Tuomet išmaišyti elektriniu smulkintuvu, paskaninti šaltalankių tyre ir medumi. Anot A.Širmulienės, šį labai sveiką gėrimą itin mėgsta vaikai.

Esteros šermukšnių ledai

Sušaldytas šermukšnio uogas ir šviežią grietinėlę suplakti elektriniu smulkintuvu, įdėjus smulkinto banano ir/arba šaldytų braškių. Valgyti tuoj pat pagamintus.

Anot A.Širmulienės, šermukšnių uogos (jų galima ir dabar prisirinkti) – vitaminų aruodas. Tai gerai žino šeimininkių šeimininkės dukrelė Estera, kuri vertina šermukšnius ne vien už vitaminų gausą, bet ir už uogų kartumą – skonio karalių. Beje, šių ledų recepto autorė – pati Estera.

Universalus moliūgas

Maždaug 2 kg moliūgo supjaustyti nedideliais kubeliais, užpilti puse stiklinės vandens ir patroškinti ant silpnos ugnies, kol moliūgas suminkštės. Baigiant troškinti, suberti smulkiais kubeliais supjaustytus obuolius (maždaug 0,5 kg) ir dar kiek patroškinti.

Tuomet moliūgienę pasmulkinti elektriniu smulkintuvu (galima ir nesmulkinti), įdėti pagal skonį smulkinto muskato riešuto (galima ir, pavyzdžiui, šermukšnių uogienės arba maltų džiovintų šermukšnių šaukštą), pasaldinti medumi ir gausiai pabarstyti kepintomis moliūgų, sezamo ir saulėgrąžų sėklomis.

Šį patiekalą galima valgyti ir šiltą, ir šaltą. Jei pasigaminote daugiau, A.Širmulienė pataria likusį kiekį konservuoti ir panaudoti vėliau.

Gaivi sūrio sriuba

Vienodais raudonų paprikų ir morkų sulčių kiekiais užpilti gabaliukais supjaustytą kaimišką baltą sūrį. Pabarstyti smulkintomis šviežiomis petražolėmis ir skaniai suvalgyti. Ši sriuba pravers po gausių šventinių vaišių.

Darželinukų sėkmė

„Pienės“ darželio auklėtiniai, vadovaujami priešmokyklinio ugdymo pedagogės Ritos Pūtvienės, pateikė konkursui senoviniu būdu iškeptus riestainius. Kaip jie gaminami, vaikiukai, pasipuošę senoviniais lietuvių apdarais, rodė konkurso komisijai, smalsuoliams ir pelnė antrą vietą šiame populiariame konkurse.

Senoviniai riestainiai

450 g kvietinių miltų,
30 g mielių,
šaukštas cukraus,
1,5 stiklinės pieno.

Viską sumaišyti, suminkyti tešlą. Tarp delnų pailgą tešlos gabalą formuoti taip, kad iš jo būtų galima susukti riestainį. Suformuotus riestainiukus mesti į puode verdantį vandenį. Kai riestainiukai iškils į paviršių, išgriebti, nusausinti, pvz., padėjus ant popierinio rankšluosčio. Tuomet juos sudėlioti kepimo formelėje ant iškloto kepimo popieriaus, viršų pabarstyti, pvz., aguonomis, juodgrūdės sėklomis. Kepti 180 laipsnių temperatūroje pusvalandį.

Neslėpė receptų

Kaunietė Grita Vosylienė su anūkais Patriku ir Gabija konkursui pateikė įspūdingo grožio ekologiškus ledinukus ir pyragą „Rudens kraitė“ – šie gaminiai taip patiko komisijos nariams, kad buvo nuspręsta Gritai taip pat skirti antrąją vietą. Prizininkė mielai atskleidė savo ledinukų ir pyrago gamybos paslaptį.

Ledinukai „Skanumėlis“

0,5 kg rudojo cukraus,
2 šaukštai obuolių acto,
2 šaukštai vandens,
įvairių sėklų, smulkintų riešutų.

Mišinį virti keptuvėje aukštais kraštais apie 10 min. Prieš tai reikia pasirūpinti ilgų medinių pagaliukų (tinka vaisių, daržovių ir pan. vėrinukams skirti iešmeliai), išdėlioti juos ant kepimo popieriaus taip, kad šaukštas karšto tąsaus skysčio, užlieto ant pusės pagaliuko, nesusilietų su gretimu būsimu ledinuku. Išlietą masę pabarstyti smulkiomis sėklomis, susmulkintais riešutais. Karšta masė sustingsta labai greitai.

Pyragas „Rudens kraitė“

Didžiulio pasisekimo sulaukė ir Gritos su anūkais keptas sveikas pyragas „Rudens kraitė“, kuris papuoštų ir Kalėdų ar Naujųjų metų stalą. Pyragui pagaminti reikės:
200 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų,
200 g varškės,
200 g sviesto,
800 g įvairių šviežių vaisių, konservuotų ar net šviežių uogų mišinio,
3 šaukštų krakmolo,
žiupsnio druskos,
4–5 šaukštų cukraus,
vanilės.

Rankomis sumaišyti miltus su varške taip, kad susiformuotų trupiniai. Įberti žiupsnį druskos. Tuomet burokine tarka sutarkuoti sviestą, gerai viską suminkyti ir, suformavus gumulą, įvynioti jį į maisto plėvelę, padėti pusvalandžiui į šaldymo kamerą.

Septynis obuolius nulupti, supjaustyti stambiomis skiltelėmis. Pridėti pjaustytų kriaušių, slyvų (galima naudoti ir kitus vaisius), šviežių ir šaldytų uogų tiek, kad susidarytų maždaug 800 g vaisių ir uogų mišinio.
Išimti iš šaldiklio tešlą ir iškočioti ją 0,5 cm storio apskritimu.

Taip iškočiotą tešlą įkloti į kepimo skardelę, kurios dugnas padengtas kepimo popieriumi. Į tešlos apskritimo centrą sudėti vaisius ir uogas, sumaišytas su cukrumi, krakmolu, trupučiu vanilės. Šis vaisių ir uogų mišinio kūgis turi būti nutolęs nuo tešlos apskritimo krašto 4–5 cm. Tuo laisvu tešlos kraštu apgaubti, bet ne aklinai, vaisių ir uogų kūgį. Kepti iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45–50 min.

Julijos žuvys

Paprastais, bet puikaus skonio patiekalais daugelį sužavėjo kaunietė Jungtinio sveikatos klubo narė Julija Čiurinskienė, vaišinusi žuvies tortu, troškinta su alumi žuvimi ir fantastinio skonio padažu. Julija nedvejodama pateikė minėtų patiekalų receptus „Kauno dienos“ skaitytojams.

Žuvis su alumi

Žuvį (kapitonas, jūros lydeka ir pan.) supjaustyti smulkiais, piršto storio gabaliukais. Atskirti kiaušinio baltymą, įberti citrinos rūgšties, išplakti. Trynį suplakti su miltų tešla, paruošta su pienu ir alumi vienodomis dalimis (tešla turi būti blynams kepti konsistencijos).

Į taip paruoštą tešlą supilti suplaktą baltymą. Viską gerai išmaišyti ir į tešlą merkti žuvies gabaliukus, iš anksto paskanintus mėgstamais prieskoniais, žolelėmis (recepto autorė pataria nepamiršti citrinpipirių) ir dėti į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Prie šios žuvies tiks česnakinis padažas.

Česnakinis padažas

0,5 stiklinės majonezo,
didelė galvutė česnako,
salierų lapų šakutė,
šviežias agurkas.

Smulkiai supjaustyti didelę česnako galvutę, pagal skonį pridėti smulkintų salierų lapų, citrinpipirių – viską sutrinti elektriniu smulkintuvu, įmaišyti smulkiai supjaustytą agurką.

Žuvies tortas

4 didelės morkos,
3 didelės svogūnų ropelės,
žuvies 0,5 kg,
pusriebio majonezo,
krapų, citrinpipirių,
fermentinio sūrio (pagal skonį),
aliejaus.

Iškepti žuvį su prieskoniais. Sutarkuoti morkas per burokinę arba supjaustyti šiaudeliais, o svogūnus – kubeliais, atskirai apkepinti. Į troškintuvą ar žemesnį puodą, kurį būtų galima pašauti į orkaitę, įpilti aliejaus, dėti ant dugno sluoksnį morkų, ant jo – sluoksnį svogūnų ir sluoksnį keptos žuvies.

Susluoksniavus šiuos produktus, ant viršaus užpilti majonezo, pabarstyti krapais, citrinpipiriais, tarkuotu sūriu taip, kad uždengtų visą torto paviršių. Pašauti 15 min. į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę. Išėmus tortą, papuošti virtais grybais, mažais pomidoriukais, įvairiais žalumynais, citrinos griežinėliais ir pan.

Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų